КОНСПІРОЛОГІЯ ЗАМІСТЬ РЕАЛЬНИХ ЗНАНЬ

Політичне життя дуже складне, далеко не все, що у ньому відбувається, відразу стає відомим суспільству. Кожна держава має свої таємниці, за розголошення яких карає нещадно. Нерідко політичні події відбуваються зовсім несподівано для простих людей, у яких немає допуску до державних таємниць. Лише згодом, коли актуальність події значно зменшується, про неї починають говорити відкрито.Так, наприклад, було з секретним протоколом до радянсько-німецького пакту про ненапад від 23 серпня 1939 року: СССР довго заперечував його існування, і лише напередодні свого розпаду визнав, що Сталін і Гітлер насправді поділили між собою Східну Європу, чим було відкрито шлях до початку Другої світової війни. Коли люди відчувають, що від них приховують правду про домовленості політиків, то починають фантазувати на теми політичної змови, не спираючись на факти, а лише обговорюючи власні домисли. “Теорія змови” народилася у свідомості недостатньо інформованих людей, а цією теорією вправно користуються політики, щоб дурити непосвячених у державні таємниці. Просторікування на тему політичної змови носять назву “конспірологія”.
 
Хто насправді править світом?
 
Конспірологи дуже люблять розповідати про “таємний світовий уряд”, котрий буцім-то править світом. У його складі, за думкою прибічників теорії змов, є масони та євреї, обидві ці категорії нерідко об’єднують в одну – “жидомасонів”. Колись світовий уряд фантазери від політики розміщували у Великій Британії, але Британська імперія розпалася і нині найсильнішою державою світу є США. Туди ж той “світовий уряд” перекочував. Сучасні Сполучені Штати намагаються зберегти за собою статус єдиної наддержави, але на п’яти їм наступає Китай. Боротьба між США і КНР останнім часом загострюється і не виключено, що Пекіну вдасться зайняти місце Вашингтона в рейтингу лідерів сучасного світу. Важко собі уявити китайську столицю як місце, куди переїде “жидомасонський світовий уряд”. Доведеться прибічникам конспірології  вигадувати щось новеньке на зміну вже остаточно застарілої казки про “юдейських таємних правителів світу”.
 
У сучасному світі налічується близько двохсот держав – є серед них як визнані світовим співтовариством, так і невизнані, так звані “самопроголошені”. Держави об’єднуються в різноманітні союзи, або ж обирають свій окремий шлях неприєднання до існуючих міждержавних об’єднань. Є серед них такі, що застрягли у середньовіччі, у той час як інші за своїм рівнем розвитку обігнали всіх інших. Інтереси держав дуже різні, нерідко діаметрально протилежні. Відтак виникають конфлікти між ними аж до військових. Надзвичайно складний механізм створено у світі, яким неможливо керувати з єдиного центру. Цікаво, як уявляють собі прибічники існування “світового уряду” діяльність Міністерства внутрішніх справ або Міністерства оборони у такому “уряді”? Що вже говорити про єдині міністерства економіки, освіти або соціальної політики…
 
Жага до світового панування зародилася разом із зародженям світових імперій, ще у стародавньому світі. Їхні властителі захоплювали все нові й нові території, проте чим більшою ставала їхня імперія, тим важче нею було керувати. І рано чи пізно вона неминуче розвалювалася. У ХІХ столітті Наполеон Бонапарт намагався створити світову імперію, але зазнав поразки. У ХХ-му подібну мету поставив перед собою Гітлер, і закінчив ще гірше. У 1917 році більшовики в Росії розпочали “світову революцію”, остаточною метою якої було перетворення всієї планети Земля на єдину “Республіку Рад”. Навіть на гербі СССР вони зобразили всю планету, над якою помістили червону п’ятикутну зірку, а на всю земну кулю наклали схрещені серп і молот. Море крові вони пролили, щоб реалізувати свою мрію, але й їм не вдалося створити “єдиного уряду” для керівництва всією Землею. Ця мрія виявилися однією з утопій, яких так багато навигадувало людство впродовж всієї своєї історії.
 
У сучасних умовах конспірологи всіх мастей отримали нове дихання, й їхня фантазія розігралася на повну міру. Пандемія коронавірусу COVID-19 за своїми масштабами вже порівнюється з Першою і Другою світовими війнами, і зміни, які вона принесе світові, будуть значними. Деякі з них вже можна спостерігати, зокрема, у падінні світової економіки і зміні поведінки людей в умовах карантину. А це лише початок – ми ще не знаємо, коли будуть наступні хвилі епідемії, і як позначиться на здоров’ї людей коронавірус, яким перехворіє значне число жителів різних країн. Вже б’ють тривогу психіатри, помічаючи деякі негативні змни в людській психіці, пов’язані з новою хворобою.
 
