Яблуками з Буковини смакують у Омані, Саудівській Аравії, Об’єднаних Арабських Еміратах, на Шрі-Ланці та в Малайзії

Яблуками з Буковини смакують у Омані, Саудівській Аравії, Об’єднаних Арабських Еміратах, на Шрі-Ланці та в Малайзії.

У всі ці країни, а також у чимало держав Європи експортує свою продукцію товариство «Молодіжна аграрна спілка». 66 гектарів їхніх садів розташувалися у селах Олексіївка та Новоолексіївка Сокирянської громади. 

Як розповів директор компанії Віталій Нігалатій, свого часу ці місця привабили їх гарною землею. Перший сад тут заклали 2015 року. Усі саджанці привезли з Італії. «Молодіжна аграрна спілка» вирощує яблука трьох сортів – Гала, Голден та Джонапринц. Їх вважають одними з найсмачніших. Торік вдалося зібрати 2600 тонн. Деякі покупці настільки люблять буковинські яблука, що роблять замовлення ще задовго до того, як достигне урожай, та навіть готові платити аванс. Свою продукцію товариство реалізовує під маркою «Oh my garden». 

Сади тут мають крапельний полив, захищені протиградовою сіткою. На підприємстві також розводять ос та джмелів, щоб вони допомагали запиленню. 

Готову продукцію зберігають у спеціальних сховищах, де регулюється температура, рівень кисню та вуглекислого газу. Використовує товариство і сортувальну лінію. 

Щоб експортувати яблука до Європи, «Молодіжна аграрна спілка» сертифікує їх за стандартом GlobalGAP. 

«Ми завжди раді сприяти розвитку такого соціально орієнтованого та відповідального бізнесу на Буковині. Адже це не лише додаткові робочі місця, це й упорядкування інфраструктури в громаді, безпосередня участь у її житті», – зауважив голова Чернівецької обласної ради Олексій Бойко, який побував на підприємстві з робочим візитом.

У товаристві постійно працюють 25 робітників. У сезон збору врожаю тут наймають ще сотню. Перед початком роботи вони проходять навчання. 

За словами Віталія Нігалатія, попри виклики, пов’язані в тім числі й з війною, «Молодіжна аграрна спілка» планує втриматися на плаву. Нині тут доглядають за садом та сподіваються на гарну погоду і добрий урожай.

Джерело: Чернівецька обласна рада 

peredplata

Залишити відповідь