УКРАЇНСЬКІ КАРПАТИ вирубують ПО 300 ВАГОНІВ В ДЕНЬ З БУКОВИНИ. ЯК ЦЕ ЗУПИНИТИ?

Цю статтю журналіста Петра КОБЕВКА вже 3 роки передруковують десятки ЗМІ України та Европи.

В Україні відбувається тотальне вирубування карпатських лісів, який вивозиться в ЄС через Румунію. Обсяги вирубки стримуються тільки прохідністю через європейські залізничні колії, які трохи вужчі від українських. Але здається і ця «складність» вже подолана.

Про масові вирубках лісів в українських Карпатах вже зняли не одне відео журналісти і блогери, але масштаби з кожним днем ​​тільки зростають.

Зі станції «Чернівці» відправляють до Румунії сотні вагонів відбіркового кругляка щодня.

Не менш 300 вагонів в день, тоді як раніше обмежувалися одним ешелоном (50 вагонів) в тиждень, пише шеф-редактор газети «ЧАС» Петро Кобевко в матеріалі «З Буковини вивозять ліс, як перед кінцем світу ».

За його словами, румунська сторона максимально оптимізувала транспортування українського кругляка, усунувши незручності пов’язані із залізничними, які в Європі трохи вужчі,ніж у нас.

«Щоб не витрачати час на перестановку вагонів на інші колеса на  станції Вадул-Сірет, Румунія побудувала величезні склади уздовж кордону з Україною і провела до них залізничну колію з таким розміром полотна між рейками, як в Україні, – пояснює автор. – Тепер ешелони з лісосировиною без зупинок прямують на склади в Дормонешти, якими користується всесвітня лісова компанія «Швайцгоффер».

Примітно, що австрійське підприємство робило кілька спроб побудувати деревообробні заводи на Буковині, але, зазнавши невдачі через корупцію і хабарників при владі, спорудила їх в сусідній Румунії.

Як зазначає Петро Кобевко, тепер схеми відправки українського кругляка за кордон значно вдосконалилися. «Через Чернівці вже відправляють ліс в Румунію з усією території західної України, – зазначає автор. – Потужності залізничної станції не справляються з такою кількістю вагонів – ешелони настільки великі, що доводиться «запрягати» по 3-4 локомотиви, щоб витягнути їх з України ».

Якщо так буде тривати ще з місяць-два, то повені, які сталися на Буковині в 2008-2010 рр, будуть видаватися невеликим підняттям води в руслах карпатських річок, впевнений Петро Кобевко, який нарахував на станції «Чернівці» 246 вагонів з кругляком, які відправлялися в Румунію, і забив на сполох.

Як наголошується в листі, який прес-служба Управління лісового господарства Чернівецької області направила виданню «ЧАС» після резонансного матеріалу, лесодеревина, яку бачать чернівчани на залізничному вокзалі, транспортується переважно з інших областей країни, а не з Буковини.

«Державні лісогосподарські підприємства, які везуть продукцію лісозаготівлі через зазначену станцію, за січень-лютий експортували лише 3,7 тис. Кубометрів лісу малих діаметрів і балансів, а також 2,2 тис. Кубометрів техсировини, – пояснюють в управліпні.- Чернівецьке ОУЛМГ координує роботу підпорядкованих підприємств в напрямку істотного зменшення обсягу експорту деревини. Так, за 2 місяці 2015 року, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, обсяг поставки деревини закордонним партнерам зменшено майже на 19 тис. Кубометрів ».

За словами Петра Кобевка, лист не підписала ні власне прес-служба ЧО УЛМГ, ні керівник управління лісомисливського господарства Буковини пан Ковальський. «І хоча в управлінні запевняють, що в вагонах сосна, але насправді чомусь у нас вона дубова, – зазначає автор. – На станції «Вадул-Сірет» ми бачили тільки кращий і добірний буковинський бук готовий до відправки в Румунію ».

Як це зупинити

Після виходу в ефір репортажів про тотальне вирубування лісу стає зрозуміло, що це нікого вже не лякає. Вирубка триватиме до тих пір, поки ліс доступний і … поки є покупець. Цікаво, що в ЄС, де всі так боряться за сталий розвиток, проходив міжнародний саміт в боротьбі з глобальним потеплінням, знайшовся покупець на ліс без будь-яких документів.

 

По суті, щоб покупки незаконно вирубаного лісу в ЄС припинилися потрібен громадський резонанс не в Україні, а саме в Європі, в Парижі, де власне проходив саміт, в Австрії, де знаходиться офіс компанії-покупця.

Чи складно це зробити. Досить просто викласти це на ресурсах соцмереж, зрозумілою для австрійців і європейців мовою і вони самі все зроблять. Як тільки австрійські бюргери прочитають про це в своїх ранкових газетах в ЄС почнуться мітинги радикальних екологічних груп, МВФ пригрозить Україні зупинити виплату дотацій і вся ця «санітарна» вирубка припиниться за 24 години.

Наступним могла б стати організація загальнонаціональних волонтерських висаджень лісів і збереження екосистеми поки ще це можливо.

peredplata