“Червона зона”: щодня в області інфікуються більше 500 буковинців, лікарні переповнені, лікарі виснажені

Карантин для обраних

Чернівецька область увійшла до «червоної зони» коронавірусної епідемії. Лікарні переповненні. Щодня в області інфікуються 500 і більше людей. Лікарі вже виснажені.

Такий підсумок річної пандемії у Чернівецькій області.

Саме 3 березня минулого року на Буковині перший в Україні виявлений хворий на COVID -19. Через якийсь час його вилікували. І тоді нерозумні керівники ОКЛ влаштували гучне нагородження самих себе. Факт вилікування першого хворого вписали до «Книги рекордів України». Дебіли!

Притомні політики і лікарі з тривогою спостерігали за такими недолугими і тупими діями. Вони говорили, що до «книги рекордів» потрібно вносити останнього хворого, а не першого.

З того часу уже десятки тисяч людей захворіли, тисячі померли. Пандемія не йде на спад. А навпаки, щодня наростає кількість хворих.

Неодноразовий адаптивний карантин уже ніц не вартує. Потрібний повний локдаун на відповідний час. У середньовіччі саме так діяли, коли у якийсь порт приходив корабель, де були хворі на якусь інфекційну хворобу. Їх ізолювали на цьому кораблі 40 днів (каранта –лат.). Тільки після цього дозволено було виходити у місто.

А що робиться в Україні?

Пам’ятаєте, як вперше вводилися локдауни: закривали ринки, підприємства і т. д.. Водночас працювали банки, «Епіцентри», ломбарди, церкви, чиновники, ресторан «Велюр»…

За таких умов неможливо повністю проаналізувати хворобу. Згодом люди почали святкування різдвяних та новорічних свят.

Після них ввели локдаун. Це була марна акція. Бо люди вже були заражені на гучних святкуваннях.

Під час локдауну активно працював туристичний комплекс «Буковель». На ньому були тисячі людей. Чимало приїздило з-за кордону. Бо там не діяли жодні туркомплекси. Почалося масове зараження всіх. І, як не дивно, сам президент Зеленський власним прикладом агітував людей відвідати курорт «Буковель». І не дивно, що саме в Івано-Франківській області стався епідеміологічний вибух. Там тепер найбільше хворих на  COVID -19. Чернівецька область також не змогла досі подолати небезпечну хворобу.

І вкотре – через недолугі рішення та дії влади. Вона знову ж таки запроваджує вибірковий карантин. Закрили ринки промислові. Але відкрили продовольчі. Чиновники щодня ходять на роботу. Працюють банки і ломбарди і т. д.

Підприємці Калинівського ринку чи не щодня ходять від обласної до міської ради, але їх дуже мало і дії активістів недолугі.

Тому жодних якихось рішень досі не прийнято. Активісти іноді зачиняються з мером та чиновниками у кабінеті голови і не допускають туди журналістів. Вони хочуть з владою знайти якісь точки дотику. Але роблять це недолуго і не публічно. Тому й не можуть знайти виходу з ситуації, яка складається.

Все йде до того, що буде введено комендантську годину.

Може, це допоможе…

Петро Кобевко

peredplata