Вже втретє суд відсторонив голову Чернівецької обласної ради від займаної посади

Мунтян- недійсний

Вже втретє

 За півроку Вищий антикорупційний суд України відсторонив голову Чернівецької обласної ради Івана Мунтяна від займаної посади. І знову на два місяці. Цього разу – до 1 серпня Мунтян не має права виконувати обов’язки голови, ходити до облради і заходити у кабінет голови. Можна було б це все зробити за один раз і назавжди. Але ж бо ні… Хтось грає у якісь ігри надовго і супердорого. Бо Мунтян уже заплатив офіційно 10 млн. гривень застави.

Хтозна, скільки коштує йому ця свобода неофіційно. Хоча Мутняна не дуже варто шкодувати. Бо у нього гроші таки є. І чимало. Кажуть, що не варто рахувати чужі гроші, але  у Мунтяна  можна. Не всі ті гроші, які він декларує, нам чужі. І не тільки нам. Ось від підприємця Юрія Кушніра Іван Мунтян вимагав 400 тисяч доларів лише за те, що провів через сесію облради рішення, яке дозволяло підприємцю орендувати на 49 років санаторій «Брусниця». Щоправда, Іван встиг отримав тільки 180 тисяч. Хоча просив Кушніра, аби той йому добавив більше. Але НАБУ почало розслідування.

Досі Україна не знає, чи правда це все, чи вигадка слідчих НАБУ. Але вся Україна бачила відео, де Мунтян таки бере від Кушніра і навіть веде з ним бесіду.

Мовляв, Юрію, ти не жмоться. Давай мені тепер 30 тисяч баксів. Бо ж ти таки  бачив, як я мучився з депутатами. Як вони неохоче голосували. Довелося застосовувати різні методи до них. Кого пожурити, кому щось пригадати, а котрійсь Любі й телефон за 1000 доларів придбати. Ледве набрав потрібну кількість голосів – 33.

Юрій Кушнір благав Івана не розорювати його, не знімати з нього останньої вишиванки. Бо коли віддає Мунтянові 20 000 доларів (це видно на плівках НАБУ), каже,  що залишився тільки дріб’язок «дітям на бомбони» та на хліб з оселедцем.

Все це ми бачили і судді це бачили. Але досі Івана не засудили остаточно. Якось судять частинами. Так як Кушнір йому долари віддавав частинами то по 20, то по 30 тисяч. І таки не встиг дотягнути до 400 тисяч. Як Іван вимагав.

Велику проблему має Іван Мунтян. І правильно говорили  обізнані люди, що буде ця проблема тягтися довго і нудно. Як мінімум – до 25 жовтня. Саме на цей день будуть проводити вибори  до місцевих рад. А Мунтян окрім того, що він голова Чернівецької обласної ради, ще й голова обласної організації партії ВО «Батьківщина», якою керує Юлія Тимошенко.

Тож Мунтяна можна призначити цапом-відбувайлом у партії та при її лідері. Коли треба буде, будуть його карати. Коли не треба, будуть Іванові трохи попускати. І так ще довго триватиме. Якщо Юлія Володимирівна шкодитиме Зеленському, тоді розкручуватимуть «справу Мунтяна». Якщо Тимошенко йтиме на якісь поступки президентові, тоді «справу Мунтяна» спускатимуть на гальмах.

Почалася велика гра великих політиків з великими грошима.

А що люди?!

Кому вони потрібні?! Тепер нас за людей не завжди вважають. Ось уже три місяці маємо проблему з коронавірусом в області, а обласна рада майже бездіяльна. Мунтян, напевне, впливає на те, аби вона не діяла. Показує свою силу і міць. Він давно прибрав до рук увесь депутатський корпус, заступників голови, голів фракцій і комісій. Навіть керівники обласних організацій політичних партій перед Мунтяном на задніх лапках сирбу і хору танцюють.  Від лютого місяця жодної сесії не зібрали. І не через коронавірус. А через свою залежність від Івана Миколайовича.

На виборах цим депутатам і партіям буковинці ще нагадають, як ті Мунтянові служили і прислужували.

Зараз з’явилися два депутати, котрі знайшли у собі мужність почати збір підписів за відставку Івана Мунтяна з посади голови обласної ради. Я знаю їхні прізвища, але наразі називати не буду, аби не створити їм зайві незручності. Бо Мунтян тепер –  ніби загнаний звір. Чи, швидше, притиснутий у куток щур. Він ще може завдати комусь якогось удару. Але вже не смертельного. Хоча через дурість та недосвідченість керівників ОДА,через продажність і залежність керівників облради Мунтян вміло робить вигляд того, що він ще сильний, могутній володар Буковини, Бессарабії та Хотинщини.

Це проявилося тоді, коли приїхали три міністри на Буковину. Ні сіло, ні впало на офіційних зустрічах з ними скрізь був  Іван Мунтян.

Хоча тоді він носив електронний браслет і судом відсторонений від займаної посади. Незважаючи на це, у кабінеті голови ОДА за столом з Аваковим, Степановим і Німчіновим – це міністр внутрішніх справ, міністр охорони здоров’я та міністр кабінету міністрів, сиділи Осачук і Мунтян. Навіть перед відстороненим Мунтяном була табличка з його прізвищем.

