ПРОБЛЕМИ ЗАГОСТРИЛА ПАНДЕМІЯ

Останніми місяцями у світі відбуваються великі зміни, які розгортаються на фоні карантину, спричиненого новим коронавірусом. Те, що накопичувалося роками, раптом прорвалося назовні. Расизм у США, наприклад, існував завжди, а масові виступи проти нього, що відбулися недавно, підштовхнуло загальне невдовлення умовами карантину, внаслідок яких чимало людей втратили джерела своїх доходів.

 

Досить було одного трагічного конфлікту між темношкірим американцем і білим поліцейським, як стався загальноамериканський вибух. На вулиці вийшли сотні тисяч людей, маніфестації супроводжувалися погромами та грабунками. Для президента США Дональда Трампа ці виступи мали неприємні наслідки. Вони значно знизили його рейтинг в очах виборців. А вина у цьому самого Трампа незаперечна: він недооцінив небезпеку пандемії й спочатку заперечував, що вона дуже серйозна. Тому рядові громадяни почали сумніватися у здатності цього президента організувати ефективну протидію швидкому поширенню хвороби. А коли влада гарячково взялася вводити карантинні обмеження, то невдоволення лише зросло.

 

Подібну помилку зробив і президент Білорусі Лукашенко. Він заперечував особливу небезпеку нової хвороби і заявляв, що вона така ж, як від звичайної застуди. А офіційна пропаганда стверджувала, що у Білорусі дбайливо збережено радянську систему охорони здоров’я, яка швидко переможе будь-яку епідемію. Проте життя не підтвердило оптимістичних прогнозів. Кількість хворих в країні зростала швидко, і за темпами захворюванності Білорусь зрівнялася зі своїми сусідами. Якщо раніше громадяни терпіли свого старого президента з його колгоспними методами керівництва, то тут невдоволення прорвалося різко, і країна вибухнула масовими протестами. Приводом для них стала груба фальсифікація результатів президентських виборів на користь Лукашенка. Мільйони білорусів втратили віру в здатність цього політика забезпечити їм нормальне життя в державі.

 

А в багатьох європейських державах – від Польщі й Німеччини на захід і південь – почалися виступи проти карантинних обмежень. У деяких країнах вони накладалися на антирасистські виступи, стимульовані подіями в США. Оглядачі повідомляють про “російський слід” у найбільш радикальних з них. Зрозуміло, що путінські спецслужби не пропустять такої нагоди розхитати європейську стабільність, щоб розвалити ЄС і НАТО. А всередині Північноатлантичного альянсу визрів конфлікт, який останніми днями перейшов у протистояння військово-морських сил Греції та Туреччини у Середземному й Іонічному морях. Йдеться про знайдені запаси природного газу, на які претендують обидві держави – члени НАТО. Старі суперечності загострюються у новій реальності, погрожуючи прямим зіткненням.

 

В Україні пандемія також залишила свій небезпечний слід. Захворюваність у нашій країні досить висока, чому сприяє низька дисципліна громадян і недоліки в організації карантинних обмежень. Багато людей не дотримується елементарних вимог гігієни, бере участь у масових заходах, де ні дистанції не тримають, ні масок не носять. Влаштовують святкування в ресторанах із сотнями запрошених, після чого замість святкування доводиться потрапляти на лікарняне ліжко і переносити чимало страждань.

 

А карантинні обмеження вдарили по інтересах мільйонів громадян. Дрібний і середній бізнес опинився у справжній скруті, багато підприємців розорилося. Без засобів до існування залишилися родини, де годувальник втратив роботу. У дуже непростій ситуації зараз перебувають вчителі й викладачі вишів, які мусять в умовах карантину навчати за допомогою комп’ютерів. Це вимагає додаткових зусиль, а ефективність такого навчання можлива лише там, де учні чи студенти працюють сумлінно, а не вишукують можливостей “сачканути”.

 

Все це викликає невдовлення, яке інколи проривається у вигляді пікетів та демонстрацій. Йдучи назустріч вимогам своїх співгромадян, деякі міські ради скасовують рішення центральної влади щодо віднесення своїх населених пунктів до “червоної зони”, хоча і не мають законних повноважень на такі дії. А це веде до дискредитації державних інститутів і розхитує всю владу в державі. Наприкінці жовтня в Україні повинні відбутися місцеві вибори, і ще невідомо, чи не завадить карантин їхньому проведенню.

 

Важким виявився 2020 рік у світі. Пандемія загострила існуючі проблеми, до того ж, створила і чимало нових проблем, які ще невідомо яким чином вирішувати. Осінь обіцяє бути гарячою. Опозиційні сили в Україні почали говорити, що “восени опадає зелень”. Зелене листя опадає насправді, але як поведеться нинішня “зелена” влада, покаже лише час. А нам потрібні сили, щоб пережити нинішні складні часи, і оптимізм – щоб вірити у прихід нового, кращого майбутнього.

Ігор Буркут, політолог

 

 

peredplata