Щ робив екснардеп Давид Жванія поблизу окупованої Запорізької АЕС ?

Росія усіляко намагається легітимізувати свою присутність на окупованій ЗАЕС.

Колишній народний депутат Давид Жванія загинув під час обстрілу в “сірій зоні”, у 25 кілометрах від окупованої Запорізької АЕС. Про смерть політика повідомив радник міністра МВС України Антон Геращенко.

“У цій історії питань більше, ніж відповідей, особливо, що він робив у “сірій зоні””, – зазачив Геращенко.

 

Повідомляється, що екс-нардеп загинув від артилерістського вогню поблизу блокпоста окупантів в районі села Новопокровка Запорізької області.

Також, зазначається, що колишній член проукраїнської партії “Наша Україна” (Блок Віктора Ющенка) мав російське громадянство.

Важливим уточненням, яке зробив Геращенко, є те, що Жванія начебто був неофіційним представником російської держкорпорації з атомної енергії Росатом.

Нагадаємо, село Новопокровка знаходиться в 25 кілометрах від міста Енергодар, де розташована Запорізька АЕС, яка наразі окупована російськими військами.

На почаку березня російські окупанти оголосили Запорізьку атомну електростанцію власністю Росатому. Росіяни навіть намагалися замінити персонал Запорізької АЕС інженерами російської держкорпорації.

Але після того, як Україна заявила про акт ядерного тероризму та почала вимагати реакції міжнародного співтовариства, зокрема, про це у дуже тривожній тональності заявив Президент України Володимир Зеленський, Росія дала задню.

У ситуацію було змушене втрутитися МАГАТЕ. І в Росії не наважилися заявити міжнародному агентству з атомної енергії, що Запорізька АЕС перейшли у їх власність. Присутність спеціалістів Росатому на території України, на ядерних об’єктах, захоплених російською армією, в Росії пояснили “консультативною допомогою”.

Водночас представники російської корпорації з атомної енергії до сьогодні незаконно перебувають на майданчику ЗАЕС.

Росія усіляко намагається легітимізувати свою присутність на станції. Зокрема, за словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, російський Росатом намагався запропонувати себе у якості переговорника щодо українських АЕС у рамках вигаданих в Росії тристоронніх консультацій – між МАГАТЕ, російським регулятором та українською стороною.

“А з якого дива, перепрошую за свою дипломатичність, російський атомний регулятор братиме участь у консультаціях щодо української ядерної електростанції?”, – зазначив тоді Кулеба.

Певний час на Росії виношували ідею красти електроенергію, що виробляє ЗАЕС. Але на цей момент це технічно неможливо.

Керівник Енергоатому Петро Котін в інтерв’ю Forbes розповідав, що ще з початку 2000-х років Путін хотів об’єднати атомну енергетику РФ та України, і створити центр управління в Москві.

Серед військових інтересів захоплення АЕС – можливість дати притулок там своїм військам, адже на ЗАЕС є все, щоб годувати, зігріти та захистити. На станції ведеться відеоспостереження, є огороження – це ідеальне місце для створення військової бази, заявив Котін.

за МАТЕРIАЛАМи: АНТОНа ГЕРАЩЕНКа/ТЕЛЕГРАМ

peredplata