Україна несподівано вийшла із зернової угоди…

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя: 
-Тільки ж вийшла Україна з цієї оборудки не так вже й “несподівано”. І причина виходу тут криється не в Україні, а в першу чергу в США, та інших союзних країнах, які недотримали своїх запевнень та обіцянок. Відтак офіційний Київ заявив, що Україна не може гарантувати безпечне завантаження суден зерном на своїх терміналах і тим більше не може гарантувати зерновозам безпечне переміщення Чорним морем без додаткових сучасних систем ППО та нової воєнної допомоги США.
Ось така картина, якщо коротко і доступно.
***
Російська Федерація, Україна і Туреччина понад два місяці вели переговори про забезпечення безпечного перевезення вантажів у Чорному морі. Відомо також, що українська сторона не хотіла підписувати угоду офіційно, але була згодна на її оголошення особисто турецьким президентом Реджепом Ердоганом 30 березня – за день до місцевих виборів у Туреччині.
Згідно до угоди, Москва та Київ мали надати гарантії безпеки торговим судам у Чорному морі, і зобов’язались їх не обстрілювати, не захоплювати і не обшукувати, якщо ті заявили про невійськовий вантаж або про те, що ідуть взагалі порожні.
Через брак засобів ППО та інших озброєнь Україна не може брати на себе відповідальність і гарантувати безпеку торговим суднам на своїй території.

peredplata

Залишити відповідь