25 березня – останній день для зміни місця голосування на виборах

Аби змінити місце голосування на виборах Президента України, заяву необхідно подати не пізніше, ніж за п’ять днів до дня голосування, тобто до 25 березня 2019 року включно. Про це повідомляє Галина Пшеничко головний спеціаліст відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти управління державної реєстрації

нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області.

Якщо у зв’язку з навчанням, роботою, виїздом за кордон чи іншими подіями виборець не може проголосувати на виборах Президента України 31 березня 2019 року за зареєстрованим місцем проживання, він може тимчасово (на період їх проведеня) змінити місце голосування.

Тимчасова зміна місця голосування без зміни виборчої адреси забезпечує включення виборця до списку виборців на відповідній виборчій дільниці одноразово виключно на день голосування – 31 березня 2019 року.

громадянин при поданні заяви пред’являє документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, – паспорт громадянина України (у вигляді книжечки або у вигляді картки) або тимчасове посвідчення громадянина України (якщо особа нещодавно набула громадянства України). Для громадян України – військовослужбовців документом, який пред’являється органу ведення Реєстру, також може бути посвідчення військовослужбовця або військовий квиток.

Заява виборця про тимчасову зміну місця голосування подається до органу ведення Державного реєстру виборців особисто. Надсилання вказаної заяви поштою (електронною поштою) законодавством не передбачено.

Крім того, до заяви додаються документи (копії документів), які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни виборчої адреси. У разі якщо до заяви додаються копії документів, їх оригінали пред’являються органу ведення Реєстру для перевірки вірності цих копій.

До таких документів можна віднести:

– довідку з місця роботи

– довідку з місця навчання

– документ, який підтверджує право власності або оренди на житло, яке знаходиться за місцем, де виборець хоче проголосувати

– проїзні документи

– путівка в санаторій

– довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

(Перелік таких документів не є вичерпним).

 

Галина Пшеничко

головний спеціаліст відділу систематизації законодавства,

правової роботи та правової освіти управління державної реєстрації

нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти

Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області

peredplata