Сага про експорт російської нафти

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Сага про експорт російської нафти: нафтові танкери застопорились у протоках Босфору і Дарданел
Після набрання чинності санкціями проти російської нафти в турецьких водах утворилася пробка танкерів. Анкара вимагає від них підтвердження страховки, пише газета Financial Times (FT) .
Загалом близько 19 танкерів із сирою нафтою стали на якорі поблизу Босфору та Дарданел — двох проток, що пов’язують чорноморські порти Росії з міжнародними ринками. Вони чекають дозволу на прохід через турецькі води. Затори виникли через те, що Анкара вимагає від власників та операторів танкерів підтвердження страховки. За словами суднового брокера, перший танкер прибув у Босфор 29 листопада і чекав дозволу для проходу понад тиждень.
У понеділок, 5 грудня, набула чинності стеля цін на російську нафту. Згідно з обмеженнями, танкерам заборонено завантажувати російську нафту за ціною, вищою ніж $60 за барель. Порушники позбавляються послуг, пов’язаних із морським транспортуванням, включаючи морське страхування та торгове фінансування.
Затори в Босфорі і Дарданелах — перша ознака того, що обмеження цін може порушити глобальні нафтові потоки, що стосуються не лише російського експорту. За даними суднових брокерів та сервісу TankerTrackers.com, більшість нафти на кораблях біля берегів Туреччини має казахстанське походження. Нафта з Казахстану надходить у російські порти трубопроводом і не підпадає під санкції Заходу.
Туреччина зажадала підтвердження страховки через набуття чинності санкцій, розповіли FT чотири керівники нафтової галузі. Анкара попросила всі танкери, що проходять через турецькі протоки, надати підтвердження від Міжнародної групи клубів взаємного страхування судновласників (P&I Clubs), що страхове покриття залишиться чинним у разі розливу нафти та зіткнення.

peredplata