УДАР В СПИНУ У СВЯТКОВИЙ ДЕНЬ

11 листопада Польща святкувала День Незалежності. Саме цього дня 1918 року поляки проголосили відновлення власної держави, територія якої з кінця XVIII століття була поділена між Росією, Австрією і Пруссією. А коли внаслідок Першої світової війни три імперії розпалися, Польща відродилася як Друга Річ Посполита. Поляки люблять це свято, але цього року їм його зіпсували події в місті Каліші.

 

Там зібралися представники екстремістських організацій і провели маніфестацію під ксенофобськими, антисемітськими гаслами. Майже все єврейське населення Польщі вже виїхало з країни, залишилося дуже мало представників єврейської громади, і вони не займають ключових позицій в економіці чи політиці Польщі. Але ксенофобам раптом захотілося звинуватити у всіх бідах саме польських євреїв, і для свого збіговиська вони обрали місто з давніми традиціями мирного польсько-єврейського співжиття.

 

У далекому 1264 році князь Болеслав Побожний у Каліші підписав Статут, який надавав євреям не лише права, але й певні привілеї. Зокрема, євреї отримали власний суд, їм дозволили торгувати, займатися різними ремеслами тощо. Цим було дано відчутний поштовх розвиткові міста, тому Каліський Статут впродовж довгого часу користувався повагою і шаною у його мешканців.

 

А нині, у День Незалежності, у центрі Каліша екстремісти демонстративно спалили копію цього документу. Мовляв, не треба надавати якихось привілеїв представникам цього народу, і взагалі, їм не місце у Польщі. Дійшло до того, що маніфестанти почали скандувати: “Смерть! Смерть! Смерть!”. Поліція не заважала їм, лише час від часу перевіряла документи у найбільш  агресивних. Міське начальство також спостерігало збоку, не втручаючись у те, що відбувалося. Журналістам вони пояснювали, що маніфестація проводиться без дозволу, але розганяти її силою бояться, тому що це призведе до кровопролиття.

 

Серед притомних мешканців Каліша цей шабаш викликав справжній шок. Коли громадськість оговталася, вона вийшла на свій марш – проти ксенофобії й антисемітизму. До міста приїхав і президент Польщі А. Дуда, який рішуче засудив “варварство” і заявив, що екстремісти “нанесли Польщі удар в спину”. Нагадаємо, що нині на білорусько-польському кордоні відбуваються дуже серйозні події.За російські гроші білоруська сторона підтягнула туди тисячі мігрантів з Іраку, Сирії, Ємену, Малі. Вони намагаються прорватися через польську територію в Німеччину, щоб отримати статус біженця й жити там за рахунок соціальної допомоги.

 

Польщі дуже нелегко, а тут їй ще в спину наносять удар екстремісти, які намагаються створити у світової громадськості непривабливий образ своєї держави як ксенофобської, антисемітської. Польські ЗМІ називають політичні сили, що брали участь у цій провокації, і серед них є ті, які користуються підтримкою Москви. Значить, гібридна війна РФ проти Польщі  переходить у нову стадію. Час й іншим європейським державам готуватися до подібних ударів. Загравати з агресором не можна, як і потакати йому. Він розуміє лише силу, її й треба протиставити йому відразу, щоб відбити бажання гратися з вогнем.

Ігор Буркут, політолог.

 

peredplata