9 березня. Сорок святих. Що робити в цей день вважається великим гріхом

Яке церковне свято відзначають 9 березня за новим і старим стилем, що не можна робити і в кого іменини.

9 березня за новим церковним календарем православні згадують сорок Севастійських мучеників.

Також цього дня проходить перша поминальна субота – Вселенська м’ясопусна батьківська субота. У народному календарі – свято Сорок святих. Про заборони та прикмети цього дня, що відзначають у церкві 9 березня за старим стилем – розповідаємо в матеріалі.

9 березня 2024 року – яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

9 березня за новим стилем (22 березня за старим) відзначають одне з найбільш значущих церковних свят – вшановують пам’ять сорока Севастійських мучеників, які загинули за християнську віру.

Сорок Севастійських мучеників були воїнами з міста Севастія (нині Туреччина). Вони жили в II столітті за часів імператора Ліцинія. Дружина воїнів виграла не одну битву, але, на жаль, мала воєначальника-язичника, який підпорядковувався імператору. Той наказав очистити військо від християн – воїнам веліли принести жертву язичницьким богам, але чоловіки відмовилися. Тоді їх ув’язнили, почали бити камінням, але воно відлітало від воїнів, не завдаючи шкоди. Чоловіки продовжували молитися.

Тоді суд придумав інше покарання: воїнів вивели роздягненими на замерзле озеро й усю ніч тримали на холоді, розтопивши в цей час лазню на березі. Один із воїнів не витримав і побіг до тепла, але, переступивши поріг лазні, помер. Водночас лід на озері раптово розтанув і вода нагрілася, а над головами севастійських воїнів з’явилися вінці, які світилися. Один із стражників кинувся у воду зі словами: “Господи Боже, я вірю в Тебе, в Якого ці воїни вірують. Приєднай і мене до них, нехай сподоблюся постраждати з Твоїми рабами”. Врятуватися воїнам не вдалося – усі сорок мученицьки загинули.

Свято 9 березня за старим стилем – перше і друге віднайдення глави Іоанна Предтечі.

Про що говорять прикмети на 9 березня

У народному календарі 9 березня – свято Сорок святих, Сороки. Здавна існують погодні прикмети на цей день:

яка погода цього дня – така буде і наступні 40 днів;
грім чути – до поганого врожаю;
теплий вітер – літо буде дощовим;
багато галок і сорок – скоро буде по-літньому тепло.
Одна з найвідоміших прикмет дня – на Сорок святих має випасти 40 лопат снігу.

Що можна робити 9 березня

Цього дня добре піти до храму, помолитися. У сорока мучеників просять зміцнити віру і мужність, дати сил винести випробування, гідно пройти біду, голод і холод, позбавити від відчаю і депресії. Святим моляться під час виконання військового обов’язку, жінки просять у сорока мучеників захистити чоловіків на війні.

Також 9 березня відзначають Вселенську батьківську суботу, коли в церкві поминають не тільки померлих родичів, а й усіх загиблих християн. У цей час потрібно помолитися про спасіння душі всіх померлих, особливо тих, за кого помолитися нікому. Можна відвідати могилки родичів, влаштувати поминальний обід.

За однією з народних традицій цього дня випікають булочки у формі жайворонків, які символізують душі, що летять до Бога. Випічку роздають дітям, сусідам і родичам.

Що не можна робити 9 березня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити – злитися, лаятися, відмовляти в милостині, погано говорити про померлих, впадати у відчай, вживати алкоголь.

Не радять цього дня важко фізично працювати, займатися ремеслом, рукоділлям, виконувати хатню роботу. Усі справи варто зробити напередодні, а день провести в спокої та молитві. Не варто позичати і брати в борг.

9 березня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олександр, Олександра, Олексій, Дмитро, Іван, Кирило, Михайло, Наталія, Микола, Петро, Сергій, Тарасій, Валерій.

Джерело

peredplata