Спроба держперевороту у США. Хроніка подій

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Вашингтона:
-У Вашингтоні після багатотисячного мітингу прихильників президента Дональда Трампа протестувальники рушили на штурм Капітолію, щоб перешкодити формальному затвердження результатів виборів. Засідання зірвали і влаштували безлади, які закінчилися смертями.
7 січня Конгресу вдалося всупереч протестам визнати Джо Байдена новим президентом. Трамп запевнив, що передача влади відбудеться, але результати виборів так і не визнав.
Президент США Дональд Трамп ще на мітингу заявив: “Ми ніколи не здамося, ніколи не визнаємо поразку”. Він в черговий раз пообіцяв надати докази своєї перемоги і звинуватив демократів у тому, що вони намагаються “вкрасти ці вибори”.
Виступаючи перед прихильниками, Трамп зажадав від віце-президента Майка Пенса спробувати зупинити твердження голосів. А той заявив, як повідомило CNN, що поділяє стурбованість мільйонів громадян щодо чесності виборів, але виключити голоси вибірників відмовився.
“Моє обдумане судження таке: моя присяга підтримувати і захищати Конституцію не дозволяє мені претендувати на односторонні повноваження визначати, які голоси вибірників слід зарахувати, а які ні”, – сказав віце-президент.
Прихильники Трампа після відносно спокійного мітингу повелися досить агресивно. Вони прорвали оточення на Капітолійському пагорбі. Поліція була змушена застосувати сльозогінний газ.
21:17 – ЗМІ повідомили про декілька постраждалих внаслідок зіткнень із поліцією.
21:24 – Сенат США несподівано перервав засідання на тлі масових протестів.
21:40 – За інформацією CNN, поліція Капітолію США попросила про допомогу додаткові правоохоронні органи, зокрема й федеральну владу. Джерело видання повідомило, що за межами Капітолію нібито виявили кілька підозрілих пристроїв.
21:42 – Поліція намагалася стримувати радикалів із руху Proud Boys, які просуваються вглиб будівлі Капітолію.
21:46 – Мер Вашингтона Мюрієл Баузер оголосила комендантську годину з 18:00 за місцевим часом через протести на підтримку Трампа.
21:50 – Трамп в Twitter закликав протестувальників у Вашингтоні діяти мирно і підтримати поліцію.
21:54 – Віцепрезидент Майк Пенс був евакуйований з Капітолію, де він був присутній на спільній сесії Конгресу. Також до евакуації готуються сенатори. Вони забарикадували вхід до зали засідань.
22:00 – Протестувальники пробралися до зали засідань Сенату.
22:10 – За інформацією USA Today, спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі попросила, щоб Нацгвардія очистила Капітолій від протестувальників. У Пентагоні відхилили запит на введення Національної гвардії до Вашингтону.
22:19 – Керівництво Палати представників і Сенату евакуювали в безпечне місце.
22:24 – ЗМІ повідомили про першого загиблого протестувальника. Вогонь відкрила охорона Капітолію США.
22:26 – За інформацією CNN, в будівлі Капітолію вогнепальне поранення в груди отримала жінка. Вона перебуває в критичному стані. Невдовзі вона померла.
22:31 – Біля будівлі Капітолію помітили бійців спецназу.
22:34 – Трамп у Twitter знову закликав своїх прихильників зберігати мир і уникати насильства.
“Я прошу всіх у Капітолії США зберігати мир. Жодного насильства! Пам’ятайте, ми – партія закону і порядку. Поважайте закон і наших великих чоловіків і жінок у синьому. Спасибі!” – написав президент США.
22:52 – Чинний віцепрезидент Майк Пенс відписався від Трампа в Twitter і закликав його прихильників покинути Капітолій.
“Насильство та знищення в Капітолії має припинитися негайно”, – заявив він.
22:57 – Поліція почала звільняти Капітолій. Частина протестувальників покинула будівлю. Біля стін Капітолію теж людей стає менше.
23:01 – Як повідомляє New York Times, вибуховий пристрій було виявлено у штаб-квартирі республіканців у Вашингтоні. Його знешкодили.
23:05 – До Капітолію підтягують додаткові сили спецназу.
23:09 – Ненсі Пелосі і представник демократів Чак Шумер звернулися до Трампа з проханням закликати загарбників Капітолію покинути будівлю.
23:24 – Трамп виступив зі зверненням до прихильників. Він закликав їх покинути Капітолій і розійтися.
“У нас були вибори, які у нас вкрали… Але ви повинні йти додому зараз. У нас має бути мир, у нас повинні бути закон і порядок… Ми не хочемо, щоб будь-хто постраждав… Нам потрібен мир. Так що йдіть по домівках. Ми любимо вас… Я знаю, що ви відчуваєте, але йдіть додому. І йдіть з миром”, – сказав Трамп.
23:29 – Бійці спецназу увійшли до будівлі Капітолію.
00:05 – З’явилося фото врятованих з будівлі Конгресу сертифікатів про підсумки виборів президента.
Путч завершився. Джо Байден офіційно був проголошений президентом США.
Зображення може містити: 5 людей, люди стоять та у приміщенні
 
