Цього літа доведеться платити більше за світло та воду

Одразу два підвищення тарифів на комунальні послуги: цього літа доведеться платити більше за світло та воду

Прогнозоване подорожчання тарифів на комунальні послуги, про яке говорили протягом багатьох місяців – станеться вже цього літа. Тарифи зростуть одразу за двома позиціями: на воду та на електроенергію. Нові ціни планують запровадити уже з 1 червня. Обидва подорожчання, кажуть у НКРЕКП, є економічно обґрунтованими, а підвищення платні за світло – ще й допоможе відновити виснажену російськими обстрілами енергетичну інфраструктуру. На скільки більше доведеться платити за комірне – розбирались у Центрі громадського моніторингу та контролю.

Світло подорожчає

Від 1 червня в Україні зростає тариф на електроенергію для населення. У Кабміні вирішили підняти ціну до 2,64 грн/Кв-год.

За словами Міністра енергетики Германа Галущенка, підвищення обумовлене необхідністю відбудовувати енергосистему після численних російських обстрілів.

“Якби ми не ухвалили це рішення, то наступної зими ми були б без світла. Це рішення дасть нам можливість забезпечити стабільність роботи енергосистеми. На жаль, ми досі маємо втрачені суттєві потужності в генерації. Ми виходимо зі сценарію сьогодення до наступного опалювального сезону”, — сказав міністр.

За словами Галущенка, такий тариф є компромісним. Оскільки від початку НКРЕКП запропонувала підняти тариф удвічі – до 2,88 грн.

Крім того, другого етапу підвищення тарифу на електроенергію поки що не передбачається, хоча раніше й говорили про необхідність підвищення цін до ринкового рівня (близько 6 грн за кіловат). Збережеться і нічний тариф на електроенергію, що становить 50% від базової вартості.

Зараз тариф на електрику для побутових споживачів становить 1,44 грн/кВт-год (при місячному споживанні 250 кіловат) та 1,68 грн/кВт-год (більше 250 кіловат).

Тариф на воду зросте на 30%

Тариф на воду в Україні не зростав із кінця 2021 року. Зрештою, підвищення в НКРЕКП запланували також на 1 червня. Суми у платіжках можуть зрости на 30% у великих містах. Підвищення цін пояснюють тим, що у невеликих містах вода постійно дорожчає, в той час, як у великих містах усе без змін.

Тарифи встановлюють окремо для кожного водоканалу, тому вони різняться залежно від регіону. Причому вони залежать не лише від обсягів споживання, а й від кількості абонентів (що більше – тим дешевше), а також від джерел водопостачання та стану інфраструктури.

Вартість газу залишається незмінною

На час воєнного стану та ще 6 місяців після нього в Україні діє “тарифний мораторій”. У цей період ціни на природній газ, тепло та гарячу воду для населення не підлягають підвищенню.

Джерело: Центр громадського моніторингу та контролю

peredplata