Суперафера-4: про велике крадівництво на Буковині

Спочатку нас не помічають.

Потім над нами сміються.

Згодом нас ненавидять.

І, насамкінець, ми перемагаємо!

Скільки разів наша газета порушувала проблеми «великого будівництва» у Чернівецькій області! Ми звертали увагу правоохоронців, СБУ, прокуратури на те, що велике будівництво перетворюється на «велике крадівництво».

Наочним прикладом цього стали будови 5 шкіл у Чернівецькій області. З них 4 на території Чернівецького району. Це – школи у селах Горішні Шерівці, Веренчанка (колишній Заставнівський район), Рідківці (Новоселицький район) і Кам’янка (колишній Глибоцький район).

Держава виділяла на це великі кошти. Наприклад, на спорудження Горішньошерівецької школи уже виділено більше 100 000 000  гривень. Інші не на багато менше.

Поки що не відомо, на якому етапі стався збій, але ці школи вже другий рік не можуть приймати на навчання дітей.

Позитивно у цьому плані відрізняється тільки Кам’янська школа. Там є пряма проблема: нестача грошей для розрахунків з підрядником. Тобто будівельники за свій кошт школу збудували. А держава в особі ОДА (голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук, перший заступник Богдан Ковалюк) не повертає будівельникам майже 10 000 000 гривень. Тож другий рік школа на замку. Без дітей та вчителів класи починають руйнуватися. Але влада не реагує на справедливі вимоги будівельників. Треба просто їм заплатити – і можна буде дітям ходити на навчання у прекрасні просторі світлі класи, де створені всі умови для школярів та вчителів.

Окрім вимагання відкатів ми не знаємо інших причин зволікати з введенням цієї школи в експлуатацію.

Нагадуємо, що в цьому селі нинішнього року за парти вперше сіли майже 150 першокласників. Це повних 5 класів. Де ще в Україні є подібні села і школи?..

Навіть заради того, що у Кам’янці народжується багато дітей, до них треба ставитися з подвійною увагою.

Депутати Чернівецької районної ради вирішили перевірити готовність шкіл «великого будівництва». Вони побачили, що повністю готова тільки Кам’янська школа. Інші мають чимало недоліків. Але чомусь керівництво ОДА ця проблема зовсім не цікавить.

Рідківці

Хоч було прозвітовано, що школа готова, там нема газу. І опалення поки що не буде функціонувати.

Харчоблок зовсім не готовий до харчування дітей.

Спортзал  навіть не має сіток на вікнах та електролампи.

Чимало інших проблем, які засвідчують, що будівельники не впоралися з роботою і влада не змогла організувати процес так, аби там могли навчатися діти.

Веренчанка

Будували-будували школу і… завалили її. Недавно там впали три стіни. Що це було?

Нехай тепер розслідують інцидент прокуратура і поліція. Бо там все можливо. Могли вкрасти цемент і таким чином розчин був неякісним, цегла не трималася і не скріплювалася.

Могли зробити помилки у проектуванні.

Могли змурувати стіну криво і т. д.

Не дай, Боже, впасти якійсь стіні у Веренчанській школі тоді, коли там перебуватимуть школярі.

У зв’язку з такою небезпекою школу у Веренчанці неможливо здати в експлуатацію.

Горішні Шерівці

Рідне село Іллі Павлюка, негласного «смотрящего» від Зеленського у Чернівецькій області. Він хотів , певно, виділитися серед  інших. Тому у будівництво школи вклали більше 100 000 000 гривень.

За такі гроші можна було й хмародер спорудити. А повноцінну школу не змогли. Ще далеко до здачі підтопило  підвали у будові. На стінах з’явився грибок. За таких умов дітей категорично не можна запускати у приміщення. Бо грибок викликає різні захворювання – онкологічні, туберкульоз і т. п.

Таким чином з «великого будівництва» у Чернівецькій області сталося «велике крадівництво». Школи стоять пустками, а діти навчаються у пристосованих приміщеннях у 2-3 зміни.

Геть Осачука!

Депутати звернулися до голови ОДА Сергія Осачука, аби він усунув недоліки, під час період перевірок. Та виконавча влада в його особі та його першого заступника Богдана Ковалюка якось мляво реагувала на це. Ніби не помічала проблеми і нехтувала депутатами та їхніми зверненнями.

І тут увірвався терпець:

На сесії Чернівецької районної ради 34 депутати проголосували за недовіру голові ОДА Сергієві Осачуку. Вони звернулися до своїх колег з обласної ради, аби вони також зробили відповідний крок.

Як воно буде далі, ЧАС покаже.

(Далі буде)

Петро Кобевко

peredplata