У Путіна є невеликий вибір – дипломатія та деескалація або війна та гіркі наслідки – Джо Байден.

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя: 
-Вторгнення в Україну стане катастрофою для Росії, заявив президент США Джо Байден у ході прес-конференції у Білому Домі у четвер.
За його словами, він пообіцяв президенту РФ Володимиру Путіну, що війна обернеться санкціями, які той ще ніколи не бачив.
Росія має “значну перевагу” над Україною у військовому відношенні, заявив Байден, додавши, що війна, якщо вона відбудеться, все ж таки не стане легкою прогулянкою. США відправили Києву сучасне і ефективне озброєння на 600 млн. доларів. “Ціна вторгнення в Україну в плані втрати людських життів буде дуже високою”, – сказав Байден.
США та союзники, за його словами, готові накласти на Росію серйозні санкції, які “завдадуть непеправної шкоди” російській економіці.
“Російські банки не зможуть проводити операції в доларах, чи в іншій закордонній валюті”, – заявив Байден. Крім того, США посилять військову присутність на східному фланзі.
Щодо занепокоєння європейців у зв’язку з постачанням нафти і газу з Росії, то Росія залежить від цих потоків не менше. “Гроші, які вони на цьому заробляють, забезпечують 45% їхньої економіки”, – сказав Байден.
Три зустрічі з Росією щодо проблем безпеки, за словами президента США, ні до чого не привели. “У Путіна є дуже обмежений вибір – дипломатія та деескалація або війна та гіркі наслідки”, – додав він.
За даними ЦБ РФ, минулого року Росія отримала 240 млрд доларів від експорту нафти, газу та нафтопродуктів – 49% усіх доходів в іноземній валюті.
За даними Міненерго США, до Європи йде 48% російського нафтового експорту та 72% – газового.
Навіть маленька Данія також виділяє 22 мільйони євро на посилення безпеки України та реформи ЗСУ.

peredplata