Чернівецька газета “Час” виграла суд у регіоналів

ЧАС проти регіоналів. Вони програли Верховний Суд України. 

Бо реваншу регіоналів не буде!

Більше трьох років тривала звитяжна боротьба редакції газети «Час» проти вчорашніх та нинішніх регіоналів.

А справа була така.

У травні 2017 року на сторінках газети «Час» опубліковано статтю депутата обласної ради Ольги Кобевко під назвою: «Реваншу регіоналів на Буковині не буде».

Напередодні подібними думками депутатка поділилася зі всією Буковиною, виступивши з трибуни сесії  обласної ради. Там вона розповіла про те, що в Україні активізувалися агенти Москви, і вони становлять небезпеку незалежності нашої держави.

Ольга Кобевко розповіла, як на Буковині партія «Опозиційний блок» хоче дестабілізувати ситуацію.

Депутати від цієї політичної сили, активісти і члени влаштовують провокації з «Безсмертним полком». І навіть голова місцевих опоблоківців заявив, щоби з Буковини виїхали ті, хто тут не народився. Зокрема, галичани. Щоправда, замість них з Буковини виїхав лідер опоблоківців. Його вже на Буковині нема більше року.

Далі опоблоківці принижували подвиги українців у ІІ Світовій війні у боях з нацистами та фашистами Німеччини та Румунії, а також зневажливо ставилися до воїнів АТО, котрі вже роками ведуть війну з фашистами на Донбасі.

Далі у статті та виступі йшлося про агентів Кремля, які розхитують ситуацію в Україні. Хоч не називалися їхні прізвища, лідер місцевих опоблоківців Руслан Тулик сказав на суді, що він там пізнав себе і своїх однопартійців.

Що ж тут скажеш, якщо він сам себе пізнав, то чому до суду газету подає?!

Спочатку Шевченківський районний суд міста Чернівців відмовив у задоволенні позову опоблоківців. Нагадаємо, що вони вимагали від редакції газети «Час» та від депутатки вибачень та спростування статті «Реваншу регіоналів на Буковині не буде».

Більше того, «Опоблок» звинуватив Ольгу Кобевко в тому, що вона фізично побила їхнього лідера Руслана Тулика. Після таких заяв прогресивна громадськість міста і області не на жарт обурилася. Бо таке було неможливим. Як жінка-депутатка, у якої не більше 50 кілограмів, вже так побила 110-кілограмового опоблоківця, що він аж потрапив до лікарні?

Такого не могло бути…

Але була брехня.

Після справедливого рішення Шевченківського суду опоблоківці подали апеляцію. Апеляційний суд підтвердив рішення районного суду. І також цим підтвердив висловлення Ольги Кобевко, що реваншу регіоналів на Буковині не буде.

Але вони не заспокоювалися. Напевне, таки хотіли реваншу. Тому подали касаційну скаргу до Верховного Суду України. З’ясувалося, що там розгляд затримається. Адже розглядалися справи ще з 2018 року. Аж до 25 лютого 2020 року.

Недавно редакція газети «Час» отримала постанову Верховного суду України. Перед тим, як опублікувати рішення, хотілося б зупинитися на тому, як опоблоківці ідентифікують самі себе в умовах гібридної війни.

У виступі на сесії та у газеті «Час» депутатка Ольга Кобевко сказала: «Останнім часом провокатори з Москви і тутешні виродки хочуть дестабілізувати ситуацію на Буковині». Вона не називала прізвищ, не вказувала конкретних провокаторів і тутешніх виродків. Але лідер «Опоблоку» Чернівців Руслан Тулик заявив, що він себе впізнав у цій фразі. Що там йдеться конкретно про нього і його однопартійців. Тому й вимагали цього спростування та вибачення. Перед ким?

Перед «провокаторами з Москви і тутешніми виродками»?

Так такого ніколи не буде. Їх треба знищувати як ворогів Української Держави та нації.

