ПРОВОКУЮТЬ

 
Західні ЗМІ повідомили про нову концентрацію російських військ на кордоні з Україною. Надруковані навіть знімки з американського супутника, які підтверджують цю інформацію. Йдеться вже про передислокацію російської 1-ї гвардійської танкової армії ближче до України. Проте міністерство оборони України заперечило, що росіяни підтягають свої війська до українського кордону, що викликало чимале здивування багатьох людей, котрі уважно слідкують за розвитком подій на Донбасі.
 
А дивного тут нема нічого. Українці знають – Москва любить лякати нас, щоб спровокувати Київ на непродумані дії й виставити Україну в очах світової громадськості у вкрай несприятливому світлі. У росіян є старе прислів’я: злодій найголосніше кричить “Держи вора!”, і саме цей принцип Москва дуже часто використовує у своїй політиці. З 2014 року на російській території переховується від українського правосуддя Азаров – колишній прем’єр часів Януковича. Днями він подав голос з політичної помийки, на яку його викинули українці.
 
Цей “кровосісь” звинуватив Київ у тому, що той виконує “наказ з Вашингтону”. Мовляв, американці хочуть зірвати введення в дію “Північного потоку – 2” і для цього штовхають Україну на проведення військових операцій на Донбасі, щоб примусити росіян вдатися до відповідних дій. А тоді Захід звинуватить РФ у “агресії” й введе нові санкції, які зупинять початок експлуатації нового газопроводу. Для підтвердження таких слів наведено застосування українцями ударного безпілотника “Байрактар” проти російської гаубиці, а також перехід Старомихайлівки із “сірої зони” під контроль ВСУ.
 
Цікава логіка: ворог “має право” обстрілювати українців з важкої артилерії, а ВСУ “не мають права” захищатися. Так само “не мають право” контролювати населений пункт, який за мінськими домовленостями повинен знаходитися на українському боці? До речі, у Старомихайлівці проживає 47 донеччан, що мають російські паспорти. І Москва вже заявляє, що “захищатиме своїх громадян” від “карателів із ЗСУ”. Для таких провокацій паспорти з двоголовим орлом і роздаються мешканцям Донбасу. До речі, ці папірці не дають права переїхати в Росію на постійне місце проживання – тому що потрібні лише тут для подібних провокацій.
 
Українська сторона бачить, з якою метою Москва “грає м’язами”, намагаючись підштовхнути українців на застосування сили, щоб потім звинуватити у всіх гріхах.Тому і реагують спокійно на повідомлення про пересування російських військ поблизу наших кордонів. Цим противнику дають зрозуміти – на провокації не піддамося. Натомість будемо зміцнювати свої Збройні сили – гарант збереження незалежної держави.
 
Що робиться у Путіна в голові, не знає ніхто. Може вдарити будь-коли, до цього треба бути готовими. Видно лише те, що він маніакально вчепився в ідею відродження імперії. А днями якраз виповнилося триста років з того моменту, коли Петро І оголосив себе російським імператором. Нагадаємо, що Московське царство стало імперією лише після того, як до нього приєднали українські землі. Тож і нині новітній “імператор” намагається повторити те, що триста років тому зробив вічно п’яний сифілітик Петро “Великий”. Правда, імперію нинішній царьок створити не зможе, але завершити свій життєвий шлях в муках, подібно до свого кумира, здатний без сумніву. Здоров’я у нього погіршується, от і спішить реалізувати свою мрію. І, як справжній чекіст, постійно вдається до провокацій. Але не на тих напав – на примітивні провокації ведуться далеко не всі, а захищати свою Батьківщину в разі необхідності піднімуться мільйони. І з цим мусять рахуватися навіть кремлівські фантазери.
 
Ігор Буркут, політолог 

peredplata