Сьогоднішній саміт ЄС може зірватись через позицію Угорщини

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Найбільш чутливими темами сьогоднішнього саміту Євросоюзу є схвалення шостого пакету санкцій щодо Росії і ембарго на закупівлю росiйської нафти країнами ЄС. Прем’єр Угорщини Віктор Орбан вцілому cxвалив ці ініціативи Європейської комісії, але…
Але пан Oрбан забажав від ЄС гарантій, що Угорщина буде одержувати нафту з інших джерел. А саме: “Виключення трубопроводів з Росії – це хороший підхід, але нам потрібна гарантія, що в разі нещасного випадку на трубопроводі, що йде через Україну, ми зможемо отримати російську нафту з інших джерел. Якщо ми отримаємо таку гарантію, то буде добре”, – заявив він перед самітом ЄС.
Віктор Орбан також запевнив, що Угорщина готова підтримати шостий пакет санкцій, якщо він передбачатиме “рішення щодо постачання енергоносіїв в Угорщину та її енергетичної безпеки”. Адже на цей момент компроміс не знайдено. Немає ніякої домовленості”, – заначив премєр Угорщини і додав, – “Я щойно отримав текст комюніке сьогоднішнього саміту ЄС і в ньому про ці домовленості нічого не пишеться”, – сказав Орбан.
Тож сьогодні лідери країн Євросоюзу засідатимуть до третіх півнів. Про це можна судити з того, що усі заплановані прес-конференції відкладаються на невизначений термін.
Фото з місця події Ростислава Демчука

peredplata