АБСУРД ПЕРЕМАГАЄ

Мисляча частина американського суспільства намагається зрозуміти, що насправді відбувається в їхній країні. Адже найсильніша держава світу поринає у хаос, її населення розколото і конфлікти виникають то між чорними і білими, то між багатими і бідними, то взагалі всіх з усіма. Вже можна почути про “початок нової громадянської війни у США”. Політичні оглядачі підкреслюють, що ніколи ще не було такого гострого протистояння між республіканською і демократичною партіями напередодні виборів, як цього року. Республіканці нині мають і президента, і парламентську більшість, вони контролюють судову систему і прокуратуру. А у демократів – лише найбільш впливові засоби масової інформації, які президент Трамп публічно зневажає і звинувачує у брехні. 

 

У нинішній політичний кризі республіканська партія підозрює своїх конкурентів – демократів. Мовляв, більшість невирішених проблем США була створена за президентства демократа Обами, і взагалі ця партія за своєю ідеологією скотилася на крайній лівий фланг і вже мало чим відрізняється від комуністичної. Звинувачують демократів навіть у тому, що вони отримують підтримку від комуністичного Китаю, який зацікавлений у максимальному послабленні США, щоб перехопити у Штатів першість у світі. Правда, неспростовних доказів цьому не наводять.

 

Натомість демократи у боргу не залишаються. Вони стверджують, що найсерйозніші проблеми Сполученим Штатам створив нинішній президент-республіканець Дональд Трамп. Відомо, що вся попередня кар’єра Трампа розвивалася не в політиці, а в бізнесі, де він досяг значних успіхів. Великі гроші заробив, співпрацюючи з верхівкою путінської Росії, і цей факт використовують його противники для звинувачень Дональда Трампа у “роботі на Кремль”, ще й підозрюючи у наявності компромату на Трампа у лубянських чекістів, достатнього для шантажування нинішнього американського президента. Навіть була спроба оголосити йому імпічмент, спираючись на підозру, що саме Путін своїми методами допоміг цьому бізнесмену посісти найвищу посаду у США. Але більшість республіканців у Конгресі й Сенаті США завадила демократам довести цю справу до кінця.

 

Втім, відсутність необхідного політичного досвіду шкодить не лише самому Трампу, вона створює серйозні проблеми для національної безпеки США. Навіть неозброєним оком видно, що нинішній американський президент – людина, у політиці випадкова. Він не має ні елементарних знань, необхідних президентові, ні навичок спілкування з лідерами інших держав. “Хам і невіглас”, – так характеризують його ЗМІ, близькі до демократичної партії. За роки свого правління Трамп примудрився помітно зіпсувати відносини з головними союзниками США у західному світі. Європейські члени НАТО вже не вірять, що Сполучені Штати прийдуть їм на допомогу в разі прямої російської агресії проти країн Північноатлантичного альянсу. Непоміченим для них не залишилося ставлення Трампа до Путіна,  якого той поважає і намагається повернути його у велику світову політику, звідки росіян витіснили через агресію проти України.

 

А Путін все робить для розколу Заходу, використовуючи при цьому величезні запаси нафтодоларів, накопичених в період високих цін на російські нафту і газ. Також спирається на значний досвід совєтських спецслужб, які активно діяли по всьому світу. Завдяки підкупу корумпованих зарубіжних чиновників. політиків і журналістів Лубянка ставила під свій контроль політичне життя цілих країн, і в деяких з них приводила до влади осіб на зразок Трампа. Така “клоунократія” дає можливості робити з піддослідною країною, що завгодно. Насамперед, вишукувати болючі точки, яких вистачає в будь-якій державі, і на них починають тиснути, провокуючи заворушення, зіткнення і громадянські конфлікти.

 

А в Сполучених Штатах болючих точок виявилося чимало – від неподоланого до кінця расизму до зростаючої прірви між багатіючою меншістю і бідніючою більшістю. В умовах пандемії коронавірусу, коли через карантин зупинилися цілі галузі економіки, десятки мільйонів американців відчули значне падіння свого життєвого рівня. Особливо постраждала молодь, яка втратила джерела підробітку, котрі дозволяли їй оплачувати навчання – дуже дороге у США. Вона активно підтримала рух протесту, приводом для якого стала смерть афроамериканця, затриманого білим поліцейським. Хоча розтин тіла померлого підтвердив, що причиною його смерті стало передозування наркотику, а не задушення копом, маховик подій вже був запущений. А правда під час таких потрясінь вже не має значення, тут панують емоції.

 

Гнійники, які довго визрівали, прорвалися всі разом. Те, що відбувається нині у США, багатьма сприймається як абсурд. Країна, яка багатьом здавалася раєм земним, на очах перетворюється у пекло. Замість раціональної поведінки великі маси людей ведуть себе, як дикуни чи навіжені. Погроми, підпали, напади на поліцейських, – картини, що можуть налякати будь-кого. Абсурд поки що перемагає, але все більше американців намагається діяти, керуючись розумом, а не емоціями. Інтелектуальна частина суспільства бачить реальну небезпеку існуванню самої своєї держави і намагається зупинити несприятливий хід подій. Вона – як і всюди – складає меншість, але здатна до самоорганізації і усвідомлює реальність небезпеки. Хто переможе, покаже найближче майбутнє.

 

 

 

peredplata