Чернівці серед обласних центрів країни найбільше витрачають на благоустрій – ЗМІ

 
 

Чернівці серед усіх обласних центрів країни, окрім Києва, у частці від усього бюджету витрачають найбільше на благоустрій – 19%. Це 834 мільйони гривень. Натомість на тероборону витратили лише 0,1%, або 5 млн грн.

Про це йдеться в дослідженні “Forbes”.

Місцеві бюджети можуть допомагати лише опосередковано підтримувати ЗСУ – через військові облігації або організацію волонтерської допомоги. Але є виняток: фінансувати “власні” бригади ТрО вони можуть безпосередньо, тим самим істотно впливаючи на боєздатність цих військ.

“Лише Житомир віддає перевагу обороні, а не благоустрою: 547 млн грн та 246 млн грн відповідно. Це становить 8,7% та 3,9% від видатків бюджету. Ще одне місто, Луцьк, фінансує оборону та благоустрій паритетно: 156 млн грн та 152 млн грн відповідно. Решта обласних центрів витрачають на благоустрій набагато більше. В абсолютних цифрах найбільше фінансування обох напрямів у Дніпрі: 1,4 млрд – на оборону і 3,2 млрд – на благоустрій. У частці від усього бюджету найбільше на благоустрій витратили Чернівці – майже 19%, на тероборону витратили лише 0,1%, або 5 млн грн”, – йдеться в дослідженні.

У ЗМІ зазначають, що брали лише видатки за статтями “Заходи та роботи з територіальної оборони” та “Інші заходи громадського порядку та безпеки”.

“Не враховувалися видатки на заходи з мобілізаційної підготовки населення, соціальне забезпечення та лікування ветеранів, відновлення від наслідків агресії, будівництво укриттів, фінансування муніципальних формувань з охорони порядку тощо, адже всі ці видатки не мають безпосереднього впливу на бригади ТрО, які перебувають на фронті. Також підтримка сил оборони могла бути включена в інші статті видатків і розмита серед видатків на інші, цивільні, потреби. Такі видатки також не враховувалися через неможливість визначити, яка саме частина коштів спрямовується на сили оборони”, – пише “Forbes”.

peredplata