Зарплати міських голів буковинських громад за 2022 рік: хто отримав найбільше, а хто – найменше

У Чернівецькій області є 11 міських громад. У кожної Суспільне Чернівці запитало про те, скільки громади “заробили” у 2022 році та чи виконали план надходжень. А також дізнались про зарплати міських голів.

Рейтинг зарплат міських голів

Суспільне надіслало запити щодо нарахованої зарплати голів міських громад з окладами, преміями, надбавками, іншими нарахуваннями, а також з преміями, допомогами та іншими виплатами, які не входять у фонд оплати праці. Після вирахування всіх податків “на руки” міські голови за 2022 рік отримали такі суми з бюджету громади:

Скільки торік заробили міські громади Буковини та їхні голови — рейтинг
Суспільне Чернівці

Голова Сторожинецької громади Ігор Матейчук отримав “на руки” 798 тисяч гривень, у тому числі 290 тисяч премій та 117 тисяч матеріальної допомоги. Щомісяця суми різняться, середній показник — 66,5 тисяч гривень на місяць.

Зарплата голови Хотинської громади Андрія Дранчука за 2022 рік становила 593 тисячі гривень, з них 270 тисяч — це премія та матеріальна допомога. Орієнтовно щомісяця сума становила 49,4 тисячі гривень.

Марія Нікорич, яка є головою Новоселицької громади, отримала 558 тисяч. З них — майже 157 тисяч премій та 98 тисяч матеріальної допомоги. Орієнтовно щомісяця зарплатня становила 46,5 тисяч гривень.

Голова Вижницької громади Олексій Чепіль отримав “на руки” 548 тисяч гривень, у тому числі 163 тисячі — це премія та матеріальна допомога. Орієнтовно щомісяця зарплатня становила 45,7 тисячі гривень.

499 тисяч отримала голова Новодністровської громади Наталя Цимбалюк. 200 тисяч з цієї суми — це премія, 31 тисяча — матеріальна допомога на оздоровлення. Орієнтовно щомісяця зарплатня становила 41, 5 тисяч.

Зарплата голови Чернівецької громади Романа Клічука за 2022 рік становила майже 493 тисячі гривень, з них 219 тисяч — це премія, допомога на оздоровлення та матеріальна допомога на вирішення соціально-побутових питань. Зарплата становила приблизно 41 тисячу гривень щомісяця.

Василь Козак, який є головою Сокирянської громади, отримав майже 425 тисяч. З них — 97 тисяч премій та майже 42 тисячі матеріальної допомоги. Орієнтовно щомісяця зарплатня становила 35,4 тисячі гривень.

Голова Вашківецької громади Микола Перч отримав “на руки” 363 тисяч гривень, у тому числі майже 136 тисяч — це премія та матеріальна допомога. Орієнтовно зарплата становила понад 30 тисяч на місяць.

Майже 357 тисяч отримав голова Герцаївської громади Василь Скрипкару. 77 тисяч з цієї суми — це премія та матеріальна допомога. Орієнтовно зарплата становила майже 30 тисяч на місяць.

Василь Радиш, який є головою Заставнівської громади, отримав майже 327 тисяч. З них — 106 тисяч премій та матеріальної допомоги. Орієнтовно зарплата становила 27 тисяч гривень.

Зарплата голови Кіцманської громади Сергія Булеги за 2022 рік становила 274 тисячі гривень, з них 103 тисячі — це премії та матеріальна допомога.

Доходи міських громад у 2022 році

Доходи місцевих бюджетів умовно поділяють на власні — ті, які органи місцевого самоврядування можуть “заробити”. А також передані — які місцевим бюджетам надають з державного бюджету на безповоротній основі. Їх ще називають міжбюджетними трансфертами. Суспільне Чернівці запитало саме про власні доходи громад.

Найбільше власних доходів мала Чернівецька громада — майже 2 мільярди 861 мільйон гривень.

Понад 150 мільйонів гривень власних доходів мало три громади області: Сокирянська — понад 160, Сторожинецька — понад 157 та Вижницька — понад 152.

Скільки торік заробили міські громади Буковини та їхні голови — рейтинг
Суспільне Чернівці

Ще три громади мали понад 100 мільйонів гривень власних доходів — Новодністровська — 107, Хотинська — 105 та Новоселицька — 103 мільйони гривень.

Чотири міських громади мали менш як 100 мільйонів гривень: Кіцманська — майже 95 мільйонів, Заставнівська — понад 87 мільйонів, Герцаївська — понад 52 мільйони та Вашківецька — понад 31 мільйон.

