Сергій Осачук не супергерой

У цьому він сам зізнався на прес-конференції, яку дав днями в ОДА.

Перед тим, як назвати себе не супергероєм, голова ОДА розповів про те, що йому вдалося і що не вдалося зробити за тих два місяці, відколи його призначили на посаду.

Перше, чого навчився голова ОДА – це орієнтуватися у коридорах влади. Він уже може  знайти всі департаменти і відділи, знає, де знаходиться обласна рада з Іваном Мунтяном на чолі, де  сесійна зала і зала для нарад і де можна зустрітися з журналістами. А першу прес-конференцію Осачук дав  при вході у приміщення ОДА. Вона була невдалою. Бо хтось туди прихопив «злих» і агресивних активістів, котрі все зіпсували.

Але то було вперше, і голова тоді не знав коридорів і кабінетів влади. Тепер  знає. І то добре.

Потім Сергій Осачук розповів, що вже майже сформована його команда. Призначено чотирьох заступників і одного керівника апарату. Сподівається, що всі вони професійні та амбітні і спраглі до дій. А діяти в області є з чим.

Треба завершити процес децентралізації, яка створить модерну Україну, де все вирішуватимуть громади на місцях. І вони не чекатимуть вказівок з Києва чи Чернівців.

Люди будуть обирати владу у громадах і контролювати її. А громада буде спроможна на все. Навіть допомагатиме жінкам народжувати (?). При цьому як спосіб такої допомоги голова навів приклад недобудованого перинатального центру. Він навіть впевнений, що цей центр до 1 квітня побудує керівник департаменту капітального будівництва Олександр Пуршага. А після цього буде видно, чи піде він у відставку, чи залишиться на посаді вже реформованого департаменту. Бо багато негативу має цей керівник. Разом з головою служби автомобільних доріг Ігорем Гахом  вони несуть відповідальність за погані дороги і будови на Буковині. А ще вони минулого року не зуміли освоїти 90 млн гривень. І залишаються досі не покараними.

Надалі в області не буде ямкового ремонту на дорогах. А тільки якісне будівництво. І не менш як по 5 км відтинків.

Також буде зупинено цікавий вид спорту у будівництві. Це збільшення кошторису на новобудовах. Чим довше їх не добудовують, тим вищі ціни. Голова ОДА встиг уже об’їхати всі недобудовані об’єкти. І сподівається їх завершити. Першим має бути перинатальний центр.

Добудують також міст у Розтоках та  Маршинцях. І пункти пропуску через кордон добудують.

На Буковині починається рік великого будівництва. У зв’язку з цим Сергій Осачук звернувся до всіх будівельників, котрі вміють будувати і мають чим, аби вони долучилися до справ. Їх вистачить на всіх. І не треба  заважати один одному. Область гарантує роботу всім, хто її хоче робити. І відповідну оплату.

Для себе голова зробив відкриття: обласну владу обслуговують 150 автомобілів. Керівників стільки нема. Багато з них застарілі, віком від 15 до 20 років. Вони вимагають великих коштів для ремонту. Треба їх продавати.

Для перебивки: Редакція газети «Час» пропонує голові ОДА взяти приклад з голови ДФС у Чернівецькій області Михайла Сеничака. Він не використовує службовий автомобіль. А користується власним.

Тож і голова, і його заступники, і керівники департаментів мають власні авта і високі зарплати. Могли б також користуватися ними. А для потреб ОДА залишити 2 авта: один для чергування, а інший для перевезення офіційних осіб та поїздок за межі області. Всі інші автомобілі продати, виручені кошти спрямувати на потреби Української армії.

Говорив голова ОДА й про освіту, яку будуть кардинально міняти. І про охорону здоров’я, яку будуть реформувати, і про культуру, яку будуть розвивати.

Висловив сподівання, що в області не буде повторено ситуації,  яка панує у міській владі, де депутати воюють з мером, а мер воює з депутатами. А ми захоплюємося розвитком сусідів у Івано-Франківську, Тернополі, Кам’янець-Подільському. Всім треба взаємодіяти і творити прагматичний дух співпраці.

Каже голова ОДА, що на філармонію виділяли великі кошти – 34 млн грн.. Але віддачі творчої і культурної не було. Зараз там змінилося керівництво. Директором призначено Анастасію Костюк, яка керувала успішним і високопрофесійним колективом театру-студії «Гердан».

А ще Осачук впевнений, що філармонії не потрібні гаражі на вулиці Українській у Чернівцях. Там можна збудувати готель. Авта мають колеса. Тому гаражі для них можуть бути у будь-якому місці.

Буковина має високу щільність медичних закладів. Їх треба впорядковувати і непотрібні закрити, або передати у добрі руки бізнесменам.

Чимало уваги голова ОДА приділив кадрам. Каже, що їх дуже багато в департаменті освіти. Якщо тут їх 40, то довкола ще створено низку додаткових освітніх структур, де працює 150 спеціалістів. А що вони продукують, тільки їм самим і відомо.

Для області вельми небезпекчним є політичний вірус, який може з міської ради перекинутися й вразити  обласну владу.

А восени  порахують всіх курчат. Тобто будуть вибори до місцевих рад. Тоді й буде видно, хто чим займався і що доброго зробив.

Добрі люди залишаться керувати обласними громадами а поганих викинуть на політичний смітник, у забуття.

 Петро Кобевко

peredplata