Отже 25 лютого 2020 року іменем України Верховний Суд у складі комісії суддів другої судової палати Касаційного цивільного суду

                                                                   Постановив:

Касаційну скаргу Тулика Руслана Євгеновича залишити без задоволення.

Рішення Шевченківського районного суду міста Чернівців від 7 травня 2018 року та постанову апеляційного суду Чернівецької області від 28 серпня 2018 року залишити без змін. Постанова набирає чинності з моменту її прийняття, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Справедливість перемогла. Але неприємний осад залишається. Бо ті, хто вважає себе агентами Москви і виродками, не заспокоюються й досі. І не тільки у нас на Буковині, а й по всій Україні. Вони шкодять державі і нації. Через них досі триває війна на Донбасі. Такі, як вони, сприяли анексії Криму. Вони таки вороги. І до них нам треба навчитися ставитися як до ворогів.

Під час судових засідань велику професійність та патріотизм продемонстрували юристи, котрі захищали газету «Час» та депутатку обласної ради  Ольгу Кобевко.

 Це – Валентина Софяк та Тетяна Рудницька. Вони аргументовано та вміло довели, що в Україні існує проблема реваншу сил, котрі шкодили і можуть надалі шкодити демократії. Також на прикладах європейських судів захистили свободу слова та право журналістів на висловлення своїх думок і суджень. Довели, що політика та публічні особи повинні усвідомлювати, що знаходяться під прискіпливою увагою суспільства і повинні розуміти, що їхні дії та слова будуть викликати обговорення у соцмережах, у ЗМІ та серед людей.

Увесь цей трирічний процес засвідчив, що в Україні  таки можливо захистити свободу слова і право на вільне висловлення своїх думок і поглядів.

Нам прикро, що члени «Опоблоку» під час судів, відчуваючи свою нікчемність і безпорадність, часто застосовували антиморальні заходи до працівників редакції та юристів. Зокрема, у соцмережах вони дозволяли собі некоректно висловлюватися щодо освіти та території проживання журналістів і юристів. Цим прагнули, напевно, спровокувати відповідну реакцію.

Але українська газета «Час», депутатка Ольга Кобевко, адвокати Валентина Софяк, Тетяна Рудницька проявили високо інтелігентну толерантність до українських законів і судів, до захисту свободи слова в Україні та впровадженню найкращих рис європейського судочинства.

Тому й перемога – за нами й за Україною!

А реваншу регіоналів ні на Буковині, ні в Україні не буде!

(Далі буде)

 Петро Кобевко

P.S. Поки світ сидить на карантині, редакція газети “Час» діє. Хоч і цей коронавірус вніс свої корективи у наше життя та діяльність. Також працювали українські суди. Зокрема Верховний суд України.

Там розглядалися дві справи пов’язані з нашою газетою. Не ми подавали різних гідних і не дуже гідних людей до суду. Нас позивали. І ці суди тривали роками. Спочатку – місцеві, потім – апеляційні. І, насамкінець, суди верховні.

Півсвіту більше трьох років спостерігали за судами, у яких колишні регіонали, а тепер опоблоківці вимагали спростування та вибачення від редакції газети «Час» та депутатки Ольги Кобевко за правдиві слова у їхню адресу. І маємо зараз остаточне рішення – «Час» і Ольга Кобевко є правдивими. А позови регіоналів яйця виїденого не коштують. Так рішила ІІ палата Верховного суду України.

У той же ЧАС і І палата цього ж суду розглядала касацію, з якою до ВСУ звернулися московські попи. Вони також хочуть зла газеті «Час». І вже більше року волочать нас по судах. Зокрема це робить митрополит Буковинський і Чернівецькій Мелетій (у миру Єгоренко Валентин Володимирович). Ще у 2018 році на сайті газети «Час» опублікована стаття «Бариги у рясах. Як живеться московським попам на Буковині». Там розповідалося про майно попів, розкішні авта, землі, апартаменти.

«Час» писав правду таку, яка є. попи хотіли неправди. Подали до суду мирського…

Про результати розгляду позову московського попівства проти української газети «Час» читайте у наступному числі нашого часопису.

peredplata