Росія не може сплатити зовнішній борг по кредитах – дефолт!

Звістка дуже хороша, але й надто перебільшувати її значення не варто.
Фінансові експерти світу помилились трішки менше ніж на місяць. Більшість із фахівців прогнозували дефолт в Росії на кінець травня. Але Росія зуміла втриматись на місяць довше. Хоча, в принципі це особливої ролі не відіграє. Відлік падіння економіки “могутньої” Росії розпочався. Буде це стрімке падіння, чи повільний занепад – з цього приводу думки фінансистів та економістів різняться. Проте, є доконаний факт: у Росії вперше з 1918 року відбувся дефолт за суверенним боргом в іноземній валюті через запровадження міжнародних санкцйї, які унеможливлюють платежі закордонним кредиторам.
Експерти всесвітньовідомого видання Bloomberg так коментують цю подію:
В неділю закінчився пільговий період для виплати відсотків по зовнішніх боргах у розмірі 100 мільйонів доларів США, і це вважається дефолтом в разі пропуску платежу. Платіж не сплачено. Відтак Росія протягом, всього-навсього, девяти років деградувала від “потужної” ядерної держави світу, учасниці клубу G8 в розряд економічного, фінансового та політичного лузера.
З початку березня національні єврооблігації Росії котуються на дуже проблемних рівнях, валютні резерви центрального банку Росії залишаються замороженими, а найбільші російські банки відірвані від світової фінансової системи.
Разом з тим, зазначають експерти Bloomberg, нинішній дефолт вже не є для пересічних росіян якимось надзвичайно критичним явищем. Вони пережили і змирилися з втратою роботи, доходів, нестачі звиклих для них західних продуктів, пережили подвійну інфляцію. Переважна частина росіян вже давно звикла утримуватись на межі виживання.
І хоча в сучасній історії Європи дефолти траплялися (Ісландія 2008 – 2009 роки, Греція 2015 рік), однак ситуція з Росією дуже відрізняється. Ісландії вибратись з “боргової ями” допомогли МВФ, Норвегія, Фінляндія, Швеція, Данія і окремий кошик допомоги надав ЄС. Грецію витягнули з дефолту країни Євросоюзу та інші донори: Кіпр, Канада, США, Японія, Австралія. А от хто протягне сьогодні руку допомоги Росії? Китай, або ж такі самі країни-ізгої, як КНДР, Іран, Сирія, Білорусь, Венесуела, Куба… Хто?
Отже! Міжнародні санкції діють. Росія повністю відмежована від зовнішніх ринків капіталу, відрізана від найважливіших банківських систем, кореспондентських банків, клірингових систем, депозитаріїв, міжнародних фінансових установ… А відтак Росія відрізана від усього світового імпорту, передових технологій, електронних, супутникових комунікацій… Росія втратила навіть можливість одержувати механізми і запчастини для обладнання з виготовлення ліків. Через кілька місяців фармацевтична індустрія в Росії зупиниться.
Навіть тяжко уявити, який принцип зараз швидше спрацює у розвалі економіки Росії та її сателітів: принцип “доміно”, принцип “снігової кулі”, чи ще якийсь?

peredplata