Туреччина зупинила транзит санкційних товарів до Росії після претензій США

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
 
-Найбільший хаб щодо обходу санкцій та паралельного імпорту закривається: турецька митниця без пояснень перестала оформлювати вантажі.
Коментатори пов’язують рішення Туреччини зупинити транзит товарів в Росію з тиском США. Варто нагадати, що у лютому до Анкари літала делегація американських чиновників на чолі із заступником міністра фінансів Браяном Нельсоном.
Нельсон, який курирує фінансову розвідку, зажадав від влади Туреччини покласти край поставкам до Росії товарів, які потрапили під санкції, у тому числі щодо військово-промислового комплексу. За американськими даними, у березні-жовтні обсяги такого експорту досягли $800 млн, включаючи обладнання на $300 млн та електроніку на $80 млн.
Не приєднавшись до санкцій і зберігши авіасполучення з Росією, Туреччина вийшла на друге місце в переліку найбільших постачальників товарів до РФ, потіснивши Німеччину: її щомісячний експорт досяг майже мільярда доларів, хоча до війни не перевищував 500 млн, випливає з оцінок Інституту міжнародних фінансів (IIF ).
У листопаді США вимагали від Туреччини припинити обслуговування банківських карток “Мир”, посилаючись на те, що російська платіжна система використовується для обходу санкцій. І Туреччина пішла назад: всі п’ять банків, де приймали російські карти, призупинили платежі по них.
У січні США зажадали від Туреччини закрити небо для російських авіакомпаній, що літають літаками американського виробництва. Через кілька тижнів найбільший у країні оператор аеропортового обслуговування Navas попередив російських перевізників, що перестане надавати послуги із заправки та техобслуговування.
Торгівельний зашморг довкола шиї Росії поступово звужується.

peredplata