На Чернівціводоканалі провели державний аудит: виявили втрат майже на 25 млн

На Чернівціводоканалі провели державний аудит. Виявили втрат на суму майже 25 млн грн. 
Водоканалівці пояснюють куди поділися гроші:
“Приховувати нічого, тож давайте дивитися, КУДИ поділися гроші.
Перше і найголовніше: приблизно 80% “втрат” — це переплата через безпідставне підвищення цін на закупівлю електроенергії, газу, палива і т.д. Тобто Чернівціводоканал винен у тому, що платив за рахунками. Парадокс? Так. Працюємо над розсиланням претензій. Якщо гроші не повернуть — звернемося до суду.
Друге. Протягом 2019-2020 років підприємство не зарахувало 1 млн 279 тис грн на інвестиційний спецрахунок. Натомість гроші використовували на непередбачені заходи, що негативно вплинуло на стан мереж.
Тобто через невиконання інвестпрограми у минулому маємо те, що маємо: і проблеми з мережами, і проблеми з тарифом. Щобільше, попередня перевірка показала, що загальна сума невиконання інвестпрограми впродовж 2016-2020 років становить 34,6 млн грн. Ці гроші відмінусовуватимуть від тарифу впродовж наступних трьох років. Простими словами: будемо мати занижений та необґрунтований тариф.
Третє. Вказані втрати та порушення мали місце у 2019 та 2020 роках. Як не крути, а все ж винні попередники. Оскільки аудит був зараз, то і зі “спадщиною” будемо працювати зараз. А працювати є з чим: від оптимізації роботи відділу закупівель до вчасної публікації звітів.
Як і на кожному підприємстві, у нас є свої нюанси та проблеми. Аудити тримають нас у тонусі, допомагають стати кращими. Дякуємо Управління Західного офісу Держаудитслужби в Чернівецькій області за роботу.
Стосовно порушень, згідно з актом ревізії за період з 01.01.2019 до 31.10.2022, вже вжили всіх необхідних заходів для їх усунення та недопущення в майбутньому … Робота триває.
З цікавого:
🟩 Пам’ятаєте високочастотний перетворювач? Так от, нам порахували, далі цитата: “3 млн 103 тис грн – витрати на електроенергію через зволікання із запуском частотного перетворювача”. Це для дотепників, які критикували його встановлення.
Віримо в зміни на краще: посилено працюємо, щоб уникати помилок і реанімувати підприємство.

peredplata