Влаштував комфортне життя біля Маямі: журналісти викрили члена ЦВК

Член Центральної виборчої комісії Юрій Буглак живе з родиною в американському штаті Флорида поблизу Маямі, куди виїхав із України за 12 днів до повномасштабного вторгнення. Відтоді чиновник не повертався, хоча і зберігає свою посаду, отримує зарплату та інші виплати.

Про це йдеться в розслідуванні проєкту «Схеми».

Журналісти виявили, що впродовж 2022 року Буглаку нарахували півтора мільйона гривень, у тому числі матеріальну допомогу з держбюджету «для вирішення соціально-побутових питань». А з весни 2023 року член ЦВК взяв декретну відпустку зі збереженням посади.

У коментарі «Схемам» Буглак заявив, що має особисті обставини, і, на його думку, він не порушував українських законів, бо виїхав іще до вторгнення, а з його початком ЦВК перейшла на дистанційну роботу.

Буглак вилетів із України 12 лютого 2022 року рейсом до Стамбулу, бо мав заплановану відпустку до 9 березня. Коли вона закінчилася, службовець так і не повернувся до України. На рішення залишитися за кордоном не вплинув і заклик президента Володимира Зеленського. Як нагадали журналісти, 14 лютого 2022 року глава держави звернувся до всіх представників держави із закликом повернутися впродовж 24 годин до України.

Юрій Буглак – член Центральної виборчої комісії з 2019 року, колишній головний юридичний радник кондитерської корпорації Roshen, ексдепутат Верховної Ради від партії «Блок Петра Порошенка».

Живучи за кордоном, Буглак восени 2022 року двічі просив про матеріальну допомогу з бюджету України – «на оздоровлення» та «для вирішення соціально-побутових питань у зв’язку з народженням дитини». І отримав її у розмірі 230 тисяч гривень.

Як член ЦВК, Буглак мав «вести особистий прийом громадян». У відповідь на інформаційний запит «Схем» у ЦВК повідомили, що згідно з журналом обліку, у 2021-2023 році він цього не робив.

Перебуваючи за межами України, Буглак приєднувався до онлайн засідань ЦВК протягом 2022-го року і до березня 2023 року. Вони проводилися у середньому кілька разів на місяць. До прикладу, в березні 2022 року ЦВК засідала один раз 19 хвилин, а у квітні два – 23 і 7 хвилин.

Востаннє на онлайн засідання ЦВК Юрій Буглак увімкнувся у лютому 2023 року, зустріч тривала 13 хвилин.

Журналісти зв’язалися із Юрієм Буглаком телефоном. «Я працював, працюю, і буду працювати на свою державу. Ніяких порушень із мого боку, з боку моїй організації не відбувалося. Все, що було, все було на законних підставах. І виїзд, і робота, і знаходження десь там, де ви мене шукаєте», – заявив службовець.

Буглак відмовився відповісти, де саме він перебуває зараз: «Я вам не відповім це питання. Ви журналіст-розслідувач і маєте змогу встановити моє місцезнаходження».

Конкретне місце проживання журналісти встановили із соціальних мереж дружини Юрія Буглака та матері його дитини – Тетяни Ртищевої. У своєму профайлі LinkedIn вона вказує, що з січня 2022 року живе у Голлівуді, штат Флорида – це містечко поруч із Маямі на узбережжі Атлантичного океану.

Тетяна – учасниця групи «Живем в Майами, говорим по-русски» у Facebook. Там вона опублікувала світлину, завдяки якій журналістам вдалося вирахувати локацію, де вона була зроблена.

Це житловий комплекс The Wave, розташований у місті Голлівуд штату Флорида.

Комплекс розташований прямо на узбережжі Атлантичного океану. Там є басейни, спа, фітнес-центр та свій вихід до пляжу.

«Схеми» запитали у Буглака, чому він не дослухався до заклику президента України, який той адресував усім представникам держави, повернутись в Україну.

«У кожної людини в певний момент є індивідуальна ситуація, яка стосується її життя, здоров’я, її сім’ї, і так далі», – відповів Буглак. І додав, що на його думку заклик президента не поширювався на членів ЦВК.

«Я не олігарх, і не депутат. Тим паче, що в організації, де я працюю, є взагалі унікальна особливість, – вона одна з перших у країні ухвалила рішення, що може працювати в онлайн-режимі.

Скажіть, хіба є різниця перебувати, наприклад, в місті Ужгород або в місті Івано-Франківськ, або в місті Вінниця, чи в якомусь закордонному місті, працювати і отримати зарплату? В чому різниця? В місті Кошице і місті Ужгород. В чому різниця для державного посадовця, якщо він має право працювати дистанційно», – зазначив він.

Голова ЦВК Олег Діденко у коментарі «Схемам» сказав, що з юридичної точки зору у нього не було підстав внести подання на звільнення Буглака з посади.

В Україні Буглак має під Києвом чотири земельні ділянки загальною площею майже 50 соток. Володіє двома будинками – на 390 і 85 квадратів – у Вишгороді та селі Хотянівка Вишгородського району. А також двома квартирами – у центрі Києва та на Подолі. Ще дві квартири в столиці має його дружина. Дані про це обліковуються у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

В останній, публічно доступній декларації за 2018 рік посадовець задекларував позашляховики Land Rover Discovery Sport 2017 року та Land Rover Freelander 2013 року, а також колекцію дорогих годинників: Rotap Maranello з рожевого золота, Breguet – із жовтого, Chopard з білого та Marius Lacroix – з титановим корпусом, а також смарт годинник Louis Vuitton. Тоді Буглак декларував, що має готівкою 990 тисяч доларів, 725 тисяч гривень та 120 тисяч євро.

peredplata