Ціни знизилися: за скільки зараз можна орендувати квартиру у Чернівцях

Ринок оренди житла у Чернівцях потрохи повертається до довоєнних показників. За даними аналітичного центру DIM.RIA, ціни на оренду житла, порівняно із початком року, знизилися.

Найпомітніша різниця цін на однокімнатні та двокімнатні квартири. Найбільше пропозицій у ціновій категорії від 300 до 350 доларів. Наполовину менше – у категорії від 200 до 300 доларів, йдеться в публікації “МБ”.

Якщо й подорожчає, то несуттєво

Експерти у сфері нерухомості також помічають тенденцію спаду цін.

– Ціни такі, як до війни. Можливо вартість квартир елітного сегмента трохи вища, ніж була. Та вартість оренди на звичайне житло повернулася на довоєнний рівень. Сталося це ще три-чотири місяці тому, і далі ціни не ростуть. Можливо, у вересні студенти будуть шукати житло, тож ціни виростуть. Але поки що не бачу аж такого божевільного ажіотажу. Якщо ціни й виростуть, то не суттєво. Зараз доволі спокійна ситуація на ринку оренда, – каже рієлтор Володимир КИФЯК.

 

Однокімнатну квартиру зараз можна знайти від 250 до 500 доларів за місяць. Усе залежить від району та від стану квартири. Ціни на “віпівські” квартири стартують від 350 доларів.

– Двокімнатна коштуватиме десь від 300 до 500 доларів. Але є і за 700 доларів, це преміумсегмент. І трикімнатні коштуватимуть від 350 до 600 доларів за місяць. Попит на квартири вже стих. Тому й ціни на оренду знизилися, – каже Володимир Кифяк.

Гарну однокімнатну можна винайняти за 200 доларів

Рієлтор Віталій ЛИСІНСЬКИЙ також зазначає, що ціни суттєво пішли на спад.

– Зараз ціни майже такі, як були до війни. Може, відсотків на 30% вищі, ніж ми мали тоді. Річ у тому, що власники цього ще не усвідомили. Ті квартири, які зараз здають за завищеними цінами, ніхто не орендує. А ті квартири, які ми реально оцінюємо як експерти, непогано здаються. Зараз винайняти гарну однокімнатну квартиру можна доларів за 200. Це з середніми умовами. Кращу, з євроремонтом, можна винайняти за 250-300 доларів. Ціни на двокімнатну стартуватимуть від 300 доларів. У новобудовах коштуватимуть від 400 доларів на місяць. Трикімнатні – від 500 доларів, – пояснює рієлтор.

Оренда будинку з гарним ремонтом обійдеться від 700 доларів і вище.

– Зазвичай люди шукають квартири з бюджетом від 200 до 350 доларів. Досить рідко – від 400 до 500 доларів. Щодня до нас надходить по три-п’ять заявок на пошук квартири. Тобто попит є.

Щодо прогнозів надалі, думаю ціни зростати точно не будуть. Адже немає для цього жодних передумов, сильного попиту не спостерігається. Якщо так буде й далі, ціни, можливо, навіть ще трохи знизяться. Ціни регулюють деякою мірою самі ж орендарі. Якщо немає сильного попиту, то власники змушені знижувати ціну. Прогнозувати щось на пів року-рік не можу, адже ситуація змінюється щомісяця. Але, думаю, протягом наступних двох-трьох місяців ситуація суттєво не зміниться, – прогнозує експерт.

peredplata