Майже чверть особового складу буковинської поліції складають жінки

Ґендерно-орієнтований підхід до відбору кандидатів у лави поліції передбачає не лише доступ жінок до так званих «чоловічих» професій, а й надання їм рівних можливостей. У тому числі – й у призначенні на керівні посади. Наразі майже чверть особового складу буковинської поліції складають жінки.

Дотримання ґендерної рівності в Нацполіції спрямоване як на збільшення кількості жінок у підрозділах поліції, так і на забезпечення рівного доступу до посад.

Сьогодні жінки-поліцейські нарівні з чоловіками служать народу України в різних підрозділах НПУ. Вони носять форму, знають законодавство, вміють користуватися зброєю та володіють прийомами рукопашного бою. Їхня професія вимагає значної витривалості й дисциплінованості.

З кожним роком роль жінок у боротьбі зі злочинністю стає все більш значущою. Жінки-поліцейські вдосконалюють свою компетентність, розвиваються й впевнено піднімаються кар’єрними сходами. Разом з цим вони протидіють ґендерному насильству, торгівлі людьми, домашньому насильству та дбають про забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків.

Своїм власним прикладом наші жінки в погонах заохочують і надихають інших.

Капітан поліції Світлана Масленникова перебуває на службі в органах внутрішніх справ вісім років. Наразі обіймає посаду заступника начальника Слідчого управління ГУНП в Чернівецькій області.

Світлана розповідає, що в правоохоронні органи її привело бажання допомагати людям.

– Кожен обирає професію за рівнем своєї самодостатності, йде працювати там, де може себе проявити й досягнути успіху. Є багато причин любити кримінальне право й слідство. Але, насамперед, – за те неймовірне відчуття причетності до встановлення справедливості. В такі моменти я на сьомому небі від щастя.

Поліцейська запевняє, що за період служби їй не доводилося стикатися з проявами дискримінації за ознаками статі. Однак досить поширеним залишається стереотип про те, що жінкам не місце в поліції.

У цьому повністю погоджується з колегою старший лейтенант поліції Діана Козлова – начальник відділу комунікації ГУНП в Чернівецькій області.

– Можливо, якраз подолання стереотипу про те, що поліція – не для жінок і привело мене сюди.

На її думку, стереотипи виникають у суспільстві через низьку обізнаність щодо самого поняття ґендерної рівності та форм ґендерної дискримінації.

– Для більшості ґендер – це уявлення про соціальні ролі чоловіків і жінок, які базуються на біологічних ознаках. Шлях до ґендерної рівності лежить через відмову від розподілу професій на «жіночі» та «чоловічі».

Так, бути поліцейським – надзвичайно відповідальна й нелегка робота. Але з труднощами стикаються всі. Тут не місце слабким особистостям. Щоб нести службу 24/7, необхідно бути витривалим, мати стійку психіку та вміти йти на компроміс. Важливо розуміти: хто стоїть на місці – той не розвивається.

Щодо поділу на «чоловічі» та «жіночі» спеціальності, Діана переконана: хоробрість, добро, справедливість, захист і відповідальність не мають статі.

Майор поліції Анна Саєнко очолює сектор міжнародного поліцейського співробітництва ГУНП в Чернівецькій області. Працювати в правоохоронних органах розпочала 10 років тому на цивільній посаді. Саме там зацікавилася роботою колег у погонах і вирішила атестуватись та продовжити діяльність вже в офіцерському званні.

Зі слів Анни, іноді правопорушники зневажливо ставляться до жінок-поліцейських – через менший зріст, вагу та меншу фізичну силу.

– У більшості спрацьовує стереотип – якщо візуально ти слабша за мене, значить можна тебе фізично ображати й ставитися зверхньо. Також іноді доводиться стикатися зі стереотипним уявленням про призначення жінки. Мовляв, її місце на кухні, в догляді за дитиною та турботою про «домашнє вогнище», а не в лавах поліції.

Разом з цим поліцейська зазначає, що з кожним роком упереджене ставлення до жінок у формі зменшується і наразі немає труднощів у кар’єрному просуванні через статеву приналежність. Анна Саєнко активно підтримує політику гендерної рівності і є членкинею Української асоціації представниць правоохоронних органів.

На рівних з чоловіками в погонах уже 17 років несе службу майор поліції Оксана Дудчак. Окрім юридичної, поліцейська також має технічну освіту і є фахівцем із захисту інформації.

Наразі Оксана працює заступником начальника відділу документального забезпечення ГУНП в Чернівецькій області і за роки служби пересвідчилася, що жінки-правоохоронці можуть бути надійними напарниками для колег-чоловіків.

– Якщо жінка віддана своїй справі, то буде хорошим фахівцем у будь-якій галузі. Щоб допомагати людям і відстоювати справедливість, не обов’язково бути чоловіком. Професія поліцейського вимагає стресостійкості, аналітичних здібностей, витримки й дисципліни. Моя робота зробила мене більш впевненою, привчила не пасувати перед труднощами і йти вперед, навіть коли хочеться опустити руки.

У кожної поліцейської свій шлях до професії. Але всі вони сходяться в одному: в поліції, як і в будь-якій спеціальності, необхідно бути фахівцем, професіоналом своєї справи і постійно розвиватися.

Відділ комунікації поліції Чернівецької області

 

peredplata