Конспірологічні “пояснення” сучасної пандемії
 
Прибічники теорії змов будь-яке незрозуміле явище завжди “пояснюють” тим, що воно є наслідком таємних домовленостей”справжніх володарів світу”. Коли з’явився новий коронавірус COVID-19, конспірологи відразу заявили, що він “створений штучно в секретній лабораторії, де розробляють бактеріологічну зброю”. Епідемія розпочалася в китайському місті Ухані, тому спочатку мова йшла про лабораторію у цьому місті. Проте китайці звинуватили американців, мовляв ті спеціально завезли вірус до Ухані на міжнародні змагання, в яких брали участь. Росіяни негайно підхопили саме цю, китайську версію. А це викликало підозру в світі, що вірус міг бути створений і в російському Новосибірську, де ще до Ухані розпочалися смерті від “атипової пневмонії”, подібної за симптомами на захворювання новим коронавірусом.
 
Серед провідних вірусологів різних країн немає єдиної думки щодо походження COVID-19. Одні не виключають його штучного походження, інші заперечують, спираючись на величезну складність створення нового вірусу, яке вимагає величезних фінансових затрат і новітньої матеріальної бази. За їхнім переконанням, вірус зародився у природі, причому недавно, що підтверджується його швидкою мутацією. Китайці ж заразилися, споживаючи м’ясо кажанів і панголінів, яких інші народи не їдять. Але думка про природне походження нового вірусу зовсім не влаштовує прибічників конспірології: вони вже розробили цілу “теорію” про те, хто і з якою метою створив цю заразу.
 
Звичайно, не обійшлося без “світового уряду”. Мовляв, саме він і замовив створення нової інфекції, щоб значно скоротити населення Землі. Нині на нашій планеті проживає більш, ніж 7 мільярдів людей, і це число зростає. А “світовому уряду” стільки не потрібно, їм вистачить не більше мільярда. Інших “потрібно знищити”. Від коронавірусу вмирає невелика кількість хворих, але панічні настрої, викликані пандемією, охопили багатьох людей. Конспірологи вважають, що паніку ініціатори пандемії використовують для того, щоб ввести обов’язкову вакцинацію всіх, кого “світовий уряд” вирішив знищити. А “вакцина” насправді через декілька місяців після введення почне людей вбивати, і ніхто навіть не здогадається, що причиною смерті буде не нова хвиля інфекційного захворювання, а злочинна “вакцинація”.
 
Слід сказади, що серед прибічників “теорії змов” давно вже існує упередженість щодо будь-якої вакцинації, й їхня пропаганда вже нанесла великої шкоди цілій низці держав, у тому числі й Україні. Через таку пропаганду батьки відмовлялися вакцинувати своїх дітей проти корі й деяких інших захворювань, у результаті ці хвороби наробили чимало лиха. З’ясовано, що під противників вакцинації маскуються насамперед російські спецслужби,  цим шляхом вони намагаються послабити країни, які важають “ворожими”.
 
В Україні путінські пропагандисти контролюють до половини засобів масової інформації, і через них впливають на легковірних, хто некритично сприймає пропагандистське лайно, що постійно ллється з телеекранів. Закидаються подібні вигадки і в соціальні мережі, там популярністю користується цілий фільм, що крутять на Ютубі. У ньому розповідається, що знищувати мільярди людей зібралися Рокфеллер, Джордж Сорос і Біл Гейтс. Ці американські мільярдери буцімто не лише величезні кошти виділили на реалізацію злочинного задуму, але і поставили під свій контроль цілі міжнародні організації, які мають реалізувати їхні плани.
 
Особливо дістається Білу Гейтсу, якого звинувачують у тому, що він не лише профінансував розробку вбивчої вакцини і поставив під свій контроль систему вакцинації в різних країнах. Він, мовляв, разом з вакцинацією збирається ще й вживляти в організми вакцинованих спеціальні електронні чипи, які дозволять контролювати поведінку людини. Правда, тут логіки не проглядається – для чого вживляти дорогий чип в організм людини, яка через декілька місяців все рівно повинна вмерти? Втім, дарма шукати логіку в словах конспірологів: для них власні фантазії набагато важливіші за реальні факти.
 
А факти такі – Біл Гейтс є найбільшим філантропом в історії людства. На благодійні цілі він вже витратив 50 мільярдів доларів, і у своємі заповіті переважну більшість власного капіталу також залишає на благодійність. За гроші цієї людини у світі було провакциновано понад 40 мільйонів дітей від такої страшної хвороби, як поліоміеліт, чим врятовані їхні життя і здоров’я. Завдяки цій вакцинації вдалося попередити спалахи хвороби у країнах, що розвиваються, слідом за розвинутими країнами, де такий метод попередження поліоміеліта було запроваджено задовго до Біла Гейтса. Він же зміг долучити до подібного надбання цивілізації й мешканців країн, що власними зусиллями неспроможні були це зробити.
 
Для чого путінським пропагандистам потрібні конспірологічні вигадки? За їхньою допомогою культивується ненависть до Заходу, і особливо США, які для пересічного споживача такої пропаганди повинні виглядати джерелом страшної небезпеки. Протиставити Сполучені Штати Європі, розколоти НАТО і ЄС, щоб скористатися послабленням західної цивілізації і нав’язати всьому світові власну систему цінностей. А базується вона на імперських амбіціях і середньовічому мракобіссі, й спрямована не на рух вперед, а на повернення у минулі часи. Тому така архаїка неминуче зазнає поразки, проте ще встигне наробити багато всяких бід.
 
Ігор Буркут, політолог
 

peredplata