Коронавірус на порозі

Минулого тижня офіційно діагностовано хворого на коронавірус у Чернівцях.

Це чоловік, який разом з дружиною подорожував Італією. Потім прилетів до Сучави. А звідти автомобілем пересік кордон з Україною.

Вдома почувався зле і викликав сімейного лікаря. Розповів про подорож в Італію. Його помістили в окрему палату інфекційного відділення Чернівецької обласної клінічної лікарні.

Через два тижні тест на коронавірус дав позитивний результат. І треба ж було так статися, що про результат чоловік дізнався саме у свій день народження.

А далі почалися дурниці, які накоїли місцеві чиновники. Вони знали, що чоловік увесь час контактував зі своєю дружиною, чотирма прикордонниками та одним митником. Про ці факти якось байдуже розповіли на брифінгу. Мовляв, дружина свідомо самоізолювалася у себе на квартирі. І у неї немає жодних проявів хвороби.

Можливо, саме поведінка чиновників від охорони здоров’я спровокувала протест людей, котрі мешкають по-сусідству з дружиною хворого.

І вже 3 березня жителі під під’їздом, де живе сім’я хворого і де його дружина самоізолювалася, почали вимагати, аби її госпіталювали та дезінфікували під’їзд.

Замість того, аби швидко і адекватно відреагувати на цю ситуацію, місцеві владці приїхали заспокоювати людей. Їхні слова геть нічого не дали. Мешканці вимагали до 6-ї ранку госпіталізувати жінку. Інакше будуть перекривати дороги. На щастя, медики швидко зорієнтувалися у ситуації і переконали дружину хворого поїхати з ними на обсервацію. Зараз їй потрібно щонайменше 10 днів проходити обстеження, аби переконатися, що вона здорова.

Вночі голова ОДА Сергій Осачук зібрав брифінг, на якому повідомив про ситуацію, яка склалася у місті.

Краще би він цього не робив. Бо нічого нового і обнадійливого сказати не зміг. А напруга у місті не спадає.

Петро Кобевко

Р.S. Напередодні офіційного виявлення хворого на коронавірус у Чернівцях побував заступник секретаря РНБО Олексій Соловйов. Візит його цілковито спрямований на перевірку готовності міста і області до боротьби з інфекцією. Висновок зробив такий: лікарі-інфекціоністи – це високопрофесійні спеціалісти, а чиновники від охорони здоров’я і умови інфекційного відділення – нікудишні.

Далі виявлений хворий середньої важкості. Але довкола – великий резонанс та інформаційний бум по всій Україні.

І, насамкінець, у середу цілий ряд відставок високопосадовців Держави: голови уряду Гончарука, генерального прокурора Рябошапки, міністрів закордонних справ Пристайко, освіти Новосад, фінансів Макарової та інших.

Чи не пов’язано це одне з іншим?

У Києві твориться велика політика.

У Чернівцях – великий кіпіш…

peredplata