Чернівецька «пустошь» або Яка доля очікує Чернівецький аеропорт

Саме так раніше назвав наше місто і область нинішній президент України Володимир Зеленський. Тоді він був актором у фільмі «Слуга народу». Тепер цей «слуга» став хазяїном українського народу.

Напевно, Зеленський ще тоді знав, куди він і його сподвижники заведуть Україну. Та зокрема Буковину і Чернівці.

А все почалося і закінчується Чернівецьким аеропортом. Його споруджували ще за часів боярської Румунії. Задумували у часи старої доброї Австрії. Навіть за спочилого у Бозі еСеСеСеРу від нас і до нас літали АНи та ЯКи. І ніби на сміх усього світу за незалежної України летовище може зникнути раз і вже назавжди.

І, як не дивно, могильником аеропорту стане ніби й прогресивний мер Роман Клічук.

Але давайте по порядку.

За часів Ющенка Чернівецький аеропорт був переданий з обласною радою у відання та обслуговування міської ради. На сесіях тоді точилися бої за летовище. Молода генерація революційних політиків-депутатів навідріз відмовлялася голосувати за таке рішення. Але представники колгоспно-поміщицької номенклатури під проводом Івана Шилепницького мали свою більшість.

І тодішній мер Микола Федорук отримав царський подарунок від Івана Шилепницького. Депутати не прислухалися до застережень тодішнього заступника голови ОДА Михайла Сеничака. Він публічно спрогнозував загибель летовища. Більше того, зробив припущення, що на місці аеропорту будуть споруджені житлові будинки, автотраса та котеджні містечка.

Хтось тоді запропонував аеропорт перенести до Лужан. Це за 20 км від Чернівців. Там колись був військовий вертолітний полк. І ця думка стала вирішальною під час голосування. Мало хто знав, що на землі колишнього полку вже наклали своє жадібне око ці ж комунопоміщики. І дарма під аеропорт їх не віддадуть. Щоправда, молоде крило депутатів від «Нашої України» таки спромоглося у вирішенні про передачу летовища внести суттєві застереження. І вони можуть навіть зараз вплинути на подальшу долю аеропорту. Аби не було спокуси відчуження золотої землі під забудову, обласна рада у рішенні записала, що аеропорт не можна перепрофілювати за будь-яких обставин. Тобто він повинен бути там, де є.

Сьогодні це доповнення до рішення стає основою основ. І воно буде останньою надією не перетворити Чернівці на «пустошь».

В Україні чомусь комусь хочеться таки знищити аеропорт.

Недавно державна структура «Аерорух» прямим текстом вказала дорогу у забуття Чернівецькому летовищу.

Ось що написав до редакції газети «Час» Андрій Гаврилюк:

“Звертаюсь до Вас з метою проведення журналістського розслідування та об’єктивного висвітлення вкрай важливого та проблемного для майбутнього України, як всебічно розвиненої держави, питання, з метою вплинути на негативний хід подій.

Справа у тому, що керівництво прибуткового державного підприємства (ДП) обслуговування повітряного руху (ОПР) України “Украерорух” в особі ВО директора А. Ярмака скориставшись тимчасовою кризовою ситуацією у авіаційній галузі, викликаною пандемією COVID-19, прийняло рішення ліквідувати служби ОПР в малих аеропортах України. Саме ці служби здійснюють на аеродромах управління повітряним рухом та забезпечують безпеку виконання польотів повітряних суден (ПС) за будь-яких метеорологічних умов та в будь-яку пору доби. Зокрема, за наказом А. Ярмака з 22 квітня цього року служби ОПР на аеродромах Чернівці, Рівне, Полтава реорганізовуються в органи AFIS, які суттєво звужують функціональні можливості аеродромів та знижують рівень безпеки виконання польотів. І це відбувається саме в той час, коли авіаційна галузь в Україні починає відновлюватись та нарощувати авіаперевезення, а Президент України започаткував програму “Велике будівництво”, яка включає розвиток аеропортів та авіасполучення в Україні.

Суть цієї реорганізації полягає в тому, що скоротять переважну більшість авіаційних фахівців, а обладнання спишуть, щоб скоротити видатки та зменшити балансову вартість і це увесь економічний ефект від реорганізації, а функціональні втрати для аеродромів будуть непорівняно суттєвішими. Зокрема, суттєво знизиться рівень безпеки польотів, оскільки управління повітряним рухом на аеродромах здійснюватись не буде, а повітряний простір в районі аеродромів перейде у розряд неконтрольованого. Орган AFIS навіть не передбачає наявність на робочому місці авіадиспетчера планової таблиці з добовим планом польотів, де в режимі реального часу відображено інформацію по кожному авіарейсу, так як це є зараз у службах ОПР. Уся необхідна авіадиспетчеру інформація (повідомлення типу NOTAM, SNOUTAM, SIGMET, AIRMET, METAR, GAMET, FPL, DEP, DEL, CHG, CNL, ALR та ін.) у такому випадку буде надаватись у телефонному режимі, що також суттєво знижує рівень безпеки, а це не сприяє зростанню інтенсивності польотів тому, що авіакомпанії не мають бажання виконувати польоти, особливо регулярні, на такі аеродроми. Особливо неприйнятним є рівень безпеки польотів на аеродромах з органом AFIS для виконання польотів ПС зі статусом “літер А” (президент, прем’єр-міністр, голова ВР).

