Люди самі віддають тисячі гривень: на Буковині значно активізувалися карткові шахраї

 
 

Останніми тижнями на Буковині активізувалися карткові шахраї. Найчастіше вони представляються працівниками банків, повідомляють про начебто проблеми із рахунком і пропонують свою допомогу.

Увійшовши в довіру людей, дізнаються дані банківських карток та переказують їхні гроші на свої рахунки, йдеться в публікації “МБ”.

 

Так, 10 серпня в поліцію звернувся 75-річний чоловік. Він заявив, що невідомий зателефонував і представився працівником банку. Далі повідомив чернівчанину, що його банківський рахунок в небезпеці через несанкціонований вхід у систему сторонніх осіб та запропонував допомогу в його блокуванні. Аферист попросив надати всі необхідні дані. За лічені хвилини шахрай переказав із рахунку пенсіонера понад 46 тисяч гривень.

Цього ж дня за аналогічною схемою шахраї ошукали 66-річного жителя селища Лужани. Псевдобанкір повідомив, що рахунок чоловіка заблокований, дізнався персональні дані, після чого з банківської картки зникли понад 34 тисячі гривень.

Дев’ятого серпня до поліції надійшло повідомлення від 46-річної жительки Чернівців. Шахрайка під приводом підвищення захисту банківської картки випитала особисті дані. Після цього спілкування з карткового рахунку чернівчанки зникли понад 52 тисячі гривень.

31 липня поліцейські задокументували одразу два факти шахрайств щодо буковинців на суму понад 65 тисяч гривень.
До поліції звернувся 36-річний житель села Кліводин та повідомив, що на номер його мобільного телефону прийшло повідомлення про нарахування коштів. Заявник перейшов за посиланням, прикріпленого до смс, після чого з його рахунку було списано 41 тисячу гривень.

Цього ж дня у жителя Дністровського району виманили гроші, використовуючи іншу шахрайську схему. Незнайомець зателефонував до 47-річного чоловіка та під приводом повернення вигаданого боргу вимагав віддати йому гроші. Заявник не перевірив та сам переказав шахраю 25 тисяч гривень.

Часом суми, які шахраї виманюють у довірливих буковинців, сягають кількох сотень тисяч гривень.

Так, 20 липня на спецлінію “102” звернулася 52-річна жителька Чернівців. Потерпілій зателефонував невідомий, який представився працівником банку. Повідомив про можливість кібератаки на банківський рахунок жінки та запропонував допомогу. Увійшовши в довіру, він дізнався номер банківської картки, а також секретний код, який жінка отримала в SMS-повідомленні. Далі з карткового рахунку заявниці зникли 235 тисяч гривень.

За сім місяців минулого року зареєстровано 652 факти шахрайств. У 2022 році – 542. Поліцейські в понад 150 випадках зловмисникам повідомили про підозру.

У поліції наголошують, щоби люди не повідомляли стороннім дані банківських карток. Працівники банків ніколи не вимагають від клієнтів такі відомості.

– Ми спостерігаємо тенденцію збільшення випадків звернень щодо заволодіння коштами шахрайським шляхом, тому закликаємо громадян бути пильними і користуватися порадами, як не стати жертвою, – каже начальниця відділу комунікації Головного управління Нацполіції в області Кароліна Маришева.

Як вберегтися від шахраїв:

– не повідомляйте ПІН-код до картки, СVV-код та дату закінчення терміну дії картки стороннім особам;

– якщо ви отримали повідомлення про проблеми з банківським рахунком, зверніться безпосередньо у відділення банку або за номером служби підтримки фінансової установи;

– уважно читайте всі повідомлення від банку та звертайте увагу на метуоперації;

– не переходьте за сумнівними посиланнями, які надходять на електронну пошту, месенджери чи у вигляді SMS-повідомлень;

– не повідомляйте паролі від онлайн-банкінгу;

– регулярно перевіряйте транзакції за вашими рахунками. Перевіряйте інформацію про нарахування чи списання коштів з ваших рахунків.
Якщо ви все-таки стали жертвою шахрайства, негайно звертайтеся на спецлінію поліції “102”.

peredplata