Китай погодився взяти участь у міжнародній мирній конференції в столиці Саудівської Аравії щодо миру в Україні і без участі в ній представників Росії

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Саме на це і був приціл організаторів конференції в Ер-Ріяд!
Нагадаю! У найближчі вихідні в Ер-Ріяд, столиці Саудівської Аравії, відбудеться мирна кохференція щодо становища в Україні. У цьому форумі візьмуть участь делегації з 30 країн світу. Однак Росія на конференцію в Ер-Ріяд не запрошена.
Також стало відомо, що лідер Китаю Сі Цзіньпін відправить на конференцію свого спецпосланця з мирного врегулювання в Україні Лі Хуея. Участь Лі Хуея у цьому форумі дасть рідкісну можливість Китаю та США обговорити ситуацію в Україні, оскільки до Саудівської Аравії також приїде Джейк Салліван, радник національної безпеки президента США Джо Байдена.
“Судячи з офіційних повідомлень Пекіна, складається враження, що Китай стурбований ескалацією та розростанням конфлікту, говорить Маной Кевалрамані, експерт у справах Китаю індійського Центру аналітики і міжнародних досліджень Takshashila Institution. Але при цьому жодних ідей щодо зупинки цього збройного конфлікту Пекін не пропонує, зазначають аналітики.
Метою конференції в Ер-Ріяд є обговорення умов можливої мирної домовленості. Як і перша така зустріч, що відбулася у Копенгагені наприкінці червня, нинішня проводиться за ініціативою України, яка просуває мирну формулу з 10 пунктів, запропоновану Володимиром Зеленським наприкінці 2022 року.
Тим часом Росія не буде представлена на конференції в Саудівській Аравії: представник МЗС Марія Захарова назвала її «не зустріччю дипломатів для вироблення політичних рішень», а «обманом», мета якого – “сколочування антиросійської коаліції”.
* Українську делегацію у Ер-Ріяд очолюватиме керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.
На зображенні може бути: 2 людини
 
 
 

peredplata