Також на зазначені аеродроми у випадку запровадження органу AFIS не зможуть виконуватись РЕГУЛЯРНІ МІЖНАРОДНІ авіарейси, тому що органом AFIS на аеродромах не передбачено обслуговування таких авіарейсів, лише чартерні, що зовсім йде у розріз із започаткованою Президентом України програмою розвитку аеропортів та авіасполучення. Зокрема, в Міжнародному аеропорту Чернівці авіакомпанія “Мотор Січ” планує виконувати регулярні авіарейси на Київ та міжнародний на Кишинів, а скасування служби ОПР та запровадження органу AFIS на аеродромі з 22 квітня ставить під загрозу реалізацію цих планів. Для довідки, до коронакризи з Міжнародного аеропорту Чернівці ім. Леоніда Каденюка сезонно виконувались РЕГУЛЯРНІ МІЖНАРОДНІ авіарейси на Італію (Бергамо, Реміні, Мілан…), Туреччину (Анталія), ще раніше на Іспанію (Малага), Сирію (Алеппо), Єгипет (Хургада).

Вже є приклад Міжнародного аеропорту Херсон, де також у свій час була ліквідована служба ОПР та запроваджено орган AFIS, а зараз, коли є авіакомпанії, що бажають виконувати РЕГУЛЯРНІ МІЖНАРОДНІ авіарейси та поставили за умову відновлення УПР на аеродромі, службу ОПР ніяк не сформують, тому що потрібні сертифіковані авіаційні фахівці з досвідом як для УПР, так і для обслуговування наземних засобів радіотехнічного забезпечення польотів, відповідне обладнання, яке коштує чималих грошей.

Керівництво Украероруху на аеродромі Чернівці також не оновлює радіонавігаційні засоби, що належать ДП, а навпаки, очікує коли закінчиться термін їх служби, щоб списати. Термін служби системи посадки (ILS, належить Украероруху), яка на аеродромі Чернівці забезпечує точний захід на посадку повітряних суден незалежно від пори доби та метеоумов, добігає кінця, з одним курсом посадки на початку травня цього року, з іншим – у січні наступного року. Тобто, у наступному році аеродром Чернівці залишиться взагалі без системи посадки. Закуповувати та встановлювати нову систему посадки керівництво Украероруху не планує. Державіаслужба України, яка раніше продовжувала термін служби системи посадки на підставі наданих технічних характеристик та показників надійності, раптом відмовляється це робити, незважаючи на такі ж високі показники надійності та відповідність технічних характеристик. За відсутності системи посадки на аеродромі ПС зможуть виконувати польоти лише у світлу пору доби та за сприятливих погодних умов, що ніяк не сприяє регулярності та безпеці виконання польотів, особливо міжнародних авіарейсів, що теж суперечить започаткованій Президентом України програмі.

Авіадиспетчери управління повітряним рухом (УПР) Чернівецької служби ОПР, зважаючи на запровадження на аеродромі органу AFIS, майже у повному складі подали заяви на переведення в органи ОПР в крупних аеропортах, де ці органи поки ніхто не чіпає. Це молоді, перспективні спеціалісти з досвідом УПР. Серед авіадиспетчерів працювати в органі AFIS на аеродромі Чернівці залишаться в основному пенсіонери. Молоде покоління авіадиспетчерів працювати в органах AFIS намірів не має.

Наступним кроком, після запровадження органу AFIS, як це раніше вже сталося на аеродромі м. Тернопіль, може бути повне припинення авіасполучення з містами. Після запровадження органу AFIS на аеродромі м. Тернополя авіарейси майже не виконувались, а тому зараз закривають навіть орган AFIS. Літати на аеродромі зможуть хіба що мотодельтаплани та повітряні кулі. Після ліквідації служб ОПР на аеродромах втрачається сам сенс існування аеропортів, хіба що для виділення та розкрадання коштів, бо з одного боку, наприклад, Міжнародний аеропорт Чернівці включений у програму розвитку аеропортів, а з іншого – ліквідовують службу ОПР чим суттєво обмежують функціональні можливості аеродрому з наступним поступовим припиненням авіасполучення в цілому. То де ж тут закладено анонсований розвиток авіасполучення з Великого будівництва?