Доходи громад на одного мешканця

Ми порахували, скільки власних доходів кожної громади припадає на одного жителя, аби зрозуміти забезпеченість громад. Йдеться про доходи, які громади накопичили на своїх територіях.

Найбільше грошей на одного жителя у 2022 році заробила Чернівецька громада – 10 тисяч 620 гривень. Громада на 1 січня 2022 року мала понад 269 тисяч жителів. Перевиконала план надходжень на майже 4%.

Скільки торік заробили міські громади Буковини та їхні голови — рейтинг
Суспільне Чернівці

Друга – Новодністровська громада, де сума на одного жителя – 10 тисяч 220 гривень. У громаді живе понад 10 тисяч людей. Торік плановий показник доходу у Новодністровській громаді перевиконали на 15%. Перевиконання пов’язують з надходженнями податку на доходи фізичних осіб.

На третьому місці – Заставнівська громада, де на одного жителя заробили 9 тисяч 485 гривень. Плановий показник доходу перевиконали на 36% — це найбільший показник серед громад.

“На перевиконання дохідної частини найбільше вплинули надходження від податку на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями”, — йдеться у відповіді на запит.

Вижницька громада — на четвертому місці зі 9 163 гривнями на жителя. У громаді живе понад 16 тисяч людей. Перевиконання тут на майже 13%. У громаді пояснюють це тим, що перевиконання доходів практично по всіх податках більш як на 100%: на доходи фізосіб, рентна плата та плата за використання інших природних ресурсів, внутрішні податки на товари та послуги та інше.

Рейтинг зарплат і премій 11 міських голів з Буковини та доходів їхніх громад
Вижницька громада. Фото: Суспільне Чернівці

На п’ятому місці – Хотинська громада. Тут живе майже 18 тисяч людей. На одного жителя заробили 5 885 гривень, а план перевиконали на 3%. Це пов’язують з податком на доходи фізичних осіб, земельним податком та орендної плати та інших.

“Понадплановий податок на доходи фізосіб обумовлений збільшенням суб’єктів підприємницької діяльності у громаді, зокрема відкрито магазини, аптеки, а також релоковано підприємства, що забезпечило створення нових робочих місць, розширення бази оподаткування і залучення додаткових надходжень до міського бюджету”, — йдеться у відповіді на запит.

Рейтинг зарплат і премій 11 міських голів з Буковини та доходів їхніх громад
Фото: Facebook/Андрій Дранчук

Кіцманська громада, яка мала 20 тисяч 729 жителів, – на шостому місці з 4 тисячами 570 гривнями на жителя. Торік громада перевиконала план на майже 9%. Зокрема, завдяки податку та збору фізосіб, внутрішніх податків на товари та послуги, місцевих податків та зборів, продажу земель.

У Сокирянській громаді доходи одного жителя — 4 386 гривень. У громаді жили 36 тисяч 520 людей. Доходів – на 4% більше запланованого.

“Перевиконання забезпечено за рахунок надходження податку на доходи фізосіб (без військовослужбовців) на суму 3 мільйони 324 тисяч гривень. Перевиконано план по стягненню коштів по платі за землю на понад 1 мільйон гривень, єдиному податку, на нерухоме майно та інші”, — йдеться у відповіді на запит.

Рейтинг зарплат і премій 11 міських голів з Буковини та доходів їхніх громад
Селище Кельменці

На восьмому місці – Сторожинецька громада. Тут живе майже 42 тисячі людей. На одного жителя заробили 3 752 гривень, а план перевиконали на 10%. Це пов’язують з податком на доходи фізичних осіб, рентною платою, акцизним податком та іншим.

На дев’ятому місці – Новоселицька громада. Тут живе понад 28 тисяч людей. На одного жителя заробили 3 654 гривень, а план перевиконали на майже 7%. Це пов’язують з податковими та неподатковими надходженнями.

Герцаївська громада, яка мала майже 18 тисяч жителів, – на десятому місці з 2 943 гривнями на жителя. Торік громада перевиконала план на понад 13%. Зокрема, завдяки податку на доходи фізосіб та інших надходжень.

Остання за доходами на одного жителя Вашківецька громада. Тут понад 12 тисяч людей, на одного жителя заробили 2 581 гривню. План перевиконали на 2% завдяки податку на доходи фізосіб.

Джерело: Суспільне Чернівці

peredplata