Айфон 15 чи 14: вибираємо смартфон за характеристиками та ціною

У вересні 2023 року відбулася презентація смартфонів Apple нового покоління. iPhone 15 дійсно здивував покупців. Виробник зробив все можливе, аби нова лінійка яскраво вирізнялася з-посеред конкурентів. Навіть якщо розглядати базову модель Айфон 15, вона має багато поліпшень у порівнянні з попередниками. А ось щодо цін, смартфони нової лінійки iPhone 15 коштують не набагато дорожче. Звідси закономірне питання. Що краще купити – iPhone 15 або 14 у базовому варіанті. Для відповіді уважніше придивимося до обох телефонів.

iPhone 15: відмінності від iPhone 14

Спочатку ми звертаємо увагу на дизайн. Новий Айфон 15 став тоншим та легшим. Різниця невелика і складає всього декілька грамів та міліметрів. Втім, це вже є значним поліпшенням, адже виробникам довелося втиснути потужну технічну начинку в компактний корпус.

Що спадає в очі – задня панель оформлена трохи по-новому. Користувачі Айфон 14 скаржилися, що на задній панелі дуже добре помітні відбитки від пальців. Цю проблему вдалося розв’язати за допомогою нового матового та тонованого скла. Воно відштовхує жир, а сліди від пальців майже непомітні.

Екран Айфон 15

Торішні флагмани Про-версії хизувалися динамічним острівцем, який замінив чубчик, що встиг всім набриднути. Айфон 15 та Айфон 15 Плюс також отримали цей Dynamic Island, котрий виконує відразу декілька функцій:

  • маскує лінзи фронтальної камери та датчики наближення;
  • відображає інформацію в режимі Always-On – ви самі вибираєте, що тут демонструватиметься: повідомлення, рівень заряду ваших AirPods, назви треку чи курс валют;
  • зменшує навантаження на акумулятор, оскільки користувачі тепер не доведеться розблоковувати екран, якщо хтось дзвонить чи надходить текстове повідомлення.

Острівець може збільшуватися чи зменшуватися в розмірах, залежно від інформації, що відображається. В загальному це доволі зручне доповнення до функціонала. Варто також зазначити, що новітня модель Айфон 15 має яскравіший екран до 2000 Ніт, що дозволяє читати повідомлення навіть у сонячний день без необхідності прикривати екран руками.

Новий процесор

Полюбляєте ігри, редагування фото та відео? Айфон 15 працює під управлінням чипсета Apple A16 Bionic, котрий тогоріч було встановлено на флагманському iPhone 14 Pro Max. Цей процесор досі є неперевершеним і стабільно посідає найвищі сходинки в рейтингах.

Поліпшена система камер

Конфігурація об’єктивів не змінилася. А це одна з найбільш відомих рис Айфон останніх поколінь. Проте ми також отримали значне покращення – 48+12 Мп замість 12+12, як у тогорічній версії iPhone 14. Розробники допрацювали нічний та портретний режими, завдяки чому світлини дивують насиченням та забарвленням.

А як щодо цін на Айфон 15 в Україні?

Купити iPhone 15 можна за ціною від 42 тисяч гривень. Натомість Айфон 14 коштує від 36 тисяч. Різниця чимала. Втім треба розуміти, що покупка Айфон схожа на вигідну інвестицію:

  • його завжди можна вигідно продати;
  • дилери пропонують вигідні варіанти обміну за програмою Trade-In;
  • Айфон довго лишається актуальним – впродовж найближчих п’яти чи навіть восьми років вам не доведеться думати про покупку нового смартфона.

Якщо ж вартість все одно здається занадто високою, є способи придбати iPhone 15 дешевше: за програмою обміну, дочекатися на сезон знижок та Чорну П’ятницю, оформити покупку на виплат без відсотків.

 

peredplata