Чим керується у своїх діях та яку мету перед собою ставить керівництво Украероруху можна лише здогадуватись. З огляду на розблокування закону про заборону приватизації стратегічних підприємств, очевидно, що прибуткове ДП “Украерорух” таким чином можуть готувати до приватизації. Також з огляду на те, що на реконструкцію а/п Бориспіль планується виділення значної суми коштів, не можна виключати у такому вигляді і конкурентну боротьбу за виконання авіарейсів. Точно відомо, що яку б мету не переслідувало своїми діями керівництво Украероруху, у підсумку регіональні аеропорти можуть залишитись без авіасполучення замість реалізації започаткованої Президентом України програми.

ВО директора Украероруху А. Ярмак, як аргумент на користь свого рішення, вказує на збитковість служб ОПР у малих аеропортах. Слід зазначити, що служби ОПР у малих аеропортах завжди були збитковими напротязі всієї історії існування Украероруху і це не привід ліквідовувати їх саме у той момент, коли криза закінчується, а авіаційна галузь починає відновлюватись та нарощувати обсяги авіаперевезень. Є інші способи зменшення видатків на служби ОПР у кризовий період, зокрема, перехід на погодинну оплату праці під виконання авіарейсів, відправка частини персоналу у вимушені відпустки і т. ін., але не знищення служби ОПР як такої і, як наслідок, поступове припинення авіасполучення з містами. Однак керівництво Украероруху наполягає саме на такому варіанті та на списанні обладнання, що вивільняється, з метою зменшити балансову вартість матеріальних цінностей. Зрозуміло, що це квиток в один кінець, бо закуповувати нове обладнання та витрачати час і кошти на підготовку обслуговуючого персоналу після закінчення кризи ніхто не буде. Малі аеропорти залишаться без авіасполучення, як це вже сталося у містах Хмельницький та Тернопіль.

Зважаючи на викладені вище факти, наказ ВО директора Украероруху А. Ярмака про реорганізацію служб ОПР в органи AFIS на аеродромах Чернівці, Рівне, Полтава (наступним буде Івано-Франківськ), погоджений з тією ж таки Державіаслужбою України, своїми наслідками ставить під сумнів реалізацію програми Президента України з розвитку малих аеропортів, авіасполучення в Україні та вже зараз наносить шкоду розвиткові авіасполучення. В рішенні керівництва Украероруху закладено тенденцію до поступового припинення авіасполучення з регіональними аеропортами України. На фоні започаткованої Президентом України програми рішення керівництва Украероруху є цілком нелогічним та суперечить реалізації цієї програми.

А. Ярмак не доклав жодних зусиль для створення ДП “Украерорух”, зате знищувати підприємство біжить по переду всіх, незважаючи на катастрофічні наслідки свого рішення для майбутнього держави.

Про ситуацію з рішенням керівництва Украероруху та його наслідки написав звернення за № ГА-12123795 від 22.02.2021 до Президента України В. Зеленського, однак в Офісі Президента звернення надіслали на розгляд у Державіаслужбу України, яка і погодила А. Ярмаку його наказ. Мені надійшла відповідь з Державіаслужби (файл додається), в якій зазначається, що розгляд цього питання не у компетенції цієї служби і тому звернення надсилається за належністю до Міністерства Інфраструктури.

Також було надіслане відповідне звернення за № ГА-12149514 від 26.02.2021 Заступнику Керівника Офісу Президента Кирилові Тимошенко, який в одному з інтерв’ю розмальовував “світле” майбутнє Чернівецького аеропорту та авіасполучення в Україні в цілому.

Крім зазначених вище звернень є також і звернення № Г39 від 18.02.2021 до мера міста Чернівці – Клічука Р.В.; № Г256.21 від 23.02.2021 до очільника Чернівецької області – Осачука С.Д.; до місцевого депутата Кавулі А.В.; в місцеву газету “Молодий Буковинець”; № Г-1455 від 01.03.2021 до Служби Безпеки України; в офіси партій Ю. Бойку, П. Порошенку. Остаточна відповідь надійшла лише з місцевої газети і у вигляді посилання на інтерв’ю Кирила Тимошенко, про яке зазначалося вище.

Прошу журналістів телеканалу втрутитись у ситуацію з метою запобігти реалізації на початковій стадії деструктивних планів незаконно призначеного ВО директора Украероруху А. Ярмака, якому профспілки підприємства вже оголосили недовіру.

05.03.2021                                                                                                                           

А.В Гаврилюк”

 

Аби зрозуміти, куди це все спрямовано і як можуть розгоратися події згодом, редакція газети «Час» звернулася до колишнього міністра інфраструктури Максима Бурбака з проханням прокоментувати ситуацію довкола аеропорту.

