Депутат облради продав автомобіль «швидкої» з допомоги для ЗСУ через свій благодійний фонд

СБУ затримала депутата Івано-Франківської обласної ради на торгівлі допомогою для ЗСУ: продав автомобіль «швидкої» через свій благодійний фонд

 
СБУ та поліція викрили одного з депутатів Івано-Франківської обласної ради на торгівлі автомобілями, ввезеними для потреб Збройних сил України.
 
Депутат є засновником та директором благодійного фонду, зареєстрованого в одному з районів області. СБУ встановила, що під прикриттям благодійності він налагодив ввезення в Україну автомобілів для їх подальшого продажу та отримання прибутку.
 
Правоохоронці задокументували продаж депутатом швидкої допомоги марки «Opel Vivaro» місцевій мешканці. За ввезене в Україну в якості гуманітарної допомоги для ЗСУ спецавто він виручив 12 тисяч доларів.
 
До оборудки депутат залучив посередницю – свою помічницю. Саме їй доручив отримати кошти від продажу.
 
СБУ затримала депутата, коли він із власного автомобіля контролював отримання помічницею грошей за «швидку».
 
Під час обшуку за адресами проживання основного фігуранта та в офісі благодійного фонду вилучено: 
? документи щодо діяльності фонду;
? документи на ввезення автомобілів на територію України, іноземні свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів, квитанції та накладні;
? комп’ютери, мобільні телефони, банківські картки;
? 3 автомобіля швидкої допомоги на іноземній реєстрації;
? 7 позашляховиків, ввезених на територію України як гуманітарна допомога;
? понад 38 тисяч євро, 176 тисяч доларів, майже 7 тисяч англійських фунтів, 3,3 тисячі польських злотих та більше 1 мільйона гривень.
 
Основному фігуранту оголошено про підозру за ч. 3 ст. 201-2 КК України – незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги, вчинене під час надзвичайного або воєнного стану. Його помічниці повідомлено про підозру у пособництві в скоєнні злочину.
 
Суд обрав депутату запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави, а його помічниці – домашній арешт.
 
За вчинення цього злочину депутату загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

peredplata