Україна перша у світі хоче відмовитись від усієї готівки: до чого готуватись 

 
Заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма озвучив ідею повністю відмовитись від готівки та стати першою у світі cashless-економікою, а в НБУ додали: банківська система до цього готова. Проте звичайні українці не підуть на такий крок. Велика кількість пенсіонерів досі надає перевагу готівковим розрахункам, а деякі свідомо відмовляються від безготівкових розрахунків.
 

Як заявила перша заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова, українська банківська система готова до відмови від готівки. “Технології сьогодні дають змогу, умовно кажучи, навіть на ринку перекинути гроші з картки на картку або розрахуватись через вбудований в телефон розрахунковий апарат. Банківська система з погляду технології, інклюзії та безперервності до цього готова”, – пояснила заступниця голови регулятора.

Проте немає країни у світі, де повністю заборонено готівку. Це дійсно може знизити тіньовий обіг грошей (бо всі банківські перекази можна прослідкувати), однак корупціонери зможуть використовувати валюту інших країн (зокрема долари) або криптогаманці.

“Навіть у Швеції є готівка, хоча в обігу вона становить 0,5% від грошової маси. Інша справа – кардинально скоротити частку готівки в грошовому агрегаті М1 – це вся готівкова і безготівкова гривня. У нас частка готівки в М1 коливається на рівні 40-50%, у Грузії та Чехії близько 15-20%, у Швеції 0,5%. Ми за цим показником ближче до Росії, ніж до ЄС. З цим потрібно дійсно щось робити”, – пояснює виданню “Фокус” ексчлен Ради НБУ Віталій Шапран.

У разі скасування готівки українцям доведеться розплачуватися за допомогою карток, смартфонів та інших засобів. На думку Шапрана, проблема з готівкою – не в корупційних ризиках. Паперові гроші та монети дорого обходяться державі. Десятки мільярдів гривень йдуть на обслуговування, перевезення, охорону, перерахунок, виготовлення та сортування грошової маси.

Як повідомляв OBOZREVATEL, раніше в Німеччині заявили: щоб стати членом Європейського Союзу, Україні потрібно покінчити з “30 роками кумівства та корупції”. Водночас там визнали, що наша держава вже досягла великого прогресу в реформах.

peredplata