Чернівецький гамбіт

Редакція газети «Час» уже не раз звертала увагу небайдужих людей світу на те, що у нашому місті та області вибори проходять не так, як у людей. Особливе загострення відбувається під час підрахунків голосів.

Ще жодні вибори на Буковині не проходили без скандалів, перерахунків, обрахунків, фальсифікацій, судів-пересудів і т. д.

За період, який минув від голосування 25 жовтня, вже в Америці відбулися вибори і порахували результати. Нині сусіди у Молдові провели два тури виборів і оголосили переможців. А у Чернівцях досі рахують. Навіть у порівняння не можемо взяти США і найменшу область України. Бо там, за океаном, рахували сотні мільйонів голосів. Трамп погрожував Байдену. Починалися заворушення. Але президента порахували.

У Молдові встигли відбутися 2 тури голосування. І євроінтеграторка Санду одержала сенсаційну перемогу над Додоном.

А у Чернівцях рахують.

Якихось 100-200 голосів  з дільниць вони рахують по 20-25 днів і ночей. Не сплять, не їдять, не відпочивають тисячі людей. І не можуть порахувати.

Це що? Не вміють? Не хочуть? Чи якесь не таке голосування?

Нічого подібного. Крутять виборами, як циган сонцем. І кожен хоче відкусити якийсь шматок собі.

Не можу повірити, що члени ДВК, ТВК, ОВК – повні альтруїсти, які працюють за 2000-3000 гривень цілодобово, у великому нервовому стресі та напрузі.

Кидається у вічі те, що ці члени, особливо голови, одні і ті ж уже років там зо 30. Тому й рахують так довго. Вони рахували ще за Брежнєва, Андропова, Горбачова, Кравчука, Кучми, Ющенка, Януковича, Порошенка. Рахують і за Зеленського. І якщо ми цих рахувальників не повиганяємо до дідьчої мами, рахуватимуть і надалі. Ви подивіться на голів, заступників та секретарів комісій. Це одні і ті ж люди десятиліттями. Вони тільки від інших партій з кожними виборами.

Яким чином їм завжди вдається бути головами, заступниками чи секретарями?

Спочатку методом жеребкування визначають партію, яка головує. Потім ця партія міняє голову. Якщо, наприклад, на минулих виборах голова був від ВО «Батьківщина», то на цих – від партії «Голос». Але той самий. І так скрізь. Згодом голови підбирають собі склад комісій, які також десятиліттями рахують голоси.

Аби не повторювалися подібні ситуації у наступні роки і наступні вибори, негайно треба змінити всіх до одного рахувальників. Таким чином буде розірваний ланцюг, який викував ще давно товаріщ Сталін. Це він сказав: «Виграють вибори не ті, за кого голосують. А ті, за кого рахують».

Зараз кожен «рахувальник» почне волати на весь Калинівський базар:

  • Ми професіонали! Ми знаємо, як робити вибори! Прийдуть дилетанти і вони не зуміють так, як ми…

Саме через те, що вони знають, як робити вибори і як рахувати голоси, їх потрібно позбутися.

У Берегометі, наприклад, комісія так рахувала, що під новий закон про вибори застосувала старі умови. Тобто комісія працювала по-старому. Вона рахувала так, як було прописано в законі про вибори 2015 року. А це означає, що ні члени, ні голова не мінялися з тих пір. Тому й порахували так, що треба було за ними перераховувати.

Аби все це зупинити раз і назавжди, знову доведеться цитувати товаріща Сталіна:

«Кадри вирішують все!»

Отож, аби на наступних виборах ми не мали проблем з підрахунками та обрахунками, треба міняти всіх до єдиного – голів, заступників, секретарів і членів всіх виборчих комісій.

Інакше – буде біда!

Петро Кобевко

peredplata