Хто такий Артур Мунтян, якому оголосили підозру в розкраданні гуманітарки на Буковині

Артур Мунтян офіційно став новим заступником голови Чернівецької ОДА (Сергія Осачука) майже рівно рік тому – 5 травня 2021 року. Хоча інформація про можливе призначення Артура Мунтяна з’явилася ще у середині березня минулого року. Свого офіційного призначення Мунтян чекав майже два місяці.

Його призначили опікуватися екологією, агропромисловим комплексом та ЖКГ.

Артур Мунтян народився 1 сiчня 1992 року в селі Кам’янка Глибоцького району Чернівецької області.

Громадянин України, закінчив БДФА, директор, ТОВ “Чернівецькі хлібо-булочні вироби”, член політичної партії Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”, проживає в селі Кам’янка Глибоцького району Чернівецької області

У 2015-2020 роках був депутатом Чернівецької міської ради від політичної партії “Батьківщина”. Він отримав підтримку 243 виборців на 40-му виборчому окрузі Чернівців.

За час каденції відзначився найменшою кількістю виступів у сесійній залі. Зокрема, з 2015 року не вдалося знайти жодного проекту рішення, підготовленого Артуром Мунтяном. Навіть потрапляв до списку злісних прогульників депутатських профільних комісій. Понад 58% пропущених засідань – такі показники є підставою для складання повноважень депутата.

Станом на 2019-ий рік депутат задекларував будинок, квартиру і дві земельні ділянки у Чернівецькій області.

Кореспонденти намагалися додзвонитися до Артура Мунтяна, щоби почути його позицію, але він не брав слухавку.

Артур Мунтян – старший син ексголови Чернівецької обласної ради, голови обласної організації ВО “Батьківщина”, депутата облради Івана Мунтяна.

Іван Мунтян відомий підозрою в оборудках у справі з санаторієм “Брусниця”.

Два роки тому тодішньому голові Чернівецької облради Івану Мунтяну вручили підозру в хабарі. За версією слідства, він вимагав 400 тисяч доларів у підприємця за передачу в оренду комунального санаторію “Брусниця”. Мунтян назвав це “повним абсурдом” і наслідком того, що в “правоохоронних органах працюють піарники”. За словами політика, він шукав інвестора, який розвиватиме комунальний санаторій.
За два роки справу передали до суду, втім, рішення досі немає. За цей час Мунтян став депутатом облради та увійшов до комісії, яка розпоряджається комунальним майном. Він говорить, що суд заважає лише тим, що іноді слухання збігаються з засіданнями в раді. Водночас санаторій втратив ліцензію, накопичив борги й, зрештою, припинив надавати послуги.

Зокрема, 4 лютого 2020 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура висловила голові Чернівецької обласної ради підозру у вчиненні кримінального правопорушення. За інформацією НАБУ, Іван Мунтян вимагав у підприємця хабар за передачу в оренду на 49 років комунального санаторію “Брусниця”.

Детективи НАБУ повідомили про підозру і приватному підприємцю, який імовірно давав хабар.

За інформацією слідства, Іван Мунтян у липні 2019 року запропонував одному з підприємців надати 400 тисяч доларів за сприяння у передачі в оренду оздоровчого комплексу. Ймовірно, у період з серпня по жовтень 2019 року голова облради отримав 180 тисяч доларів.

13 лютого Вищий антикорупційний суд призначив 10 мільйонів гривень застави Івану Мунтяну. Крім того, посадовець був зобов’язаний носити електронний браслет та здати на зберігання всі документи для виїзду за кордон. На внесення застави дали 5 днів.

Згодом Іван Мунтян подав апеляцію на рішення Вищого антикорупційного суду України про заставу понад 10 мільйонів гривень, однак програв її у квітні.

Як повідомлялося раніше, заступникові голови Чернівецької ОВА повідомили про підозру у справі про розкрадання “гуманітарки”. У СБУ зазначили, що йдеться про справу зі привласненням карет “швидких”, надісланих як гумдопомога з Італії.

peredplata