Інфляція, долар по 50 грн, здорожчання товарів і послуг: можливий дефолт боляче вдарить по Буковин

Близько 18 мільярдів доларів має залучити Україна, щоби розрахуватися із зовнішніми кредиторами у 2019 році. Борг накопичувався упродовж усіх попередніх років, найбільше позик – на  понад 40 мільярдів взяли уряди Тимошенко і Азарова.

Як повідомляє Інтерфакс-Україна, нині МВФ наполягає на зростанні ціни на газ  на внутрішньому ринку до 11 000 гривень за тисячу кубічних метрів, інакше не проводитиме чергових траншів. І якщо держава не зможе знайти грошей на погашення зовнішньої заборгованості, їй доведеться оголосити дефолт.

Чим це загрожує Україні і Буковині зокрема? Курс долара стрибне у кращому разі  до позначки 50 гривень за одиницю.  Держава змушена буде запровадити валютні обмеження, зокрема і на купівлю валюти. Оголошення дефолту запустить стрімке зростання інфляції, здорожчання усіх товарів і послуг, заморожування зарплат і пенсій, зростання безробіття, скорочення соціальних програм. А це означатиме затримку економічного зростання щонайменше на 10 років. Навіть такі країни, Ірландія і Греція, що пережили дефолт у 2010 та 2015 році, досі не можуть оговтатись від його наслідків.

За словами багатьох чернівецьких підприємців, у разі оголошення дефолту їм доведеться припинити свою діяльність, що призведе до масового скорочення малого бізнесу, а значить і зменшення надходжень до місцевого бюджету. Також стурбовані деякі підприємці Сокирянщини, які взяли кредити на закладку нових садів і розбивку кавунових полів. Для мешканців цього району – це одне з основних джерел доходу. Дефолт суттєво вдарить по фермерських господарствах Кіцманського, Заставнівського і Хотинського районів. Призупиниться розвиток зеленого туризму, який нині популярний у Сторожинецькому, Вижницькому та Путильському районах.

Можуть виникнути труднощі у найбільшого бюджетоутворюючого підприємства Чернівців ТОВ «Машзавод», яке експортує за кордон 85 % продукції і співпрацює з такими гігантами як Chevron, BASF, Shell тощо. Експерти вважають, що для великих підприємств Буковини інфляція обернеться скороченням експорту через суттєву різницю у курсі. Після оголошення дефолту з нашими компаніями одразу відмовляться співпрацювати кредитори та інвестори.

Хоча динаміка в області позитивна – тільки минулоріч сюди надійшло майже у 5 разів більше прямих іноземних інвестицій, ніж у 2016 році. Вони зосереджуються на підприємствах промисловості, сільському, лісовому та рибному господарстві. Найбільші обсяги прямих інвестицій було спрямовано у промисловість, фінансову та страхову діяльність.

За даними Головного управління статистики у Чернівецькій області  прямі іноземні інвестиції надходять з 41-ї країни світу. Найбільші країни-інвестори – Нідерланди, Велика Британія, Кіпр, Туреччина, Румунія, Італія та Ізраїль, на які припадало 73,1% від загального обсягу прямих інвестицій по області.

На думку фахівців, щоби уникнути кризи, слід залучати і зовнішнього і внутрішнього інвестора. А це нові технології, ефективний менеджмент і додаткове джерело живлення для економіки краю.

 Андрій Скиба

peredplata