На Буковину переїжджає ФК “Шахтар”?

«Шахтар» переїде у Чернівці?..

Ніби з якогось фантастичного оповідання можливий такий розвиток сюжету.

Чи зможе футбольний клуб «Шахтар» жити, тренуватися, грати на Буковині?

А чому б ні…

Війна нам зламала не тільки плани, долі, зруйнувала міста, села, підприємства, фабрики, заводи, а й спортивні споруди, стадіони, спортзали, басейни, корти і т.п.

Провідна футбольна команда з Донецька «Шахтар» уже роками не має своєї постійної бази для тренувань, а футболісти втратили рідні домівки, глядачів та вболівальників. Їх від 2014 року носить по українських містах і по європейських країнах.

Коли була зруйнована база стадіону «Донбас Арена», команда спробувала відновити необхідні умови на стадіоні «Металіст». Але не вдалося. Згодом «Шахтар» переїхав до Києва і осів на олімпійській базі «Святошино».

Чи добре там команді та футболістам?

А кому зараз добре в Україні та у столиці?..

Чи не щодня там повітряні тривоги, відімкнення світла, перебої з водою і теплом. Команда разом з усім українським народом терпить від війни. На заході держави, на щастя, сьогодні ситуація трохи краща. Сюди приїхали мільйони тимчасово переміщених осіб (біженців). На Буковині їх більше 100 тисяч. У Чернівцях кожен 5-й. Чимало з Донбасу і з самого Донецька. Сюди вже переїхали підприємства, відомі в Україні та світі люди: артисти, спортсмени, політичні діячі…

Не виключено, що тут уже живуть тисячі вболівальників «Шахтаря». Тож чому б у цих умовах сюди не переїхати всій команді? Буковина з великим задоволенням сприйняла б таку ідею. Тим паче, що така лише думка змогла б поновити не тільки спортивне життя нашої області, а й поліпшити господарсько-соціальну структуру.

Разом з командою б прийшли б чималі капітали. Сам меценат і фанат «Шахтаря» Рінат Ахметов, напевне,  цю ідею сприйняв би позитивно. Тим паче, що він особисто доклав чимало зусиль та грошей, аби допомогти своїм землякам з Донбасу переселитися на Буковину.

Після зруйнування рашистами Маріуполя у Чернівці приїхало багато жителів. Навіть мер міста був тут. А ще Рінат Леонідович став одним із засновників та меценатів благодійного фонду «Маріуполь».

Тож Буковина йому в останні місяці стає ближчою.

Він не помічений ні у т.зв. батальйоні «Монако», «Відень» та інших, куди втікали українські скоробагатьки. Тож Ахметову буде легко адаптуватись на Буковині після перемоги.

А разом з ним «Шахтар» отримає нове дихання, що обов’язково позитивно позначиться на спортивних успіхах.

На Буковині є добрі умови для тренувань. Близькість Карпат, гірських річок створює прекрасний мікроклімат для розвитку спортсменів.

Близькість до кордону з Європою дозволить швидко і безперешкодно команді виїжджати на змагання у будь-яку країну світу. До потужного європейського летовища у Сучаві від Чернівців рукою подати, якихось 50 кілометрів.

Природні, ландшафтні, територіальні умови створено Богом для активного функціонування такої команди, як «Шахтар» Донецьк.

А спортивну базу, стадіони, споруди, тренувальні зали за допомогою донецьких вболівальників, особисто Ріната Ахметова можна створити за короткий період часу.

Чи так станеться, час покаже…

P. S. Підтвердженням того, що редакція газети Час була права на рахунок переїзду команди ”Шахтар” на Буковину є конкретні факти. Зокрема, цими днями у готелях Чернівців з’явилися кілька людей в уніформі Шахтаря. Швидше всього це менеджери, які готують місце, готують можливості і умови для приїзду команди та інфраструктури
А як буде і коли це Час покаже… 

Петро КОБЕВКО

peredplata