У Чернівецькій області Рада регіонального розвитку інформує про діяльність Президента

У Чернівцях та Чернівецькій області громадянам роздають та розповсюджують через поштові скриньки карти області з «Планом перспективного розвитку» на2019-2021 роки, їх відправником зазначено «Президент України Петро Порошенко». Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

 

До цього набору інформаційних матеріалів входить брошура «Напрямки перспективного розвитку Чернівецької області на 2019-2021 роки (проект)», на обкладинці якої вказано «Рада регіонального розвитку. Вкінці матеріалу зазначено: «Ваші пропозиції та зауваження просимо надсилати за адресою: Укрпошта спец. конверт «Президенту України П.О. Порошенку» (є у Вашому комплекті) – відправлення безкоштовне»,  вказано тираж 20 000 екземплярів, друк ПП «ВИДАВНИЦТВО ПРЕС АРТ». Також у  конверті містяться кольорова карта територіальних громад області, анкета і конверт для зворотного зв’язку. На карті міститися звернення із зображенням народного депутата: «Шановні жителі Чернівецької області! У ваших руках карта Буковини. На ній вказані об’єкти соціально-економічного та культурного розвитку, що плануються до реалізації у 2019-2021 роках. План розроблено на виконання Указу Президента України Петра Порошенка від 6 грудня 2018 року №412 / 2018… Обговорення Плану перспективного розвитку Чернівецької області на 2019-2021 рр. проводиться за сприяння народного депутата України Івана Рибака». Тираж теж вказано у розмірі 20 000 примірників.

 

Питання анкети стосуються обізнаності респондента з Планом перспективного розвитку області, з’ясування ключових завдань та проектів, які, на думку респондента, треба втілити першочергово. Також пропонується оцінити на умовах анонімності роботу місцевих керівників і висловитися щодо згоди чи незгоди «отримати описові та ілюстративні матеріали щодо остаточно затверджених планів перспективного розвитку Вашої території на найближчі три роки». У заключних пунктах анкети респондента просять вказати загальні відомості про себе (стать, вік, освіта, професія, місце проживання, телефон), далі містяться графа «Прізвище, ім’я, по батькові. Надаю згоду на обробку та використання моїх персональних даних відповідно до Закону України «Про захист персональних даних»; графа для запитань, зауважень чи пропозицій; графа «Дата, підпис, прізвище та ініціали», також примітка, що надісланий пакет матеріалів «виготовлено без будь-яких бюджетних витрат».

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяни Юзвяк, Раду регіонального розвитку було створено Указом Президента України від 21 квітня 2015 року №224/2015, очолює її сам Президент. Рада має систематично інформує громадськість про свою діяльність та прийняті нею рішення, а інформація про діяльність Ради та підготовлені нею матеріали розміщуються на веб-сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України. Варто відзначити, що до старту виборів спостерігачами не фіксувалося такого масове розповсюдження матеріалів Ради серед громадян. Відзначає, що матеріали не містять агітації за кандидата Порошенка П.О., однак містять звернення чинного Президента до українців щодо змін, які очікують їх у найближчі три-чотири роки. Зважаючи на це, владі слід більш відкрито пояснити суспільству мету поширення таких матеріалів саме під час виборів та джерела фінансування їх друку та розповсюдження.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРАпроводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

За коментарями звертайтеся:

Тарас Прокоп, координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області

тел.: +380954900504

e-mail: prokoptar@gmail.com

Марія Пащак,

комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області 

peredplata