Прощення Мунтяна: Іван шостий

Підсумкову пресконференцію дав ексголова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян. Його вже 6-й  раз обрали депутатом Буковинського парламенту. Кілька разів він був головою і за Бауера став заступником голови.

Шостий раз Іванові уже нічого не світить. А йому й не треба. Аби здоров’я було, аби діти й онуки радість приносили, аби родина була здоровою та веселою.

Бо під кінець каденції Іван Миколайович таки мав проблеми з COVID-19. Вразила його ця хвороба… Каже, що щира молитва та професійні лікарі допомогли швидко і відносно легко її подолати. І це головне. Все інше -другорядне.

Тому на пресконференції Іван Мунтян чимало часу та уваги приділяв медикам і медицині. Він говорив про те, як багато для цієї галузі він віддавав сил, праці, грошей. Хоча не дуже видно такі вкладення.

Далі ексголова говорив про міжнародні зв’язки. Повідомив, що його добрий товариш з Сучави Флутор знову виграв вибори голови. За нього проголосували більше 50-ти відсотків румунів. Недавно він зустрівся зі своїм товаришем у Сучаві. Обговорили проблеми з коронавірусом і можливості обміну досвідом лікарів Північної та Південної Буковини.

З огляду на те, що Мунтян був у Румунії, постало питання: як там НАБУ?

Як завершилася чи не завершилася кримінальна справа з отримання хабаря від підприємця Кушніра за передачу у довгострокову оренду санаторію «Брусниця»?

Хто кого переміг: НАБУ Мунтяна чи навпаки?

На це Мунтян відповів таке:

  • Ми всі розуміємо, що відбувається. І я не дуже би хотів коментувати ці речі. Кримінальна справа була порушена ще у 2017 році щодо митниці. Я абсолютно жодного відношення до митниці не маю. На відміну від тих, хто до неї причетний. Те, що я дружив і дружу з Кушніром 30 років – це не секрет. Як і те, що після роботи я приходив до нього. А там був пристрій, який фіксував розмови. А у нас було багато спільного. І не секрет, що я запропонував Кушніру взяти в оренду санаторій «Брусниця», який просто валиться. І нам соромно за це. Бо навколишні Івано-Франківська, Закарпатська, Львівська, Вінницька, Тернопільська, Хмельницька області такі санаторії ефективно використовують. А у нас все руйнується.

І запропонував йому стати інвестором. Але з першого дня я казав, що доведу свою правоту і правдивість. Я діяв за законом. Тому нічого не боюсь.

Згодом Іван Миколайович сказав, що суд уже відмінив своє рішення про носіння «браслету». Його зняли з ноги. Також Іван Мунтян поновлений на посаді.

Він вважає, що це є сатисфакція за рік поневірянь та відсторонень від займаної посади. Також Мунтян впевнений, що він доведе свою правоту в суді. Тому раніше не залишився у США. А днями навіть виїхав до Румунії і повернувся додому. Якби не був упевнений у тому, що закон не порушив, то міг би вже з Румунії не повертатися.

Не обійшли питання про те, чи буде Мунтян ще при владі  в області і з ким піде в коаліції в обласній раді.

Обурює його й те, що з Києва зараз посилають різних політичних емісарів на Буковину. Вони тут провадять бурхливу діяльність і вказують буковинцям, як їм жити, діяти та яку політичну силу підтримувати.

  • Нам тут видніше, з ким блокуватися, яку творити конфігурацію в обласній раді. Зі столичними багато хто не згідний. У нас є тут своя культура, традиції. Ми самі знаємо, як краще сформувати владу.

Наскільки я розумію, їхні погляди не відповідають тим заявам, які вони роблять у центрі.

  • Чи можете конкретизувати?
  • Ще зарано. Це специфічний момент і конкретизувати його невдячна справа…

 

  • А з ким ВО «Батьківщина» буде в опозиції? З Козаком (АПУ) і Папієвим (ОПЗЖ)? Чи, може, з демократичними силами в обласній раді?
  • Писали про те, що я з ними. Але це не так…

Що ж, будемо сподіватися, що жодні сепаратні переговори з регіоналами, з ОПЗЖ і особисто Михайлом Папієвим у Чернівецькій обласній раді не відбуваються.

Хоча саме тут і є сумнів. Бо дуже швидко ширяться чутки про реванш регіоналів на Буковині. І саме цей реванш йде до нас з Бессарабії від Сокирянського району, де Василь Козак і АПУ об’єднуються з регіоналами.

Петро Кобевко

peredplata