ПРОГРАВАТИ ТРЕБА З ГІДНІСТЮ

14 грудня 2020 року колегія американських виборщиків проголосувала за нового президента США. Ним став Джо Байден, який офіційно вступить на посаду 20 січня 2021 р. Але нинішній президент Дональд Трамп зовсім не збирається визнавати свою поразку. Адже разом з вищою державною посадою він втрачає імунітет від судового переслідування, а проти нього вже розпочинаються як мінімум шість судових справ. Там і звинувачення у несплаті податків, і підозра у зґвалтуванні, і звинувачення  у корупції…За грати же Трампові зовсім не хочеться, тому він шукає будь-яких приводів, щоб переграти результати виборів.

 

Об’єктивно йому на користь діє глибокий розкол американського суспільства на палких прихильників республіканської та демократичної партій. Розкол цей зумовлений поляризацією різних соціальних сил, котрі раніше попри підтримку тієї чи іншої партії все ж тяжіли до центристських поглядів. З часом відбулося протиставлення крайніх

 поглядів, прибічники яких почали диктувати свою волю партійній масі. У демократів відбулося зростання лівацьких настроїв, на противагу йому у республіканців посилились крайньоправі. Прибічники подібних поглядів сприймали людей  іншої політичної орієнтації як власних ворогів, а не звичайних політичних конкурентів, з якими потрібно дискутувати, шукаючи спільних точок дотику.

 

За роки президентства Трампа розкол суспільства значно поглибився. Трампісти обожнюють свого кумира і сприймають на віру його заяви про “фальсифікацію виборів демократами”. Мало того, “патлатий” звинувачує у втручання в нинішній виборчий процес Китаю і Венесуели. Натомість його конкуренти з демократичної партії самого Трампа називають “щеням Путіна”. І вони публікують дані про хакерські атаки з Росії на сайти різних американських установ під час виборчої кампанії. 

 

Юристи Трампа, не погоджуючись з результатами виборів, вимагали перерахунку голосів у штатах, де мали переконання у перемозі власного кандидата. Проте там, де перерахунок відбувся (наприклад, у Джорджії), більшість все-таки залишилася за Байденом.  Тоді від імені штату Техас звернулися до Верховного суду США з вимогою не визнавати результатів виборів у ряді американських штатів. А суд навіть відмовився розглядати цей позов.

 

Трампісти вдавалися до різних трюків, щоб завадити колегії виборщиків винести свій остаточний вердикт. Громадяни США обирають виборщиків у кожному штаті, а ті вже обирають президента. У день цих виборів у штатах Джорджія, Мічиган і Невада замість обраних народом виборщиків намагалися проголосувати самозванці з числа прибічників Трампа. А в Нью-Мексіко трампісти звернулися в суд з вимогою скасувати результати виборів під надуманим приводом: мовляв, там було занадто багато виборчих урн, куди можна було відправити свій голос поштою…

 

Майже кожного дня з-за океану приходять свідчення того, що Трамп нездатний гідно визнати свою поразку. Це викликає протест навіть в його партії. Конгресмен від Мічігану Пол Мітчел вийшов з республіканської партії у знак незгоди з перетворенням її на організацію для утримання особистої влади Трампа. А четверо конгресменів-республіканців демонстративно привітали Байдена з обранням на вищу державну посаду. Це означає, що Трампу не вдасться заблокувати визнання президентом у Конгресі США свого конкурента  6 січня 2021 р. Руйнується остання надія на скасування результатів президентських виборів 2020 р. законними методами. А генеральний прокурор США Барр, якому Трамп наказував порушувати закон, замість цього подав у відставку.  

 

Виникає питання: чому українців так цікавлять американські вибори? По-перше, США є найсильнішою державою світу і нашим союзником у протистоянні російській агресії. По-друге, нинішня українська влада з подачі російських спецслужб під час американських виборів намагалася дискредитувати Байдена, а новий президент США навряд чи їй забуде таку “підлянку”. А на фоні невпинного падіння рейтингу зеленої брехливо-корумпованої влади в Україні це вселяє надію, що українцям вдасться мирними і законними методами вчасно привести до влади тих, хто зможе відродити зруйноване зеленими і розпочати шлях країни вперед.

 

Ігор Буркут, політолог

 

peredplata