Столичний департамент поліції округу Колумбія в окрузі Вашингтон повідомив, що в організованій Трампом спробі державного перевороту і розгрому Капітолію брав участь російськомовний авангард погромників
 
Штурм будівлі Конгресу США: стало відомо про численні поранення і загибель чотирьох вбитих людей
У Конгресі Сполучених Штатів Америки, який штурмували прихильники чинного президента США Дональда Трампа, стало відомо про численні поранення і одну вбиту людину. Про це повідомляє Twitter-канал Breaking News Global.
“DC FIRE і EMS повідомили про численні поранення в будівлі Капітолія, і щонайменше чотирьох вбитих людей”, – повідомили в ЗМІ.
Нагадаю, прихильники Дональда Трампа намагалися штурмувати будівлю Конгресу США. Пізніше стало відомо, що вони проpвались всередину будівлі. У будівлі Конгресу США почалися сутички.
Віце-президент США Майк Пенс повідомив чинному президенту Дональду Трампу, що у нього немає повноважень блокувати підтвердження перемоги обраного президента Джо Байдена.
Вибори президента пройшли в США 3 листопада. Однак підрахунок голосів затягнувся через рекордне голосування поштою і надзвичайно високy явкy. В результаті виборщики назвали новим президентом Байдена. Його інавгурація запланована на 20 січня.
Зображення може містити: 1 особа, у приміщенні
 
 
Щось неймовірне твориться у США. Зокрема, у Вашингтоні !!!
Праві і Ліві ведуть боротьбу за Капітолій, за приміщення Сенату і Конгресу. Пролилась перша кров.
Дівчина, Ашлі Баббіт (Ashli Babbit), яка 14 років прослужила у війску США і мала 4 відрядження в зони бойових дій була поранена в шию поліцейським Капітолію і щойно померла, передає KUSI-TV.
Перед цим Ашлі Баббіт написала у Твітері: “Nothing will stop us …. they can try and try and try but the storm is here and it is descending upon DC in less than 24 hours … .dark to light”. Демонстранти увірвалися в будівлю Конгресу, де потім сталася стрілянина. Про це заявили в ефірі телеканалу NBC та інші американські ЗМІ.
Сьогодні в Конгрес США увірвалися прихильники президента Дональда Трампа. Там почалася стрілянина, в ході якої постраждала дівчина. Зараз стало відомо, що потерпіла померла. Правоохоронці почали затримання учасників акції протесту. У центрі округу Колумбія було скоєно понад 13 арештів. Представники Адміністрації США заявляють, що будівля Капітолію знаходиться в безпеці. Зараз в Вашингтоні почав діяти комендантська година. Його ввів мер Вашингтонy на тлі заворушень в столиці США. Крім того, губернатор американського штату Вірджинія Ральф Нортем оголосить надзвичайний стан в регіоні. Також він вводить комендантську годину в двох містах, які межують з Вашингтоном.
Раніше писалось, що в комплексі будівель Капітолію США і біля офісу Республіканського національного комітету виявили вибухові пристрої. Сапери їх підірвали.
Залишайтесь на звязку…
Federal prosecutors pledge accountability for Trump rioters
 
 
 
 
 
 

peredplata