Російський бізнес відчув “укуси” західних санкцій

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя: 
-Декілька тисяч російських компаній не можуть виконати умови контрактів і оголошують форс-мажор через санкції, введені після вторгнення військ Росії в Україну.
Такі дані навела заступниця керівника управління ФАС Росії Ольга Горбачова з контролю розміщення держзамовлення та державного оборонного замовлення.
У ситуації форс-мажору виявилися контракти російських юросіб з російськими держзамовленнями. Торгово-промислова палата (ТТП РФ) зараз приймає заявки на свідоцтва про форс-мажор. Але отримати документи бізнес не може: у російському законодавстві санкції не прописано як підставу для невиконання зобов’язань.
“Всі чекають на прийняття законопроекту, який офіційно визнає санкції форс-мажором”, – заявила Горбачова, виступаючи на конференції Інституту держзакупівель.
За словами чиновниці, законопроект був оперативно підготовлений, прийнятий у першому читанні Думою, але потім завис на доопрацюванні та узгодженні.
Опитування, проведене в травні Інститутом уповноваженого із захисту прав підприємців Бориса Тітова, показало: санкції торкнулися 86,4% російських компаній.
Майже дві третини з них (61,7%) повідомили про падіння фінансових показників, майже третина (29,4%) відзначили скорочення виторгу.
Кожен четвертий власник або топ-менеджер охарактеризував стан свого бізнесу як серйозний занепад, а 7,1% як кризу. При цьому 5,7% вже закрили свою справу або збираються зробити це найближчим часом.
Головна проблема, на думку бізнесу, полягає у падінні попиту: її назвали 62,2% підприємців. Далі йдуть: дефіцит оборотних коштів та касові розриви, руйнування ланцюгів поставок та складнощі з імпортом.

peredplata