Степанов vs Ольга Кобевко: міністр запевняє, що Україна готова до вакцинації, лікарка з Чернівців зауважила «багато суперечливих даних».

Глава МОЗ Максим Степанов заявляє, що Україна готова до вакцинації проти коронавірусу, повідомляє Кореспондент

“Я можу сказати, що Україна готова до проведення вакцинації за всіма етапами, незалежно від виду вакцини, яку ми отримаємо”, – сказав міністр.
 
Він анонсував підписання договорів на поставку вакцини з компаніями-виробниками.
 
“Думаю, що незабаром ми вже повідомимо про підписання безпосередньо договорів з компаніями виробниками, з якими ми ведемо переговори більше 4 місяців. Основна річ, на якій ми наполягаємо, – це терміни поставки, для нас дуже важливо якомога швидше отримати ці вакцини”, – каже Степанов.
 
Міністр розраховує, що вакцинація буде проходити швидко і безпечно, а зі щеплення кампанія проти COVID-19 не вплине на інші програми імунізації.
 
При цьому Україна отримає перші вакцини від коронавірусу за програмою COVAX не раніше за березень 2021 року.
 
Водночас підготовка до етапу вакцинації громадян України від коронавірусної інфекції COVID-19 викликає у медичної сфери безліч питань, на які керівництво держави не дає відповідей.

Про це сьогодні в ефірі ток-шоу “Країна” на 5 каналі повідомила лікарка-інфекціоністка з Чернівців Ольга Кобевко.

 
Так, на запитання ведучої, чи задовольняє Ольгу Кобевко те, як Україна готується до вакцинації, медик дала відповідь:

“На рахунок вакцинації у мене ще виникає багато питань, тому що навіть сьогодні, читаючи інформацію, ще суперечливі дані у нас є. Яка саме вакцина зайде? Коли зайде? Знаю, що першими ніби мають вакцинувати нас, лікарів. Хоча, ми, медики просили вакцинуватися від грипу ще у вересні. Ми говорили про це влітку – що нас треба вакцинувати від грипу, щоб нас не “плутали” з коронавірусом. Бо грип ще ніхто не відміняв. Нас не вакциновували, і знайти вакцину навіть у приватному порядку неможливо було. Тим більше, у регіонах подалі від столиці”.

Кобевко додала, що українська влада поки не дала чітких роз’яснень, які саме вакцини доставлять в Україну, і як працюватимуть спеціальні станції, де мають зберігатися ці вакцини.

“На рахунок вакцинації – спочатку потрібно дати повну інформацію, адже те, що я знаю, з професійної точки зору я маю певні питання до певних вакцин. І маю питання… Читала сьогодні, що мають створювати спеціальні станції від МОЗу, де витримуватиметься температура -70 для вакцини Pfizer. Як має центр працювати? Як він працюватиме в регіонах? А по-друге – чи буде в нас саме Pfizer? Чи нас чекають інші вакцини”, – сказала Кобевко.

Медик також поскаржилась на те, що представників медичної галузі в Україні не залучають до обговорення та вирішення проблем, пов’язаних із боротьбою з коронавірусом.

“Наша велика проблема в Україні, яка нас відрізняє від усього світу – у нас не залучається або мало залучаються люди з середини галузей, професіонали своєї справи. Можливо, вони без великих звань і регалій, але вони краще знають якусь проблему. Нас не долучають до вирішення якихось питань. За кордоном не так”, – цитує https://molbuk.ua/ слова Ольги Кобевко.

 
Як стало відомо пізніше, Міністерство охорони здоров’я України підписало контракт на постачання 1,9 млн доз китайської вакцини від коронавірусу виробництва Sinovac Biotech у максимально короткі терміни.

Про це повідомили в Офісі президента України.

Україна придбає 1 913 316 доз вакцини Sinovac Biotech за ціною 504 грн за дозу. Нею безкоштовно будуть вакциновані громадяни, які мають критичний ризик інфікування, та ті, хто виконує критичні функції у боротьбі з пандемією COVID-19.

За умовами договору, перша партія вакцини в кількості 700 тисяч доз буде поставлена в Україну протягом 30 днів після офіційної реєстрації в Китаї або регулятором Великої Британії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади, Ізраїлю, Індії, Мексики, Бразилії чи Європейського Союзу.

Очікується, що китайський регулятор схвалить вакцину у січні 2021 року, а у лютому її передадуть на прекваліфікацію до ВООЗ.

Постачання вакцини виробництва Sinovac Biotech здійснюватиметься окремо від механізму COVAX.

У межах глобальної ініціативи COVAX Україна гарантовано отримає 8 млн доз вакцини від коронавірусу безкоштовно.

Вакцинація від коронавірусу в Україні

МОЗ затвердив Дорожню карту щодо проведення масової вакцинації від COVID-19 в Україні в 2021—2022 роках. За цей період має бути вакциновано не менш ніж 50% населення (понад 20 млн осіб).

Вакцинація буде проходити в чотири етапи:

січень-квітень 2021 — люди з високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, хто виконує критичні функції в боротьбі з пандемією COVID-19;
квітень-червень 2021 — люди з надзвичайно високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, хто надає медичні послуги;
червень-вересень 2021 — люди з високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, хто виконує функції з підтримки безпеки і життєдіяльності держави;
вересень 2021 — березень 2022 — люди з підвищеним ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, хто виконує функції з підтримки безпеки і життєдіяльності держави.

Україна в межах ініціативи COVAX підписала технічні документи про надання 8 млн доз вакцини від COVID-19 — цього вистачить на вакцинацію 4 млн громадян (одній людині потрібно дві дози). 12 грудня COVAX схвалив запит на поставку вакцини в Україну.

Україна може безкоштовно отримати ще 8 млн доз вакцини від коронавірусу в межах ініціативи COVAX.  

http://buknews.com.ua/page/ministr-stepanov-zapevniaie-shcho-ukraina-hotova-do-vaktsynatsii-a-likarka-olha-kobevko-zauvaguie-bahato-superechlyvykh-danykh.html?fbclid=IwAR0wRAy9Bohd-Z5vdstisc-wc1VHj_caX3f15WLXSJC5v8gYLXMkw-VBgbo

peredplata