ДИКТАТУРА ЧИ КАРАНТИН?

Кожна країна по-своєму бореться з епідемією коронавірусу. Українська ж влада вирішила, що ситуацію можна використати для “закручування гайок” у політичному житті. На позачерговому засіданні Верховної Ради проголосовано закон, нібито спрямований на боротьбу з епідемією. Але уважне знайомство з ним показує, що головним змістом закону все-таки є заборона будь-яких масових акцій. Що ж відбувається в нашій країні?
 
Влада розгортає Україну на Схід
 
Патріотичні маски мешканців Печерських пагорбів скинуто, влада прямо крокує в напрямку Москви, виконуючи всі забаганки Путіна. Підписом Кучми під документом у Мінську фактично визнала вона ДНР/ЛНР як “учасників внутрішнього конфлікту”, а Росія з держави-агресора у такому випадку перетворюється на “державу-спостерігача”. Відтак міжнародні санкції за її агресію на Донбасі повинні бути знятими – чого Путін і добивався всі останні роки.  Таке нехтування національними інтересами викликало різкий спалах невдоволення у активної частини українського суспільства, тому люди вийшли на маніфестації протесту.
 
А в умовах карантину подібні акції заборонені, новий закон встановлює сувору відповідальність за участь у них – великі грошові штрафи і навіть позбавлення волі. У регіонах, де зафіксовані випадки захворювання,  вводитиметься надзвичайний стан. А український закон про надзвичайний стан містить значні обмеження елементарних прав людини – від свободи слова до свободи пересування, дозволяє без санкції прокурора чи рішення суду проводити обшуки, вилучення власності  тощо. Втім, подібні закони існують у різних державах, але у демократичних вони вводяться  головним чином під час війни. А які нові законм у нас спрямовані на подолання епідемічних хвороб?
 
Президент Зеленський у Верховній Раді заявив, що невдовзі парламент прийматиме закони про землю, про працю, а також нове податкове законодавство. До карантину і боротьби з епідемією ці закони жодного відношення не мають. Але прийняття законів, які багато українців у нинішній їх редакції вважає антинародними, планується на час карантину, щоб виключити масові акції протесту, а в разі їхнього проведення застосувати проти учасників суворі санкції.
 
Під сурдинку призначено нового Генерального прокурора, яким стала колишня харків’янка Венедіктова. До речі, коли вона недавно претендувала на серйозну суддівську посаду, то не здала необхідний іспит, хоча сама за фахом дипломований юрист з науковим ступенем, і навіть завідувала кафедрою в університеті. У своєму першому виступі перед парламентарями нова пані Генеральний прокурор сказала, що добиватиметься скасування амністії для майданівців. Це означає, що готується оголошення Революції Гідності “державним переворотом” і притягнення її учасників до кримінальної відповідальнрості. Яка радість повинна з цього приводу панувати у Кремлі! Саме “переворотом” її там називали з самого початку. А ще радіють путінці й тому, що після визнання ДНР/ЛНР “учасниками внутрішньоукраїнського конфлікту” можна буде притягати українських бійців, що брали участь у бойових діях на Донбасі, до кримінальної відповідальності. Адже участь Збройних Сил у внутрішньому конфлікті заборонена, а їхнє застосування в такому випадку кваліфікується як злочин.
 
Шість років рухалася Україна на Захід, а нині “зелені” її швидко розгортають на Схід. Для них путінська Росія є зразком, і у нас на очах демократична система в нашій країні перетворюється на диктаторську. Процес надзвичайно небезпечний, і завершиться він великими потрясіннями. Янукович вже робив подібну спробу, після чого мусив швиденько драпати до самого Ростова-на-Дону. Здається, у цьому місті можуть знайти притулок і ті, хто намагається продовжити “справу легітимно обраного четвертого президента України”.
 
Реванш Антимайдану під час карантину
 
Влада все робить для того, щоб її опоненти сиділи тихо по домах і не висовували носа на вулицю. Антиукраїнські сили готуються скасувати діючий Закон про державність української мови і запроповадити омріяне ними “двуязичіє”. Саме цього хочуть і нинішні господарі Кремля. Для Путіна українська мова є одним з найбільших ворогів, тому що він вважає українців “єдиним народом з росіянами”, а якась там незрозуміла йому мова чітко відрізняє українця від росіянина. Якщо особливості менталітета ще треба побачити уважним поглядом, то різниця мов відразу впадає у вічі.
 
Свого часу проросійські налаштовані депутати Колесніченко і Ківалов протягнули у Верховній Раді такий закон про мову, який влаштовував Москву. Нинішні послідовники цих діячів хочуть повторити подібний номер. І протягнути такий закон для влади зручніше всього під час карантину, щоб позбавитися народних виступів проти нього. По всіх фронтах іде контрнаступ “антимайданівців”, які не змирилися з поразкою і хочуть взяти реванш за програну шість років тому вирішальну битву.
 
Що ж, європейська історія знає чимало прикладів того, як після нібито успішної революції раптом вибухає кнтрреволюція. А Революцію Гідності назвати повністю “успішною” навряд чи можливо. Так, вона принесла асоціацію з ЄС, безвіз і томос, дозволила Україні зіскочити з російської “газової голки” і впродовж декількох років відбивати російську агресію, не даючи Путіну знищити українську державність. Але з владою олігархів вона не покінчила, відтак Україна залишилася серед найбільш корумпованих держав Європи, до того ж переважна більшість нашого населення відноситься до найбідніших верств європейців. Більше того, за рівнем доходів ми займаємо останнє місці на Старому континенті. Ми – це звичайні громадяни України, а величезні національні багатства нашої країни розділені між жменькою спритних ділків, для яких державні інтереси – це порожній звук.
 
Нині Україна стоїть перед дуже серйозним випробуванням у зв’язу з епідемією нової хвороби. Вітчизняна медицина перебуває в стадії “реформування”, коли розвалюється те, що існувало раніше, а нового ще створити не змогли. Державний бюджет  не має необхідних фінансових резервів, на міжнародну допомогу надіятися не варто – навіть багаті країни відчувають нестачу коштів для ефективної боротьби з епідемією. А влада в Україні в основному перейшла в руки так званих “нових облич” – непрофесіоналів, та ще й не дуже освічених людей. Одна річ – на Антимайдані бити учасників Майдану, зовсім інша – керувати економікою та іншими галузями життя країни.
 
Влада обрала найгірший з можливих варіантів, розпочавши наступ на демократичні права народу. “Закручування гайок” веде до до того, що пружина стискається до тієї межі, коли вона або миттєво розпрямиться, або трісне. У будь-якому з цих випадків суспільству доведеться пройти через великі випробування. Пандемію коронавірусу людство здолає за рік-два, а от як нам пережити можливі соціальні потрясіння – це вже питання. Проте українці оптимізму не гублять: нас намагалися знищити впродовж історії багато разів, але не вийшло це ні в кого. Не вийде і у нинішніх госопдарів Кремля та їхніх українських посіпак.
 
Ігор Буркут, політолог

peredplata