Новообрана обласна рада повністю переформувала інститут «смотрящих» на Буковині

Реванш

Новообрана обласна рада повністю переформувала інститут «смотрящих» на Буковині

Максим Бурбак та Іван Мунтян втратили владу і вплив на будь-які процеси на території області.

Святе місце ніколи довго не буває порожнім. Нині його зайняли Василь Козак з Сокирян та реанімований регіонал Михайло Папієв.

Чи надовго вони? Покаже ЧАС

Буковинсько–бессарабський політичний  цунгцванг закінчився на користь регіонально–бессарабського клану. Папієв і Козак ходили «чорними» і перемогли «білих».

Яка буде ця перемога для Чернівецької області? Піррова? Тимчасова чи багаторічна?

ЧАС покаже!

Наразі можемо тільки йойкати і нарікати на себе, таких по-буковинськи хитрих та дрібних. Бо чи не кожен депутат, який отримав мандат від партії (без партій неможливо було навіть балотуватися), хоче тепер хитрувати. Мовляв, ми про людей думаємо. І партії тут ні до чого.

 Брешуть. Вони мали партійний та особистий інтерес. Який інтерес, таке голосування.

Спочатку не могли за день обрати голову. Колись Мунтян за годину-дві до 100 питань порядку денного вирішував, і рада голосувала. А тепер часи інші. І депутати не ті. Тож хотіли все робити як люди. Але згодом вийшло як завжди.

До обласної ради зайшло 8 партій. Це – «Слуга народу» – 12 депутатів, ВО «Батьківщина» – 9 депутатів, «Єдина Альтернатива» – 9 депутатів, «Європейська Солідарність» – 9 депутатів, АПУ – 7 депутатів, «Народний контроль» – 6 депутатів, «За майбутнє» – 6 депутатів, ОПЗЖ – 6 депутатів. Таким чином є 64 депутати. Аби було, як у людей, то голову треба вибирати з депутатів «Слуги народу», партії, яка набрала найбільше голосів.

Навіть міський голова Роман Клічук недавно запевняв всіх, що тільки від ЄА може бути секретар і заступник у міськраді. Бо його партія набрала там більшість. У місті для нього був інтерес. В області інтересу не було. І це згодом вплинуло на розклад сил і розподіл посад в облраді.

Сама СН висунула на голову Володимира Жаровського. Під час обговорення кандидатури у партії й у фракції були розбіжності. Київ пропонував Жаровського. Його лобіював тіньовий гаманець СН, наш земляк з Горішніх  Шерівців Заставнівського району Ілля Павлюк. На місці не всі з цим погодилися. На засіданні фракції під час висування кандидатури на голову, три депутати проголосували проти Жаровського і проти рішення партії. Згодом до них долучився 4–й. Напевне, це був той, який раніше з Жаровським перебував у партії ВО «Батьківщина».

Цю ситуацію швидко зрозуміли та використали Михайло Папієв і його ОПЗЖ. Він зумів домовитися з господарем Бессарабії Василем Козаком, аби той від АПУ «висунув» кандидатуру Олексія Бойка. Так і зробили. Напередодні голосування за голову, уже не приховуючи писали у соцмережах про домовленості регіоналів з демократами. Не дуже і не всі у це вірили. А даремно. Бо треба було уважно  придивитися до активізації депутата від «Слуг народу», сина колишнього голови облради Олександра Грушка. Він хоч і виступав з якимись питаннями самоврядування та місцевого реформування влади, але між рядками проглядалося те, що «Слуга народу» не вся буде голосувати так, як їм сказали у Зеленського. Тобто з’явилася інша сила у партії, окрім президента. І цією силою, як згодом з’ясувалося, стає Дмитро Разумков, спікер парламенту України.

Третина «слуг» чітко і миттєво переорієнтувалася на Разумкова. І їм уже не до снаги  був указ Зеленського. Тим паче, вказівки Павлюка. Напевне, на місці їх підтримував і голова обкому партії Віталій Другановський. Його несправедливо відсувають на другі ролі у місцевій політиці. Бо саме він в області найбільше зробив для того, аби спочатку буковинці проголосували за Зеленського, потім за народних депутатів «Слуга народу» і зараз – за депутатів місцевих рад. Сам не зміг уже ввійти у другий тур мерських виборів. І знову залишився збоку, коли різали і ділили владний пиріг. Тому його образа на партійні ігри зрозуміла та виправдана.

На цій образі зіграв свою гру тіньовий голова виборчих штабів СН на Буковині, колишній регіонал Олег Унгурян. Він чітко підтвердив тепер, що колишніх регіоналів не буває. Коли Папієв з Козаком почали велику гру, Унгурян виявився затребуваним. І вже задовго до голосування за голову обласної ради фракція «Слуга народу» поділилася на дві частини. Перша – прихильники президента Зеленського, які підтримували Жаровського. Друга – прихильники спікера  Разумкова, які у цих умовах стали на слизьку стежку сепаратних переговорів з ОПЗЖ та АПУ.

Аби дочасно не виявили позицію партії Петра Порошенка «Європейська Солідарність» і у зв’язку з цим можна було виторгувати собі три теплих і хлібних місця при владі, була запущена «деза» про те, що сам лідер партії заборонив будь-кому входити до керівництва ради з партією «Слуга народу». Навіть на рівні керування депутатськими комісіями.

Але сталося непередбачуване: на першій сесії Чернівецької районної ради заступником голови (від «Слуга народу) Домніцака обрали лідера молодіжної організації «Європейська Солідарність» Андрія Федосова. А це якось не відповідало нібито застереженням Петра Порошенка.

