Допомога чи шахрайство? На кордоні з Буковиною волонтери роздають біженцям по 120 євро

Днями у соцмережах з’явилися дописи та відео, що на пункті пропуску “Порубне” волонтери від Товариства Червоного Хреста роздають по 120 євро жінкам та дітям, які не виїжджали закордон від початку війни. Хитро роздавали!

– Спочатку вони збирали паспорти та давали заповнювати якусь анкету. Після чого з кожної жінки брали 10 євро та обіцяли, що повернуть 120. Це спричинило справжній ажіотаж на кордоні. Жінок було наскільки багато, що ніде було яблуку впасти, – розповіли кореспондентці molbuk.ua очевидці.

Водночас у Товаристві Червоного Хреста повідомили, що вони нічого не роздають.

Румунський Червоний Хрест справді підтримує українців, які через війну покинули Україну й знайшли прихисток у Румунії. Та грошова підтримка надається лише тим біженцям, які тривалий час перебувають у Румунії та зареєструвалися в офіційному додатку з виплати грошової допомоги від
Румунського Червоного Хреста. Реєстрація безкоштовна, тож кожен біженець, який тривалий час перебуває там, може самостійно зареєструватися.

“Тому інформація про видачу грошової підтримки саме на кордоні є неправдивою! Люди дезінформовані й даремно утворюють черги на кордоні в надії отримати 100 євро відразу після перетину кордону. Українці-біженці, які не планують знайти прихисток у Румунії й жити там принаймні найближчі місяці, грошову підтримку від Румунського Червоного Хреста отримати не зможуть”, – повідомили у Чернівецькій обласній організації Товариства Червоного Хреста України.

Як повідомили molbuk.ua у Чернівецькому прикордонному загоні, так звані гроші видавали поза межами пункту пропуску “Порубне”.

– За наявною інформацією, однією із волонтерських організацій, які займаються благочинністю на території Румунії, здійснювалася видача грошових коштів громадянам України. Це призвело до тимчасового збільшення пасажиро-транспортного потоку на пункті пропуску “Порубне”. Пропуск всіх громадян, транспорту надалі здійснювався у встановленому порядку, порушень кордону не зафіксовано, – повідомили у пресслужбі прикордонного загону.

Водночас у Головному управлінні Нацполіції в області повідомили, що жодного звернення громадян до поліції, щодо факту шахрайства з видачею так званої фінансової допомоги на кордоні не надходило.

peredplata