“НОВАЧОК” ЗАМІСТЬ “ПІВНІЧНОГО ПОТОКУ – 2”

У німецькій клініці “Шаріте” лікується російський опозиціонер Олексій Навальний, який потрапив туди з важким отруєнням. Для Путіна ця людина особливо небезпечна: Навальний – єдиний з лідерів російської опозиції, який може вивести на вулиці багатотисячні народні демонстрації протесту. Під час поїздки Росією він впав у кому і був евакуйований до Німеччини з підозрою на отруєння. Москва, за своєю старою звичкою, заперечила свою причетність до замаху на життя опозиціонера.

 

Але в руках німецьких слідчих опинилася пляшка, з якої пив Навальний, і на ній було знайдено сліди отрути “Новачок”, котру вважають на Заході новою російською хімічною зброєю. Застосовувати її російські спецслужби можуть лише за санкції Путіна. Прямі докази отруєння свідчать: РФ у порушення міжнародних домовленостей застосовує хімічну зброю, за що повинна бути притягнена до відповідальності. Значить, проти неї впроваджуватимуть економічні санкції, котрі мають негативно відбитися на  економіці цієї держави. Найбільш вірогідна з них – припинення будівництва газогону “Північний потік – 2”.

 

Цей газогін проходить територією декількох західних держав, чимала його дільниця пролягає дном Балтійського моря. Найбільш зацікавленою країною у побудові цього газогону є Німеччина, хоча в її межах знаходиться лише 85 км газової труби. Німецька економіка вимагає все більше природного газу для свого розвитку, тому у цьому році планувалося поставити в Європу понад 200 млн. куб. м газу. Йдеться в основному про “блакитне паливо” з Росії саме до Німеччини. А для росіян доходи від продажу цього продукту є основою державного бюджету.

 

Міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау днями сказав: “Якщо маємо платити Росії за газ, а вона потім ці фінансові засоби буде використовувати на діяльність, спрямовану проти Заходу, то такі дії не мають раціонального підґрунтя”. До речі, поляки вже надали перевагу американському зрідженому газу, який купують майже на 30 % дешевше, ніж раніше купували російський природний газ. Американці готові продавати цей продукт також іншим європейським державам. Пропонують свій газ і експортери з Кувейту.

 

Зріджений газ перевозять танкерами, як нафту. Для його прийому в порту необхідно мати спеціальний термінал. Німеччина розпочала підготовку до переходу на зріджений газ і заявила про будівництво двох таких терміналів на півночі країни. Один з них розташований неподалік від порту Гамбург. Але одночасно будувати і “Північний потік – 2”, і термінали для прийому зрідженого газу вона не зможе. Потрібне політичне рішення, якому дотепер опиралася влада країни. Втім, питання це вже обговорюється в Бундестазі.

 

Його порушили християнські демократи, які вимагають дієвої відповіді московським злочинцям за отруєння російського опозиціонера. Дехто з політичних оглядачів вважає, що  прийняттю такого рішення повинна була зашкодити аварія на газопроводі Уренгой-Помари-Ужгород, яким російський газ через територію України постачається в Західну Європу. Мовляв, якщо не збудуєте “Північний потік – 2”, то в “нестабільній” Україні ставатимуться подібні аварії й європейці взимку залишаться без газу. Прямих доказів участі російських спецслужб в організації такої аварії ніхто не надавав, тому йдеться лише про одну з версій, дуже подібну на журналістську сенсацію.

 

Наразі ж йдеться про головне. Досить західним європейцям висловлювати “стурбованість” діями московського диктатора, час вже давати їм ефективну відсіч. Якщо будівництво “Північного потоку – 2” насправді буде припинено і Росія зазнає відчутних збитків, її спецслужбам доведеться глибоко задуматися, перш ніж вдаватися до звичних дій. Втрати від застосування “Новачка” значно перевищуватимуть потенційні доходи, які Росія могла би отримати в результаті діяльності нового газогону.  Позитивний вплив таких санкцій відчула би Україна – її противник втратить солідні фінансові засоби, які може спрямувати на розширення війни проти нас.

 

Ігор Буркут, політолог

 

peredplata