Тому скромно про ці застереження Петра Порошенка не йти до влади у партії промовчали. Бо трохи незручно виходить. Казали, що проти Зеленського, а владу почали ділити разом з ним. Також швидко обиралися заступниками депутати від ЄС разом зі «слугами» у Вижницькій та Дністровській районних радах.

Залишалася тільки обласна рада. Але до неї прикута увага всієї Буковини. Тому прямі контакти зі «Слугами народу» не пройдуть непоміченими. У нагоді ЄС стає Папієв з ОПЗЖ. Хоча він у тіні. На виду – АПУ з Козаком.

А хіба Козак далеко відійшов від «Слуги народу»? Так його син у парламенті від цієї політичної сили. А сам Василь Васильович ще рік тому піднімав усю Бессарабію, аби вона голосувала за «Слугу народу». Окрім цього ЄС, напевне, пообіцяли посади. Скоро дізнаємося, скільки і кому їх дадуть.

Але з ЄС не все так гладко виходить. З’ясувалося, що велика частина фракції не погодилася сліпо голосувати за те, аби об’єднатися напряму з ОПЗЖ і через АПУ та Козака з тією ж «Слугою народу».  Згодом голосування підтвердило це.

Тож перший крок для буковинської «ширки» був зроблений. Залишилося тільки добрати голоси. А їх могли дати «Єдина Альтернатива» та «За майбутнє». Два дні доводилося «переконувати» ЄА. Там щогодини мінялася позиція і настрої. То вони всі 9 «за» Жаровського, то «проти».

Напевне, останню крапку у флюгерстві ЄА поставив також Разумков. Клічук і його команда уже не вірять і не підтримують президента Зеленського. Хоча у міській раді активно співпрацюють з партією «Слуга народу». Сам Другановський похвалився, що він в коаліції разом з ЄА та ЄС.

Настав день голосування. Спочатку все йшло за сценарієм, який визначили раніше. Але щось пішло не так і до ради прийшов  сам міський голова Клічук. Треба було відтермінувати голосування і одним, і іншим. Тоді хтось придумав «замінування» обласної ради. голосування перенесли на день. За ніч уже Папієв з Козаком зібрали більшість. І вона проголосувала 35 голосами за голову Олексія Бойка.

27 голосів було за Володимира Жаровського. Один голос за обох. І він не був врахований. А один депутат, Михайло Березовський, виявився хворим.

Голосування відбулося таємно. Головою лічильної комісії була людина Папієва з Кельменців. Поіменно дуже важко визначити, хто був за кого. А пофракційно це можливо. хоча мені можуть заперечувати ті, кому не вигідна правда і маневри довкола «ширки».

Отож «за» Бойка можливо 8 депутатів від ЄА, 7 – від АПУ і 6 – від ОПЗЖ. Тільки 5 голосів дала йому партія «За майбутнє».

4 голоси від партії «Слуга народу». Три депутати з тих, хто був проти Жаровського і 1 приєднався задля посади голови комісії. І 5 голосів від «Європейської Солідарності».

Перші пропозиції новообраного голови засвідчують правдивість саме такого голосування.

Бо першим заступником Бойко назвав перший номер партії «Слуга народу» на виборах Миколу Гуйтора. Це була віддяка за голосування.

Заступником голови запропонував вибрати Михайла Павлюка від «Європейської Солідарності».

Їх вибрали. За Гуйтора – 47 голосів. За Павлюка – 46.

Далі за кулісами ділять комісії. Просочилася інформація, що бюджетну комісію пропонують також «Слузі народу» під прізвищем Андрій Маковей.

Майнову комісію будуть пропонувати «Європейській Солідарності». Зокрема, Іванові Шевчуку.

«За майбутнє» віддадуть медичну комісію. І швидше за все, її отримає колишній регіонал, головний лікар «Швидкої допомоги» Єленєв.

Чим віддячать «Єдиній Альтернативі», поки що не відомо.

Напевне, сама ЄА буде віддячувати депутатам за «правильне» голосування. І не тільки своїм, а й чужим. Який інтерес має новообраний мер? Ми зможемо дізнатися тільки через тиждень-два.

Кажуть, що мер Клічук пропонуватиме посаду секретаря виконкому Чернівецької міської ради депутатові від ЄС Сергію Добржанському. Раніше нібито на цю посаду мітив Тарас Прокоп, депутат міської ради від ЄА. Але депутати не можуть займати її. Тому й вирішили передати секретарство Сергію Добржанському, братові Прокопа. Посада від родини нікуди не поділася.

(Далі буде)

Петро Кобевко

Р.S. Як нам стало відомо з достовірних джерел, у Києві незадоволені тим, як розкололася партія «Слуга народу». І президент Зеленський швидко відреагує на те, що окремі члени його команди переорієнтувалися на спікера Разумкова. Три депутати від «Слуги народу» можуть втратити мандати. Це ті, хто пішов вбік від лінії партії. А обраний був не на округу, а за партійними списками. Тільки Андрій Маковей був обраний більшістю голосів виборців. Його відкликати буде проблематично.

Р.Р.S. Після створення «ширки» у Чернівецькій районній раді, депутатка від ОПЗЖ заявила, що їхня фракція переходить в опозицію. Тобто, не бере на себе відповідальність за справи у найбільшому районі області.

Можливий подібний сценарій і в обласній раді. Папієв хитрий та підступний. Він спочатку наробив колоту довкола. А потім став вбік. Мовляв, розгрібайте це все самі. І відповідайте за все без нас. Такі вони регіонали…

peredplata