Хто це зробив? Скоро ми дізнаємося. А ось для чого, відомо й без них.

Кажуть, що Мунтян часто з’являється в обласній раді. І переконує цим усіх, що він непереможний і скоро повернеться на посаду. А коли знову посяде пост, то кожному пригадає, що той робив під час відсутності Івана. Недавно якісь люди розпускали плітки. Мовляв, Мунтян повернеться і наведе порядок в області.

Слабкі і ниці людці в облраді та ОДА бояться Мунтяна. Тому перед ним стеляться. Він був, напевне, переконаний, що вийде на роботу 2 червня, коли спливав другий термін його відсторонення. Але суд вирішив інакше. І ще на два місяці продовжив Мунтянові обмеження. Вони суворі,  але справедливі. Вищий антикорупційний суд України вирішив:

Голові Чернівецької облради продовжити строк дії обов’язків

1 червня слідча суддя продовжила строк дії обов’язків, покладених на голову Чернівецької обласної ради, до 1 серпня 2020 року включно.

Підозрюваний зобов’язаний: прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора або суду; не відлучатися із Чернівців та області без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчих, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання чи роботи; утримуватися від спілкування з підозрюваним та свідками; здати на зберігання до Управління державної міграційної служби у Чернівецькій області всі свої паспорти та документи для виїзду за кордон; носити електронний засіб контролю (браслет).

Нагадаємо, голову Чернівецької обласної ради підозрюють у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст.  368 КК України.

Хоч суд далі послався на ст. 62 Конституції України про невинність особи до вироку, але це вже Мунтянові не допоможе. Справа розслідувана і матеріали готові до розгляду у суді. Через 2 місяці з нею познайомлять адвокатів Мунтяна та його самого. І розпочнеться суд. Стаття сувора, від 4 до 8 років тюрми і позбавлення права займати певні посади на 3 роки. А також конфіскація майна.

До речі, згідно з декларацією цього майна у Йвана чимало. Має він кілька хат. Має кілька авт. І грошей – неміряно. Якщо тільки минулого року на різні поїздки за кордон у США та Румунію Іван Мунтян витратив 1,5 млн. гривень, то можна собі уявити, скільки у нього ще залишилося. Бо не останні гроші він витратив на екскурсії. А ще минулого року Іван Мунтян витратив на будівництво своїх палаців і закупівлю меблів до них 2 млн. гривень. А робить з себе бідного родича, побожного чоловіка, чесного і порядного.  Насправді на плівках НАБУ ми бачимо дрібного баригу, який вимагає хабар у Юрія Кушніра.

Отакий Іван Мунтян в кінці своєї кар’єри. Дрібний і ниций. Але зумів прибрати до рук увесь депутатський корпус разом з Батьківщиною, Свободою, Рідним краєм, УДАРом та іншими партіями, лідери яких стелилися перед Мунтяном, заглядали йому в рота і беззаперечно виконували будь-які його забаганки.

Тільки одна депутатка – Ольга Кобевко, ніби єдиний козак серед 62-х свинопасів змогла навіглі в писок Мунтяна зацідити і відмовитися від мандату депутата. Вона не змогла сидіти в одному свинарнику з усіма свинопасами.

Мунтян своїми діями і депутати своєю бездіяльністю перетворили у великий смердючий свинарник всю обласну раду.

І нема на це ради. Поки що…

Петро Кобевко

Р.S.  А нікому в Чернівецькій області та в Україні не спало на думку те, що партія ВО «Батьківщина» жодного разу від початку слідчих дій НАБУ не виступила на захист Мунтяна. З чого би це?

Невже у партії не довіряють Іванові Миколайовичу і не вірять у його чесність, порядність, безсрібництво, побожність?..

Напевне, таки мають сумнів. Бо Юлія Володимирівна Тимошенко за своїх членів та голів парторганізацій будь-кому може в горло вчепитися. Вона навіть за вбивцю Лозинського спочатку грудьми на захист стала. А про Мунтяна досі жодного слова не сказала. Партія не прийняла жодного звернення, жодної заяви на захист свого члена та голови обласної партійної організації.

З цього всього можна зробити висновок, що там щось знають більше, ніж увесь загал.

І не в усьому довіряють Іванові Мунтяну. І все ж таки сумніваються у тому, що він не брав хабар.

Але всі крапки все ж таки поставить суд. Сподіваємося, що уже 4 серпня суд над Іваном Мунтяном розпочнеться.

Р.Р.S. У червні спливають всі законні терміни для проведення сесії Чернівецької обласної ради. До 1 червня люди Мунтяна та й сам голова облради робили вигляд, що він «прийде і порядок наведе» (саме так ще недавно говорили у коридорах та кабінетах обласної ради). Тепер уже зрозуміло, що Мунтян не прийде. І нема кому наводити порядок. А сесію таки треба буде проводити 18 або 25 червня. Це останні законні терміни. Після них обласну раду можна розпустити.

Але хто це зробить?! Коли депутати без Мунтяна, як фіра без дишла. І нема на це ради. Поки що…

 

 

 

 

peredplata