  • Все йде до закриття аеропорту, – говорить Максим Юрійович. – Спочатку обласні чиновники, а потім і міські в особі Василя Продана озвучували ідеї перенесення аеропорту з Чернівців до Лужан.

Думаєте, що афера з «тунелем» під злітною смугою була випадковою? Нічого подібного. Вона розрахована на те, аби з’єднати проспект Незалежності з «Гравітоном» автотрасою, котра, можливо, буде проходити повз новобудови. Тобто вже про аеропорт мови нема. Тим паче, що й Осачук підтримав ідею перенесення аеропорту до Лужан.

Зараз «Аерорух» вирішив закрити неприбуткові аеропорти. Чернівці потрапили до цього списку. А чому у нас нема прибутків? Бо нема доброї злітно-посадкової смуги. Тут не можуть сідати «Боїнги», нема вантажного терміналу. Зараз товари з Китаю на Калинівський ринок розвантажують у Будапешті та Відні. А могли би доставляти відразу у Чернівці.

Чимало зла містові накоїли керівники області Олександр Фищук та Іван Мунтян. Перший ніби по незнанню. А другий, можливо, й свідомо (але ця справа не наша). Йдеться про зміцнення аеропорту у Сучаві. Зараз за 30 євро звідти можна летіти у будь-яку країну Європи. З Чернівців до Сучави автомобілем можна за 1-2 години доїхати. Аби збільшити пасажиропотік з Сучави у світ, Мунтян навіть просував ідею запуску пасажирського поїзду з Чернівців.

  • Чи зміг Роман Клічук змінити ситуацію? – запитуємо у Максима Бурбака.
  • В кінці березня закінчується дія сертифікату на злітно-посадкову смугу, – каже екс-міністр. – Я пробував залучити півмільярда на смугу та навігаційну вишку для аеропорту. Якби вони були, то нікому не хотілося б закривати аеропорт. Але у міськраді точилися війни між Проданом і Каспруком. Їм не до летовища тоді було.

І навіть ще два місяці тому Клічук міг би вплинути на те, аби нині не було проблеми. Не треба було у грудні швидко приймати бюджет для позитивного звіту перед областю і президентом. У цьому бюджеті на розвиток всього аеропорту виділено 1 млн. грн. А тільки на смугу треба було закласти як мінімум 50 млн.

Якби це було зроблено, то нікому й на думку не спало би закривати аеропорт сьогодні.

Про кадрову чехарду в аеропорту навіть соромно говорити. Там за  місяць змінили трьох керівників. І нарешті призначили такого, який до аеропорту мав стосунок дуже віддалений. Він там гасом заправляв на заправці. За  кілька годин у Києві пройшов якісь курси і – готовий спеціаліст. Так це ж на сміх курям з одного боку.

З іншого, таке підприємство, як аеропорт, вимагає високоосвічених спеціалістів, а не заправників.

 Ще одна помилка Клічука. Це – дезінформація, яку чи то він видав, чи його недолуга прес-служба. А саме – про створення цілого хабу на летовищі з відповідною інфраструктурою та можливостями.

Воно красиво виглядало. А насправді домовленості з «Мотор Січчю» закінчувалися  передачею сюди кількох старовинних АНів та ЯКів часів пізнього Брежнєва. Вони вже давно відлітали свій ресурс. І могли бути небезпечними в експлуатації.

Тож зрозуміло, що не буде там ніякого «хабу».

  • Чи є можливість врятувати ситуацію?

На це запитання ні Бурбак, ні хто інший відповіді знайти не можуть.

  • Можливий варіант один із усіх – це місто мусить передати злітно-посадкову смугу у власність держави, яка знайде інвесторів і буде опікуватися її станом. Звичайно, потрібне чимале вкладання грошей, ресурсів. І одне із головних – повна заміна кадрів. В аеропорту повинні працювати професіонали.

Інакше буде те, що є зараз…

А зараз розпочалася «велика Чернівецька пустошь». Наш обласний центр недавно отримав статус районного. Коли зникне аеропорт, то Чернівці швидше за все перетвориться у депресивне селище міського типу або взагалі на неперспективне село.

Якщо хтось у місті мріє нажитися на розвалі летовища, то нехай викине з голови ці думки. Не отримають вони там землі для великого будівництва-крадівництва.

Не забувайте: 40 га летовища належить селу Чагор. Коли не стане там літаків, то цю землю заберуть селяни для ведення сільських домогосподарств.

Як ви думаєте: чому Чагор категорично відмовився вступати до Чернівецької міської об’єднаної громади?

Саме через ці 40 га. У селі мають надію, що летовища не буде, і землю повернуть селянам.

А Роман Клічук отримає клеймо великого руйнівника та творця «великої Чернівецької пустоші».

Отакої!..

Петро Кобевко

peredplata