Про трагедію в урочищі Варниця створили відеоролик.

Дослідники повідомляють, що в урочищі Варниця розстріляли близько пів сотні буковинців, багатьох поранилиПершого квітня виповнюється 80 років із дня трагедії, яка сталася в урочищі Варниця, неподалік від села Біла Криниця.

Тоді, 1941 року, близько двох тисяч буковинців рушили у бік румунського рубежу. Серед них – жінки та діти, які прямували до своїх родичів. Радянські прикордонники почали стріляти у колону мирних людей. Це була провокація, свідомо спланована та організована спецслужбами проти жителів Буковини.
 

Глибину трагедії в урочищі Варниця відображено у відеоролику, який створили за ініціативи Чернівецької обласної державної адміністрації.

У час карантину немає змоги організовувати велелюдні вшанування загиблих. Водночас ми хотіли, аби якомога більше людей дізналися про цю сумну історичну подію, тому й створили відео. Художньо переосмислити трагедію нам допоміг роман Марії Матіос «Букова земля», де описано розстріл в урочищі Варниця. У ролику ми використали діалоги з твору, – розповіла режисерка відео, радниця голови Чернівецької ОДА з питань культури Любов Добровольська.

Атмосферу та настрої буковинців у відео передали актори театру. Науковою консультанткою проєкту виступила письменниця та літературознавиця Іванка Стеф’юк. Сценаристка відеоролику – Марина Шварцман, Буковинський центр культури і мистецтва.

 
Дослідники повідомляють, що в урочищі Варниця розстріляли близько пів сотні буковинців, багатьох поранили.
 

https://promin.cv.ua/2021/03/31/pro-trahediiu-v-urochyshchi-varnytsia-stvoryly-videorolyk.html

peredplata